Keskustelu

« aihelistaan

SM-kisat ja Nordic Match 2022


 • nimimerkki

  Juha

  27.9.2022 klo 12:45
  Ilmoittautuminen päättyy torstaina 29.9. Huom! SM-kisaan ei voi jälki-ilmoittautua.

  Maastot, kartat ja radat katsastettiin valvojan toimesta lauantaina 24.9. Valvojan lausunto: "Oli rankka päivä".

  Bulletin 2 on päivitetty ja ilmestynee aivan kohta kisasivuille. https://tume.fi/etoc2024/sm2022

  Kisassa tarjolla myös nuorten elittisarja HD10E. Kaikki vielä kyseiseen sarjaan mahtuvat rohkeasti mukaan. Varsinkin maaottelun Yö on kokemisen arvoinen seikkailu. Kaikki kilpailijat on tarkoitus lähettää maastoon tunnin sisään, joten yksinäistä siellä ei tule olemaan ja kartanlukuvalolla pärjää.

 • nimimerkki

  Tuomo

  3.10.2022 klo 14:20
  Missä hotellissa yövytte? Tarvitsisin sunnuntaiaamuna nopean avun pyörätuoliin nostamisessa.

 • nimimerkki

  AriU

  3.10.2022 klo 18:59
  Kaarinan Kivitaskussa koisaamassa...

 • nimimerkki

  PekkaS

  4.10.2022 klo 12:18
  Minä majoitun Turun keskustassa Skandic Atriumissa, eikä minusta ole Tuomolle apua, mutta jos joku on vielä vailla majapaikkaa, sellainen on tarjolla edullisesti huonekaverinani. Olen yksin liikkeellä ja olen varannut 2 hengen huoneen.

 • nimimerkki

  Tuomo

  4.10.2022 klo 15:24
  Kivitasku ei sovi pyörätuolille ja Atrium oli täynnä, joten varasin huoneen Sokos Hotels Kupittaasta. Jos joku sattuu majoittumaan samassa paikassa ja pääsisi sunnuntaiaamuna heittämään minut Pasin kanssa tuoliin, niin otan avun ilolla vastaan (ei tarvitsisi raahata nostolaitetta mukaan).

 • nimimerkki

  PetteriS

  4.10.2022 klo 21:13
  Kotoa käsin käyn nämä kisat mutta matkaa ei kovin paljon Kupittaalle ole niin voin hyvin tulla sunnuntaiaamuna avuksi. Pitää vaan Pasin varmaan käydä hakemassa mut aulasta.

 • nimimerkki

  Tuomo

  5.10.2022 klo 17:59
  Kiitos, Petteri!

 • nimimerkki

  Roope

  6.10.2022 klo 22:32
  Minulta jää valitettavasti nämä kisat väliin. Oli tarkoitus aloittaa kotimatka Brasiliasta Suomeen tänään mutta lentofirma siirsikin lakon takia lennon vasta sunnuntaille. Peruutin myös Kivitaskusta huoneen eli siellä on yksi huone vapailla markkinoilla. Tsemppiä kaikille kisoihin!

 • nimimerkki

  Janne S

  9.10.2022 klo 09:29
  Mulla on vielä kisakronikka kirjoittamatta edellisestäkin maaottelusta, joten kirjoitetaan nyt sitten kuitenkin eilisestä suoritusraportti. Yksinäistä ei maastossa tosiaan ollut, mutta kartanlukuvalolla ei kyllä pärjännyt. Oikeastaan sitä lukuvaloa ei juuri tarvinnut, koska pururadan valoilla pystyi kyllä katsomaan karttaa suurimmassa osassa kohtia. Suoritus 10/17 ja siinä 50 minuuttia.

  Saapuminen lähtöön 29 sekuntia myöhässä. Hieno lähtökello. Mitenkäs tämä toimikaan, kun ei ole käyty kisoissa varmaan vuoteen. Ai niin tää viuhka piti nollata. Ystävällisiä toimitsijoita. Täähän voi olla ihan hauskaa. Ai niin täällä saa kartankin, siitäkö tässä lajissa oli kyse.

