Kilpailuohjeet

SM-Tarkkuussuunnistus 22.-23.8.2015 Kontiolahdella, Tempon kilpailuohjeet (lauantai 22.8.)

Säännöt:
Kilpailussa noudatetaan SSL:n ja IOF:n tarkkuussuunnistussääntöjä sekä järjestäjien antamia ohjeita.
Toimihenkilöt:
Kilpailunjohtaja Matti Ikonen p. 0400-887965, Ratamestari Lauri Kontkanen, Valvoja Antti Rusanen. Tuomarineuvoston pj. Hannu Niemi, jäsenet Kyllikki Anttila ja Pekka Seppä.
Kilpailukeskus:
Alavin kylätalo, Tervasuontie 65, Joensuu.
Lähtö ja karanteeni:
Ensimmäinen lähtö klo 14.00. Kilpailussa on käytössä lähtöalueella karanteeni, jossa tulee olla viimeistään klo 13:55 mennessä. Lähtöön on matkaa 1,7km. Opastus lähtöön lähtee kilpailukeskuksesta.
Rata:
Karsinnassa on 6 asemaa, jossa kullakin asemalla on 6 tehtävää. Karsinnassa on yhteensä 36 tehtävää. Karsintareitin pituus on noin 1,4 km. Finaalissa on yksi asema, jossa on 8 tehtävää. Kaikilla tehtäväasemilla on kuusi rastilippua (A-F), nollarasti (Z) on myös mahdollinen.
Tehtävien asettelu, nollarastit ja arvioitu voittoaika:
Tehtävät tarjoavat pääasiassa kohteen valintaa. Pääasiassa yhdessä kartoitetussa kohteessa on yksi lippu. Muutamilla asemilla samalla kohteella on useampia lippuja. Nollarasteilla lähin lippu sijaitsee vähintään noin 10 metriä oikeasta paikasta. Suurimmalla osalla nollatehtävistä lähin lippu on kuitenkin vähintään 15 m kysytystä paikasta. Pistemäisissä kohteissa ei ole nollarasteja. Arvioitu voittoaika on noin 300-350 sekuntia (karsinta 250-300sek ja finaali 50 sek).
Kielletyt alueet: Karsinnan viimeinen asema ja finaalin asema ovat kilpailukeskuksen läheisyydessä. Katso tarkemmin alueet kilpailukeskuskartasta. Kielletylle alueelle meno ennen suoritusta on kielletty.
Kartta:
Mittakaava 1:5000, käyräväli 2,5m. Kartoitus Lauri Kontkanen 4-8/2015.
Kilpailun kulku:
Kilpailija saa lähdössä kilpailukortin ja opaskartan, jonka mukaisesti kilpailijat etenevät tehtäväasemille. Viidennen aseman jälkeen kulkureitin varrella on toimitsija, joka ottaa älypuhelimella kuvan kilpailukortista ja lähettää sen tuloslaskentaan. Viimeinen asema karsinnassa on kaikille yleisörasti, jota voi jäädä seuraamaan oman suorituksen jälkeen.
Alkukilpailun 15 parasta pääsee finaaliin. Finaalissa on käännetty lähtöjärjestys. Finaali järjestetään mahdollisimman pian karsinnan tulosten selvittyä. Finaalissa on oma karanteeni.
Kilpailunumerot:
Kilpailussa on käytössä kilpailunumerot ja ne ovat saatavilla kilpailukeskuksesta ennen karanteeniin ja lähtöön menoa. Numero on laitettava näkyville vartalon etupuolelle.
Tehtäväasemat:
Kilpailija kulkee saamansa opaskartan mukaisesti tehtäväasemille ja jää odottamaan vuoroaan merkkipaalun taakse. Toimitsijan antaessa luvan kilpailija siirtyy ripeästi tehtäväasemalle, ojentaa valmiiksi esille otetun kilpailukortin ja istuutuu tuolille. Toimitsija ojentaa kansilehdellä varustetun tehtäväkarttanipun kilpailijalle. Kansilehteä ei saa vielä kääntää. Toimitsija osoittaa maastossa näkyvät rastiliput ja nimeää ne vasemmalta oikealla kansainvälisin sanoin: Alfa, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot. Tämän jälkeen toimitsija sanoo ”aika alkaa nyt” ja käynnistää kellon, jolloin kilpailija saa kääntää kansilehden ja aloittaa vastaamisen.
Vastaus on annettava selkeällä äänellä, mieluimmin käyttäen edellä mainittuja kv. sanoja Alfa, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot. Nollarasti (Z) ilmaistaan käyttämällä sanaa Zero. Annettuaan vastauksensa kilpailija siirtyy ratkaisemaan seuraavaa tehtävää. Kilpailija ratkaisee tehtävät annetussa järjestyksessä. Kilpailija ei saa muuttaa vastaustaan eikä palata katsomaan aiempia tehtäväkarttoja.
Rastiasemalla otetaan yksi kokonaisaika. Ajanotto pysäytetään kilpailijan sanoessa viimeisen tehtävän vastauksen (karsinnassa 6.tehtävä ja finaalissa 8.tehtävä). Karsinnassa maksimiaika on 180 sekuntia ja finaalissa 240 sekuntia. Toimitsija ilmoittaa, kun 10 sekuntia on jäljellä. Väärästä vastauksesta lisätään vastausaikaan 30 sekuntia.
Tulokset ja palkintojen jako:
Tuloksiin lasketaan alkukilpailun ja finaaliin yhteistulos. Palkinnot jaetaan finaalin jälkeen. 1-3 sijoille SM-mitalit, 4-10 plaketit. Paras paralympia -kilpailija palkitaan.

