7.1.2015 Tuloslaskentaa ja ratasuunnittelua

7.1.2015 Tuloslaskentaa ja ratasuunnittelua

 

SM-kisoihin on nyt reilut 8kk aikaa, mikä on tarpeeksi pitkä aika saada radoista SM-kisojen arvoiset. Olen yrittänyt tuoda aina jotain uutta tarkkuussuunnistukseen, kun olen toiminut ratamestarina tai valvojana. Tällä kertaa uutuusarvo liittyy online-tuloslaskentaan. Tarkkuussuunnistuksessahan ei ole ollut toistaiseksi online-tuloslaskentaa, mikä on rajoittanut suuresti kisojen seurattavuutta. SM-kisoihin olen laittanut tavoitteeksi sen, että yleisö pääsee näkemään sekä normaalikisan että tempon ratkaisuhetket ja vieläpä niin, että jännitys säilyisi loppuun saakka, online-tuloksia unohtamatta. Tavoite on, että kilpailijan ylittäessä maaliviivan, tulos on selvillä maksimissaan sekunnin viiveellä. Tulospalvelusysteemit ovat vielä testauksen alla ja niistä tuonnempana enemmän juttua.

Kartat ovat 65% valmiina (katso alempana olevia karttanäytteitä). Pohja-aineistot on tehty ja odotan innolla lumien sulamista, että pääsen tekemään virallista maastotyötä. Lauantaina 22.8.2015 kisataan SM-tempon tittelistä Alavin kylätalon suppamaastoissa. Tarjolla on herkullisia supikoita, joissa käyrän lukeminen ei ole "etelän immeisille" helppoa. Lähes tulkoon supikossa syntyneelle ratamestarille tämä on suosikkimaastotyyppi. SM-tempoon olen kaavaillut noin 7-9 aseman karsintaa, jonka jälkeen muutaman aseman finaaliin pääsee noin 15 parasta kilpailijaa. Finaalin ensimmäisellä asemalla on tarkoitus karsia puolet pois, jolloin finaalin toisella asemalla jännityksen pitäisi tiivistyä. SM-tempo ei tule olemaan kikkailua, vaan radat ovat selkeää kartanlukua. Tässä kisassa myös suunnistajat voivat pärjätä. Olen vauhkonnut viimeiset vuodet nollatoleranssista, eli siitä miten lähelle lipun voi sijoittaa oikeaan paikkaan nähden, jotta vastaus olisi nolla. Tässä kisassa etäisyys on luokkaa >10m, minkä pitäisi vaikuttaa kaikkien taktiikkaan nopeuttavasti. 

Sunnuntaina kisaillaan puolestaan Mustavaaran laskettelukeskuksessa, jossa rata kiertää laskettelukeskuksen parkkipaikkaa ympäri. Nykypäivänä pohja-aineistot voi tehdä todella pitkälle etukäteen, koska laserkeilausaineisto ja ilmakuvat ovat erinomaisia apuvälineitä. Piirsin esimerkiksi sunnuntain kisaa varten pohjakartan noin 10 tunnissa ilman yhtään maastokäyntiä (pieni mallipala kartasta alla). Tosin tuossa maastossa olen vieraillut tähän mennessä satoja kertoja erinäisissä yhteyksissä (laskettelu, lumilautailu, hiihto, skeittaus, mäkivedot, suunnistus jne.), mikä mahdollisti monien yksityiskohtien lisäämisen ilmakuvien ja keilausaineiston perusteella. Sunnuntain kisassa on tarkoitus olla noin 30-rastin mittainen alkukilpailu, jonka jälkeen on 5-7 rastin finaali noin 10 parhaalle yleisön edessä. Finaalissa on lyhyt ja sähäkkä, maksimissaan 150m mittainen rata. Finaalin kesto on siten vain noin 25 minuuttia, jolloin katsojakin jaksaa seurata tapahtumia alusta loppuun. Tuloksien pitäisi olla selvillä kilpailijan ylittäessä maaliviivan. Radat ovat monipuolisia tarjoten mm. vesistötehtäviä, käyrän lukua, kohteen valintaa, etäisyyden tarkkaa ja karkeaa arviointia. Tottakai radalla on varmasti muutama rastimääritetehtävä, mutta ne ovat suunnistajalle helposti ymmärrettäviä. Tämäkään kisa ei tule olemaan näpertelyä nollarastien kanssa, vaan kisassa pystyy pärjäämään myös hyvin karttaa ymmärtävä suunnistaja. 

Alla on siis muutama karttapala tehtävineen kilpailumaastoista. 

SM-tempon kisa maasto on tyypillistä suppa- ja kangasmaastoa. Kisakeskus on Alavin kylätalo.
SM-kisojen normaalikisan kisamaastoa ja kisakeskusta. Kisakeskuksena toimii Mustavaaran laskettelukeskus.