  Ykkönen. Jaa tuolla. No alempi lippu ei ainakaan ole paikallaan, mutta mitenkäs tuo ylempi. Joku jyrkänteen juuri. Voisihan se ollakin. Mutta jos tuossa mäessä on kolme käyrää niin tuo lippu on kyllä heti ylimmän käyrän alla. Yritetäänkö täällä huijata? Näyttäkääs nyt joku lampulla sinne vasemmalle valoa että näkee onko siellä jotain. Miksi ne muut ei katso sinne missä sen lipun pitäisi olla jos se ei ole tuo liian ylhäällä olevalta näyttävä lippu. Avokalliovärin perusteella se voisi kyllä olla ihan oikein mutta mistä sen tietää onko piirretty oksanpäitten mukaan vai ei. No ihan sama, kun nyt kukaan näistä ihmisistä ei vilauta oikeaan paikkaan niin laitetaan nyt vaikka Z, on se kuitenkin oudon ylhäällä. (ei ollut)

  Kakkonen. Missä se lippu edes on. Pitäisi näkyä, kun on väljää metsää, mutta ei näy. No mennään tolpalle katsomaan. Ei meinaa näkyä sittenkään. Lampun valokiiloja heiluu, sekunti näkyvyyttä lippuun. Ai se on tuolla. No korkeus on ainakin oikein. Mites tää kivi tässä pururadan varressa. Eihän nää mene ollenkaan oikein nää polut. Ja mikä tää möykkykin on. Ai niin enhän mä ole tolla lähempänä rasteja olevalla pururadalla vaan tällä leveämmällä pyörätiellä. No sitten. Olisko kulma oikein, on se suunnilleen ainakin, kokeillaan lipuksi.

  Kolmonen. Näkis nyt edes sen lipun jostain. Valokeiloja menee sinne tänne ja lopulta odottelun jälkeen osuu. Jos on väärässä paikassa, niin on liian alhaalla ja liian oikealla. Milläs tämä nyt ratkaistaan. Valun polulla eteenpäin. Jyrkänne on ainakin iso ja korkea, joten lippu tuntuu kovin kovin alhaalla olevalta. Sivusuunta olisi ehkä jyrkänteeseen nähden suht ok jos katsoo puoli jyrkänteen leveyttä. Katsotaan vielä mäen pituussuuntaan jyrkänteen linjasta, että peittääkö jyrkänne lipun oikeaan aikaan. Joku oudon oloinen setä tulee huitomaan. Ai se on Tertsunen. Se sanoo että olet mennyt kyltin ohi ja kun kysyn, minkä kyltin, se tuntee äänen ja sanoo oudolla äänellään että kukas kukas täällä onkaan. Yritän tuijottaa rastinmääritettä ymmärtääkseni missä siellä lukee joku kielto tai one way samalla kun minua kyörätään takaisinpäin. Nään lopulta vaatimattoman stop-kyltin ja ihmettelen millä se olisi pitänyt pimeässä nähdä. No, olihan siellä tietysti kartalla viiva, jos nyt olisi muistanut, että täällä on sellaisiakin. No, se, että tuo väli on ollut tarpeen kieltää, todisti lopullisesti että vastaus on Z, kun kerran mäen pituussuuntaan katsominen on haluttu estää, muutenhan kieltäminen olisi ollut turhaa.

