Ratamestarin blogi

Ratamestari blogi

 

SM-kisojen ratamestari Lauri Kontkanen kirjoittaa ratamestarin blogia tammikuusta lähtien. Näkökulmana ovat niin kilpailijan kuin ratamestarin vinkkelit. Tarkkuussuunnistuksen SM-kisat järjestetään Kontiolahdella 22.-23.8.2015. 

 

1.7.2015 Valvojan käynti

Valvoja on nyt tarkastanut radat ja antanut palautteen korjausehdotuksineen. Lue lisää

 

4.6.2015 SM-kisat tarjoavat kartanlukua

SM-kisoissa on tarjolla runsaasti mukavia kartanlukutehtäviä. Hyvillä kartanlukijoilla on mahdollisuus pärjätä pitkälle. Lue lisää

 

26.5.2015 Maps ready/Kartat valmiit

 

Read more/lue lisää

 

22.2.2015 Ratamestaroinnin perusperiaatteet

 

Tänään on tasan puoli vuotta SM-kisoihin. Edelliseen juttuun liittyen käsittelen nyt ratamestaroinnin perusperiaatteita tasapuolisen tehtävänratkaisun näkökulmasta eli siitä, miten tehtävät rakennetaan niin, että ne ovat ratkaistavissa 100% oikein. Jos ja kun taito ja muut ominaisuudet siihen riittävät.

Lue lisää täällä

 

4.2.2015 Difficult tasks but 100% solvable

 

Suomeksi otsikko tarkoittaa "vaikeita tehtäviä, mutta 100% ratkaistavissa olevia". Näin lausahti italialainen tarkkuussuunnistaja Remo Madella viikko sitten, kun pyysin häntä kertomaan tarkkuussuunnistajien facebook-ryhmässä minkälainen nykyajan tarkkuussuunnistusrata pitäisi olla. Remo on voittanut viime vuosina monia kovatasoisia kisoja, muun muassa Kroatian MM-esisat ja kummatkin Selkien Sisun järjestämät "lämmittelyesikisat" Kontiolahdella ennen Vuokatin MM-kisoja. Selkien kisoissa kukaan ei saanut kummassakaan kisassa kaikkia tehtäviä oikein, paitsi yksi. No tietenkin Remo. Muistan tuolloin Remon sanoneen kisan jälkeen, että kaikki tehtävät eivät olleet kovin mielenkiintoisia, mutta ne olivat 100-prosenttisesti ratkaistavissa.

Lue lisää täällä.

 

7.1.2015 Tuloslaskentaa ja ratasuunnittelua

 

SM-kisoihin on nyt vajaa 8kk aikaa, mikä on tarpeeksi pitkä aika saada radoista SM-kisojen arvoiset. Olen yrittänyt tuoda aina jotain uutta tarkkuussuunnistukseen, kun olen toiminut ratamestarina tai valvojana. Tällä kertaa uutuusarvo liittyy online-tuloslaskentaan. Tarkkuussuunnistuksessahan ei ole ollut toistaiseksi online-tuloslaskentaa, mikä on rajoittanut suuresti kisojen seurattavuutta. SM-kisoihin olen laittanut tavoitteeksi sen, että yleisö pääsee näkemään sekä normaalikisan että tempon ratkaisuhetket ja vieläpä niin, että jännitys säilyisi loppuun saakka, online-tuloksia unohtamatta. Tavoite on, että kilpailijan ylittäessä maaliviivan, tulos on selvillä maksimissaan sekunnin viiveellä. Tulospalvelusysteemit ovat vielä testauksen alla ja niistä tuonnempana enemmän juttua.

Lue lisää täältä.

Base material from FC-preo terrain.
Map & control samples. Preo course includes mainly pure map reading controls.
SM-tempon kisa tyyppimaastoa, eli suppa- ja kangasmaastoa. Kisakeskus on Alavin kylätalo.
SM-kisojen normaalikisan kisamaastoa ja kisakeskusta. Kisakeskuksena toimii Mustavaaran laskettelukeskus.