2.pv Tolvmanstegen

2.pv rasti nro 5  - tiukka nolla

 

... jatkopohdiskelua 1.pv hylätylle rastille nro 18. Tämä ruotsalainen tapa "valitse lippu jos se on hehtaarilla" tuotti ongelmia toisena kilpailupäivänä Pohjoismaiden huipuille. Valitsenko lipun vai nollan ?

Rasti nro 5:n ratamestari oli laatinut nollaksi siten että tehtävä näytti kohteenvalinta tehtävältä eli muita lippuja ei ollut lähistöllä. Mutta lippu ei ollut kuitenkaan ihan oikeassa paikassa. Se mietitytti.  Anttikin arpoi tehtävää kauan. Vastasi lopulta lipun 1.kilpailupäivän kokemuksen perusteella. Väärin. Saman pitkän pohdinnan lienee tehnyt Stig Gertman, Jens Andersson ja Lars Jacob Waaler , jotka kaikki vastasivat Antin tavoin lipun. He astuivat samaan "ruotsalaiseen miinaan" , kun KAIKKIA lippuja ei aseteta tai ei osata asettaa täsmällisesti paikoilleen. 

Kartan tarkkuus ja paikkansapitävyys sekä lähikohteet refenssinä määrittelevät miten tarkkoja tehtäviä voi laatia. Jos kartta on suunnistuskarttamaisesti yleistetty ei tiukkoja rasteja/nollarasteja pitäisi laatia vaan silloin pitäisi painottaa tehtävät kohteenvalintatyyppisiksi. Tiukat tehtävät tulee laatia siten, että tehtävä on ratkaistavissa lähellä olevien eksaktien referenssikohteiden avulla.