  Nelonen. Ai niin tää reitti ylipäätään siis jatkuu tänne suuntaan. Valokeilojen avulla näkee, että kivi on ja lippu on, mutta mistä sen tietää että kumpi kivi, ellei nää sitä toista. Odottelua. Keilat eivät osu mihinkään järkevään. Ihan sama, Tertsunen on kuitenkin ilmoittanut minut hylättäväksi, koska sillä on keväästä minua vastaan asioita. Katkeavan polun linja osoittaa suoraan lippuun sekä kartalla että maastossa, laitetaan lipuksi. (ei ollut)

  Vitonen. Pieniä lovia. Vastakkaisen puolen kivistä näkee, että lippu on vasta seuraavassa. Joku pikkulapsi miettimässä tehtävää. Oikein hyvä niille. Eteenpäin. Nyt on ainakin lähdössä hävityt sekunnit jo saatu kiinni.

  Kuutonen. Hiukan suttuinen käyrästö ja kolme lippua. Ainakin ylimmät liian ylhäällä, koska sisäänajorampin kohdalta näki missä ylin käyrä menee. Lippua pitäisi siirtää metri oikealle. Eihän tuohon A:n ja B:n väliin mahdu välinollaa, ei mahdu. Mäen sivun linjaan nähden jää nätisti jyrkänteen kulman ja kiven väliin, ja mäen sivun linja on siistimpi kuin kaarevan pururadan linja josta ei saa suuntaa katsottua. Laitetaan A, kun ei parempaakaan vastausta tule mieleen.

  Seiska. Mitenkäs nää tasot tässä nyt menee. Näyttää intuitiivisesti täysin selvältä lipulta ja polunvarren kivi näyttää oikean tason. Pienen varmistelun jälkeen selviää, että ONE WAY alkaa väärästä kohdasta karttaan nähden. Taas näitä ratamestareiden vanhoja typeriä kikkoja tästä lajista, vähän niinkuin Enon kisojen väärässä paikassa oleva maaliviiva joku vuosi sitten.

  Kasi. Lippua ei löydy. No katsotaan näitä muita. Ysi. Näkyy yksi lippu, joka näkyy one wayn jälkeen ja paalulta. No mites 10 ja 11. Hirveä määrä lamppupäitä pööpöilemässä täällä. Näkyy kaksi lippua. Eikun kolme. Ai pitäisi olla tässä neljä ja edellisissä kolme lippua. Hmm. Odottelua. Ysin ratkaisupaalulta katsoessa kerrostalon ja kaupungin valot saavat taustan näyttämään hautausmaalta jouluna. Valokeiloja. Edes niillä ei näy lippua. Kasin ja ysin ainoa näkyvä lippu on oikealla kukkulalla mutta keskellä kukkulaa. No, jos tässä on joku jäynä siitä, että näitä lippuja näkyykin yhteensä toiselta paalulta kolme ja toiselta neljä, tuo alin 10-11-tehtävän lippu taittuukin varmaan näkymättömiin. Kasi on niin oudossa paikkaa nenällä, että se on varmaan tarkoitettu ratkaistavaksi kerrostalon päädyn linjan avulla. Mitään ei näy, niin veikataan Z. Ysistä tiedetään, että lippu on kukkulan päällä, laitetaan siihenkin Z. 10-rastilla alin kolmesta lipusta oli ylemmän käyrän notkossa, joten se oli varmaan hämäyslippu jos ei osaa käyriä lukea, laitetaan Z. Ja 11-rasti. Sinne, missä lipun pitäisi olla, ei taaskaan katso kukaan. Laitetaan Z. Motivaatio kisaan alkaa lähestyä nollaa. (lopputulos: vain 10 oikein, muut väärin)

  12. Lippu näkyy kaukaa ja paalulta katsoessa tilanne ei muutu. Toinen lippu keskellä kukkulaa ja toinen sen kärjen päällä kuten kuuluukin. En ymmärrä, miten olen vastannut tähän väärin, ehkä joku leimausvirhe.

