Keskustelu

« aihelistaan

Tarkkuussuunnistuskartan pohja-aineisto ja karttapohjan muokkaaminen sen perusteella


  • nimimerkki

    Pinja

    31.1.2023 klo 21:42
    Voisivatko alan asiantuntijat listata tähän ketjuun, mitä pohja-aineistoa ja mistä lähteestä ocadissa tehtävään uuteen tarkkuussuunnistuskarttaan kannattaa hakea?Ja sitten askelia miten se tuodaan ocadiin ja miten tätä aineistoa kannattaa huomioida kartan työstämisessä. Lähdeaineiston kuvausta kaipaan ihan tasolla miltä nettisivulta, minkä niminen aineisto tarkkaan ottaen, ladataanko esim. Png vai tuodaanko wms-rajapintana ja jos rajapintana niin mikä on url-osoite.... Ari T:hä on pitänyt tästä kartan teosta muutama vuosi sitten hyvän koulutuksen ja sen diat taiaakin olla vielä tämän sivun ohjeissa. Voitte siis myös viitata että katso tuon koulutuksen tietty kohta, mutta mielelläni kuulisin onko joku muuttunut, esim. uusia aineistoja saatavilla tai tuontitapa esim. muuttunut wms- tai wfs-rajapinnaksi tms.

  • nimimerkki

    Juha

    1.2.2023 klo 09:10
    Ohjeistuksen tekeminen onnistunee, mutta paljon riippuu siitä mitä aineistoa milläkin paikkakunnalla on saatavissa ja missä muodossa.

    Maanmittauslaitoksen aineisto on saatavilla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta koko maasta. MML:n aineisto eli laserkeilaus, maastotietokanta (eli peruskartta-aineisto), ilmakuvat ym. löytyy osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta

    MML:n ilmakuvat ovat suhteellisen karkeita eli on hyvin todennäköistä, että muista lähteistä löytyy ainakin paremmalla resoluutiolla olevaa ja usein myös uudempaa aineistoa. Ari T:n ohjeistus toimii käsittääkseni edelleen. Tosin siinä esitettyjä toimintatapoja voi ja mielestäni kannattaa yksinkertaistaa muutamilta osin. Esimerkiksi alueen rajaaminen koordinaateilla tuotaessa Ocadiin on ominaisuus, jota en ole juurikaan käyttänyt vaan tuonut aina kokonaiset "ruudut" ja rajannut sitten Ocadissä siitä tarvittava alue.

    Turusta ja Kaarinasta on saatavilla hyvän kontaktin avulla kaavakartta halutusta alueesta dxf-tiedostona, samoin tuoreet ilmakuvat Turun, Kaarinan ja Liedon alueelta. Riippuen paikkakunnasta ja kontakteista kunnan/kaupungin kaavoituspuolelle aineistoa on olemassa jossain muodossa ja saatavissa joko ilmaiseksi tai rahaa vastaan. Metsämaastossa kaavakartta-aineistosta ei ole juurikaan hyötyä, mutta taajamassa erittäin hyödyllinen.

    Googlen ilmakuvat saa Ocadiin helposti Taustakartat-valikon Online karttapalvelun kautta. Samoin muita url-osoitteen takana olevia aineistoja, kunhan tietää linkin.

    Saattaisi olla paikallaa pitää aiheesta uusi kurssi.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Tarkkuussuunnistuskartan pohja-aineisto ja karttapohjan muokkaaminen sen perusteella