Onnea kilpailuun!

Selkien Sisu

SM-Tarkkuussuunnistus 22.-23.8.2015 Kontiolahdella, Normaalikilpailun (preo) kilpailuohjeet (sunnuntai 23.8.)

Säännöt:
Kilpailussa noudatetaan SSL:n ja IOF:n tarkkuussuunnistussääntöjä sekä järjestäjien antamia ohjeita.
Toimihenkilöt:
Kilpailunjohtaja Matti Ikonen p. 0400-887965, Ratamestari Lauri Kontkanen, Valvoja Antti Rusanen. Tuomarineuvoston pj. Hannu Niemi, jäsenet Kyllikki Anttila ja Pekka Seppä.
Kilpailukeskus:
Mustavaaran laskettelukeskus, Selkientie 69, Selkie/Kontiolahti.
Opastus:
Selkientieltä Mustavaaran laskettelukeskuksen kohdalta.
Kilpailukeskukseen saapuminen:
Kilpailukeskukseen saavutaan klo 8.10-8.30 välisenä aikana. Pysäköintialueelta on siirryttävä suoraan karanteeniin.
Karanteeni:
Kilpailussa on käytössä karanteeni, jossa tulee olla viimeistään klo 8.30 mennessä. Karanteeni on laskettelukeskuksen kahviorakennuksessa. Karanteenissa on vessat ja inva-WC sekä pieni puffetti, jossa on tarjolla mm. aamukahvia, sämpylää, pullaa sekä virvokkeita. Karanteeniin ei saa tuoda puhelimia tai muita yhteydenpitovälineitä. Karanteenissa on näkymiä joillekin kilpailurasteille, mutta reilunpelin hengessä kilpailijat eivät saa tutkia rasteja karanteenissa ollessaan.
Lähtö:
Ensimmäinen lähtö klo  9.00. Kilpailija kutsutaan karanteenista ensiksi aikarastille, josta opastetaan lähtöön.
Kilpailunumerot:
Alkukilpailussa ja finaalissa on käytössä kilpailunumerot ja ne ovat saatavilla karanteenista. Numero on laitettava näkyville vartalon etupuolelle.
Kartta:
Mittakaava 1:5000, käyräväli 2,5m. Kartoitus Lauri Kontkanen 4-8/2015.
Tehtävien asettelu ja nollarastit:
Tehtävät tarjoavat pääasiassa kartanlukua. Muutamilla asemilla samalla kohteella on useampia lippuja. Nollarasteilla lähin lippu sijaitsee vähintään 7 metriä oikeasta paikasta (myös pistemäiset kohteet). Nollarastit on ratkaistavissa kartanluvulla, mutta muut ratkaisutekniikat voivat tukea kartanlukua. Kauimmaisissa lipuissa voi olla päällekkäin 2 rastilippua näkyvyyden takia. Jokainen tehtävässä tarkoitettu lippu näkyy selkeästi ratkaisutolpalle. Osalla kauimmaisista rasteista rastiliput on laitettu 140cm korkeaan keppiin, joissa on aina kaksi lippua. Kilpailussa on käytössä myös lyhyempiä keppejä (100-110cm), joissa voi olla myös kaksi lippua.
Alkukilpailun rata ja kilpailun kulku:
Alkukilpailussa on 36 tehtävää, jossa rasteilla on 1-5 rastilippua. Radan pituus on yhteensä 1,0km. Kilpailun maksimikokonaisaika (alkukilpailun 1. ja 2. osa) on 2h 18min.  Alkukilpailu on kaksiosainen. Kilpailija saa karanteenissa kilpailukortit (osa 1: 1-30 tehtävät, osa 2: 31-36), jonka jälkeen hän menee aikarastille. Aikarastin jälkeen hän siirtyy lähtöön. Kartanvaihto on 30 rastin jälkeen. Toinen osa sisältää 6 tehtävää. Muista jättää kilpailuaikaa myös toiseen osaan! Alkukilpailun 15 parasta pääsee finaaliin.
Aikarastit:
Yksi aikarastiasema (1 karttanippu, 3 tehtävää) on ennen lähtöä. 6 rastilippu (A-F). Nollarasti EI ole mahdollinen.
Aikarastilla toiminta:
Kilpailija kulkee karanteenista aikarastille. Toimitsijan antaessa luvan kilpailija siirtyy ripeästi tehtäväasemalle, ojentaa valmiiksi esille otetun kilpailukortin ja istuutuu tuolille. Toimitsija ojentaa kansilehdellä varustetun tehtäväkarttanipun kilpailijalle. Kansilehteä ei saa vielä kääntää. Toimitsija osoittaa maastossa näkyvät rastiliput ja nimeää ne vasemmalta oikealla kansainvälisin sanoin: Alfa, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot. Tämän jälkeen toimitsija sanoo ”aika alkaa nyt” ja käynnistää kellon, jolloin kilpailija saa kääntää kansilehden ja aloittaa vastaamisen.
Vastaus on annettava selkeällä äänellä, mieluimmin käyttäen edellä mainittuja kv. sanoja. Annettuaan vastauksensa kilpailija siirtyy ratkaisemaan seuraavaa tehtävää. Kilpailija ratkaisee tehtävät annetussa järjestyksessä. Kilpailija ei saa muuttaa vastaustaan eikä palata katsomaan aiempia tehtäväkarttoja.
Rastiasemalla otetaan yksi kokonaisaika. Ajanotto pysäytetään kilpailijan sanoessa kolmannen tehtävän vastauksen. Aikarastin maksimiaika on 90 sekuntia. Toimitsija ilmoittaa, kun 10 sekuntia on jäljellä. Väärästä vastauksesta lisätään vastausaikaan 60 sekuntia.
Finaalin rata ja kilpailun kulku:
Finaalissa on yhteislähtö ja tehtävät ovat vain A-lipputehtäviä (8 tehtävää). Finaali järjestetään mahdollisimman pian karsinnan tulosten selvittyä. Finaalissa on oma karanteeni kahviorakennuksessa. Finalistit tuodaan lähtöpaikalle karanteenista ja heille annetaan kilpailukartat ja kortit. Finaalissa ratkaistaan ensiksi 5 tehtävää, joihin käytetään aikaa 16 minuuttia. Kilpailijan on ratkottava siihen mennessä 5 ensimmäistä tehtävää ja leimattava ne kilpailukorttiinsa. Hän voi myös katsoa valmiiksi seuraavien tehtävien ratkaisuja, muttei saa leimata niitä korttiinsa. Viiden ensimmäisen tehtävän jälkeen pidetään tauko, jossa lasketaan tulokset ja julkistetaan ne. Tauon aikana kartanluku on kielletty ja kilpailijat eivät saa katsoa jäljellä olevien tehtävien suuntaan. Tämän jälkeen 3 viimeistä tehtävää suoritetaan samalla tavalla yksitellen. Jokaiseen jäljellä olevaan tehtävään annetaan 3 minuuttia aikaa, jonka aikana kilpailijan on leimattava paperiseen kilpailukorttiin vastauksensa. Jos kilpailija ei ole leimannut kunkin yksittäisen maksimiajan aikana, kilpailija menettää kyseisen tehtävän pisteen. Tuloslaskennan nopeuttamiseksi kilpailija voi halutessaan kirjata vastauksensa itse älypuhelimellaan www.preoresultat.se mobiili-leimaussysteemillä. Mobiilivastauksen voi antaa vasta jokaisen tuloslaskentatauon aikana sekä vasta, kun kilpailija on leimannut vastauksensa paperiseen kilpailukorttiin. Mobiilileimaukseen annetaan ohjeet ja tunnukset ennen finaalia. Kilpailijoilla on tarvittaessa käytössä finaalin aikana tähän tarkoitukseen 3g tai 4g wlan-yhteys. Ristiriitaisten leimausten ilmetessä paperinen leimaus on ensisijainen, joten kilpailijan ei tarvitse pelätä leimausvirhettä mobiilileimauksessa.
Tulokset ja palkintojen jako:
Tuloksiin lasketaan alkukilpailun ja finaaliin yhteistulos. Palkinnot jaetaan finaalin jälkeen. 1-3 sijoille SM-mitalit, 4-10 plaketit. Paras paralympia -kilpailija palkitaan.

Onnea kilpailuun!
Selkien Sisu