  13. Jaa-a. Joku alarinteessä oleva nenä. Milläs tämän nyt sitten todistat oikeaksi tai vääräksi, kun pimeydestä ei näy muuta kuin lippu. Oikealla olevan pistekumpareen perusteella aluksi oudolta tuntunut korkeus jäsentyy paremmin. Vasemmalla olevista avokallioista ei saa irti mitään ja marketin valot hohtavat taustalla. Kerrostalosta voisi saada linjoja, mutta ei oikein nää, mihin talo päättyy, kun ei voi olla varma, onko joka huoneessa valot päällä. Ei ole ehkä enää itselläkään. Alun zerofiiliksen jälkeen valittu A.

  14. Helppo. Lippu ei ole siellä päinkään.

  15. Kolme lippua. Kaksi vasemmanpuoleista lyhyen polun ja kukkuloitten asettelun perusteella liikaa vasemmalla. C-lippu suunnilleen oikeassa kulmassa, mutta onko se notkokäyrän sisäpuolella? Ei näistä koskaan tiedä. Hiukan varmistelua tulosuunnassa siitä, miten käyrä saapuu alueelle, ei mitään luotettavaa, mutta tukee sitä, ettei C-lippu olisi tarpeeksi alhaala. Itse asiassa paalulta näkee, että C:n heijastin on ehkä 10 cm ylempänä kuin muitten. Valitaan Z.

  16. Lovi polun varressa. Polku on ja lippu on maan alla, sitä saa itse asiassa etsiä valokiilojen kanssa hyvän aikaa. Eikö lipun pitänyt näkyä paalulle, eihän tästä näy yläreunasta taatusti sitä kolmannesta mitä olisi kuulunut, miten se pyörätuolissa istuja tämän löytää. Korkeus ja suhde pikkupolkuun ihan ok ja lippu on lähes maan alla, mutta mitenkäs sivusuunta. Katsotaan kerrostalon vasemman päädyn linjalle jatke. Pitäisi osua aika lähelle lippua kartan mukaan, mutta uralla joutuu kävelemään reilusti taaksepäin että linja tulee sille. Ehkä tässä yritetään huijata ja oikea notko onkin polun vartta pitemmällä. Mitäänhän täällä ei nää, joten vaikka olisi elefantti metsässä niin siellä on ja pysyy.

  17. Viimeinen tehtävä, tää on varmaan vaikea, kun Juha opetti keväällä valvontahommissa, että loppuun laitetaan ilkeitä tehtäviä, että joillekin tulee kiire ja menee yliajalle. Jaaha, tämä on tällainen perinteinen rinteenviipalointitehtävä. Oikean lipun pitäisi olla puruuradan haaran alta menevän käyrän päällä, joten heti saapuessa selviää, että kaksi ylintä lippua ovat liian korkealla. Alin näyttää olevan jossain muualla kuin nenän kärjessä. Yritän katsoa linjoja kerrostalon takapihan sisäänajotiestä, mutta huomaan, että se ei ole tasalevyinen kuten kartalla, vaan levenee pyörätietä kohti, sillä ei siis tee mitään. Yritän etsiä pistekumparetta, mutta sitä ei näy ja nenä tuntuu vain jatkuvan maalia kohti. No, takana oleva jyrkänne löytyy, kun jää vähäksi aikaa odottelemaan valokeilojen liikkeeseen ja näin on tullut todistetuksi, että vastaus on Z.

  Maaliin. Piip. Sanailua ratamestarin kanssa. Teltasta sai kuitin, jännittävää, tämähän on hienoa että tekniikka on tällä välin kehittynyt. Ihan p:aa että huomenna joutuu leimaamaan pihdeillä sen takia että jotkut törpöt eivät ole ehtineet muuttaa Suomessa sääntöjä.

  Maaston läpi pois. Tästä suunnasta tullessa stop-kyltti näkyi katulampun kelmeässä loisteessa, tai ehkä sen näki paremmin, kun ei ollut enää muita valoilmiöitä. Muutama suorittelija on vielä, pari ulkkaria supisee keskenään jossain 1-2 rastin vaiheilla. Lähtö on purettu, pitäisiköhän nuo tavarat ottaa tuosta kantoon. No, ehkä hakevat kaikki kerralla, pääseehän tänne ylös autollakin. Kotiin ja kohti uusia pettymyksiä. Tulipahan poltettua bensaa.
 • nimimerkki

  Tuomo

  9.10.2022 klo 21:44
  Maaottelun voitto kotiin, hienoa! Onnittelut myös Petterille ja Samille mestaruuksista. Olen itse sitkeässä syysflunssassa enkä siksi päässyt osallistumaan.

 • nimimerkki

  Sami H

  9.10.2022 klo 22:56
  Kiitos onnitteluista ja pikaista paranemista. Kiitoksen kisajärjestäjille, että saatiin SM-kilpailut kalenteriin tälle vuodelle, keväällähän oli tilanne vielä ihan auki. Järjestelyt mielestäni toimivat moitteettomasti näin lyhyellä varoitusajalla.
 • nimimerkki

  Esko

  10.10.2022 klo 08:54
  Onnittelut voittajille, vakuuttavaa suorittamista! Onnittelut myös muille mitalisteille ja voitosta maaottelussa! Hyvin nähty!

 • nimimerkki

  Martti

  11.10.2022 klo 11:00
  Onnittelut mestareille ja kaikille menestyneille.

  Kiitos järjestäjille hyvistä kisoista ja tsemppiä ETOC2024 järjestämiseen.


 • nimimerkki

  PekkaS

  11.10.2022 klo 12:17
  Kiitokset hienoista kisoista. Hyvät järjestelyt ja vaativat radat.

 • nimimerkki

  Juha

  11.10.2022 klo 14:10
  Kiitos kaikille viikonlopun kilpailuihin osallistuneille ja onnittelut menestyneille. Hienoa saada tänäkin vuonna uusia Suomen Mestareita. Yksi tärkeä palkinto jäi jakamatta: Seppo Büttin kiertopalkinnon voitti vuodeksi itselleen Pekka Seppä.

  Aavistuksen lyhyellä toimitusajalla nämä kisat tosiaan tuli järjestettyä. Toivottavasti se ei näkynyt liikaa ainakaan radoilla ja kartoissa, niistä en itse ratamestarina ja yhden kartan tehneenä oikein osaa sanoa. Maastossa liikkumisen jälkeen radat tuntuivat liian helpoilta ja kartta pienillä korjauksilla erinomaiselta. Toimitsijatyöskentelyssä se ainakin näkyi. Osaltaan siihen vaikuttivat kolme päällekkäistä tapahtumaa, josta aikataulua päättäessämme noteerasimme vain yhden. Partiotaidon SM-kisoissa oli muutamakin seuramme jäsen ja seuramme puheenjohtaja joukkueineen sieltä jälleen kerran mestaruuden kävi hakemassa. Toinen 25-manna, jossa myös muutamia aktiivejamme kävi viikonloppua viettämässä sanoin pari potentiaalista kilpailijaa. Kolmas tapahtuma jolla ehkä suurin vaikutus oli oman partiolippukuntamme seikkailijaikäisten syysretki. Sitä vetämässä toista kymmentä 15-30 vuotiasta nuorta partiojohtajaa, jotka varmasti ovat vahvistamassa joukkojamme toukokuussa 2024.

  Käyttäen tekosyynä tulevia EM-kisoja teimme pari hankintaa. Muutaman teltan hankkiminen herätti kysymyksiä, että mihin niitä oikein tarvitaan. Jälkikäteen voi sanoa, että investointi kannatti. Asemilla olisi ollut aika ikävää olla toimitsijana lauantain aavistuksen kosteassa ja tuulisessa syyssäässä. Toivottavasti tuolit olivat mukavia istua, niitä on varastollemme vielä muutama lisää odottamassa tulevaa käyttöä.

  Toivottavasti vuoden 2023 SM-kisojen ja FinTrailO:n järjestäjät löytyvät ennen ensi kevättä/kesää.

 • nimimerkki

  Pena J

  11.10.2022 klo 14:45
  Onnittelut kaikille mukana olleille.Kisa ei olisi kisa ilman kaikkien panosta.
  Mestareille onnittelut.Syvä kiitos järjestäjille.

 • nimimerkki

  Janne S

  12.10.2022 klo 23:39
  Ja sitten vielä toinen suorituskertomus, eli PreO. Piti pukeutua tyylikkäästi, koska seura-asun saa vain, jos voittaa Sm-mitalin. Ei tullut tänäkään vuonna, tosin.

  1 ja 2: Helpompi ratkaista kakkonen ensin. Ei kummoinen jyrkänne, mutta parempaakaan ei ole näkyvissä. Ykkönen on pahempi. Lippu tuntuu roikkuvan jonkin käyrän alapuolella ja on hiukan oudossa puskassa. Rastille menevän polun alaosan kaari on erilainen kuin kartassa, joten yritä tässä sitten miettiä linjoja ja sitä, onko lipun etäisyys polusta puolitoistakertainen kiven etäisyyteen nähden. No, ehkä tämä on näitä lippuja, joista pitää vain todeta, että ei voi todistaa vääräksikään. Vastataan A - eikun siis B.

  3: Hykerryttävä tehtävä, joka ratkesi helposti ojan risteyksen ja takana olevan kerrostalon päädyn linjoilla.

  4: Jos lippu olisi ollut 2 metriä lähempänä uraa, olisin vastannut sen heti lipuksi. Kävin varmistelemassa etelämpänä, millaisesta polusta ja ojasta oli kyse.

  5-7: Syksyn lehtiä, aurinkoa ja varjoja. Parhaat näkyvyydet kyykyssä, mikä nyt tietysti ei pyörätuolilaiselta onnistu. Kun siirryin pois kyykystä, Lauri pomppi sammakkona samaan pisteeseen. Ovelaa. Edestakaisin sahaamalla ei oikein saanut irti mitään varmaa. Jossain ylhäällä näkyi jokin kivi ja sivuilta löytyi jotain epävarmoja jyrkänteitä. Turhautti. Rivitalosta lähtevien linjojen perusteella kolmen rastin paketti oli sivusuuntaan oikeassa paikassa, mutta alimman lipun notko ei ollut hahmotettavissa. Täytyy myöntää, että aikani sahattuani ja kyllästyttyäni päätin ratkaista tehtävän sillä ajatuksella, että eivät kai kaikki kolme lippua voi olla oikein, joka oli tietysti huono strategia. Näin ollen veikkasin, että kaikki liput ovat liian ylhäällä rinteessä, ja pim, nolla pistettä. Seuraavan kerran pitää luottaa siihen, että vastaa lipuksi, jos ei osaa vastata muuta :D

  8 oli ihan kiva tehtävä, koska rinteen käyrät laskelmalla oli helppo todeta, että lippu on liian ylhäällä.

  9 ja 10 tuli katsottua jo rastia 4 ratkaistaessa siten, että 10 ei ainakaan ole siellä päinkään ja 9 on vähintään suttuinen. Sinänsä ironista, että vastasin rastin 9 kuitenkin lipuksi, koska ajattelin, että niin halutaan vastattavan - että ratamestari olisi pelannut nollatoleranssilla ja laittanut lipun edemmäs näkyviin tahallaan. Neljä metriä näyttää täyttyneen ratkaisukartan perusteella siten, että lippu on ollut myös sivuttain hiukan väärässä linjassa.

  11: Ylin lippu oli selvästi väärä, mutta loppuja kahta jäin arpomaan hetkeksi. Polku oli tosiasiassa kaareva ja korkeuskäyrämuotokin tuntui hiukan oudolta. Vastasin alimman, jota haluttiinkin.

  12: Tehtävä vaikutti läpeensä selvältä, mutta varmistelin, ettei mitään muuta näkynyt. Ihmettelin vähän, mitä tällä haettiin, ehkä huomion siirtämistä 13 ja 14 ratkaisemisesta pois.

  15: Talon linjoilla ja etelän suunnasta tulevilla käyrätasoilla ratkaistava tehtävä. Ei varsinaisia ongelmia. Sitten kyljen kääntö aurinkoon ja seuraavat tehtävät.

  13 ja 14: Tarkemmalla tutkimisella selvisi, että A-lippu ei ollutkaan notkossa, jolta se visuaalisesti näytti, vaan nenällä. Jyrkänteet näkyivät vain epämääräisinä varjoina eikä niiden alku- tai loppupisteistä voinut olla kovin varma. Monennen kelauksen jälkeen B-lipun alapuolinen pikkujyrkänne paljasti itsensä ja 13 vastaukseksi tuli B. 14 olikin sitten vaikeampi. Sivusuunnassa lippu oli paikallaan, mutta syvyydestä ei sitten nähnytkään mitään. Tiesin, että lippu on joko paikallaan tai liian edessä, mutta valitsin näistä väärin, enkä oikeastaan tiedä, millä eväillä olisin ratkaissut tehtävän paremmin.

  16: Sadistinen bingotehtävä, joka on nähtävissä lähinnä yhdestä suunnasta. Alin lippu oli selvästi liian alhaalla, mutta kahdesta ylemmästä ei tiennyt juuri mitään. Vihreä pensas näkyi kauniisti takana. Ratkaisukarttan mollaan verrattuna alin lippu tuntui olevan heti käyrän alla, mutta helpostihan sitä silmää petetään. Ratkaisin välipalaksi tehtävät 17 ja 18 ja palasin sitten lottoamaan. Molemmat tuntuivat harmittomilta. Totesin, että rastin 18 lippujen välistä tulevan korkeuskäyrän pitäisi olla sama kuin 16 nenän käyrä, joten lippujen pitäisi olla suunnilleen samalla tasolla. Tehtävän 16 ja 18 liput näkyivätkin yhteen pisteeseen, jonka perusteella ylin lippu olisi ollut oikein eli siis samalla tasolla 18 kanssa. Tämän teorian selittävyyttä heikensi kuitenkin se, että rastin 18 eteläpuolella kyseinen käyrä ei käynyt mustassa isossa palkkijyrkänteessä, vaikka luonnossa näin olisi pitänyt tapahtua. Siihenkään ei siis voinut luottaa varmana ratkaisuperusteena. Päädyin ajattelemaan, että ratamestari on varmaan laittanut yhden lipun kullekin nenälle ja että vastaus on sen vuoksi B. Ei olisi pitänyt.

  20 tuntui helpolta, eikä 21 jättänyt hirvittävästi vaihtoehtoja sekään.

  Loput tehtävät ratkaisin saapumisjärjestyksessä enkä numerojärjestyksessä.

  27 kohdalla minut valtasi jälleen tunne siitä, että mitä minun oikein halutaan tähän sanovan, kun toinen lippu on ikäänkuin enemmän paikoillaan ja toinenkin on jyrkänteen yläreunan alapuolella jonkinlaisessa notkomuodossa. Valitsin väärän vaihtoehdon, mutta en tiedä, olisinko itse valvojana päästänyt tehtävää läpi tuollaisena.
  22 oli helppo, mutta leimasin sen viimeisenä vasta kun takaisin tullessani löysin sen paalut.
  23-26 tuntuivat kivuttomilta ja sujuvilta ja tuntui taas siltä, että olisi jossain mukavassa talvisessa Ruissalossa.

  Lopuksi aikarasteille jostain taskusta löydetyn ratkaisukartan kanssa. Kamala määrä paperia, eikö näitä leimauskortteja olisi voinut kerätä jo maalissa. Ai niin, ei voi, koska näissä on paikat aikarastituloksille. Sateenvarjon kanssa ensimmäiselle aikarastille. Hienoa, näillä on oikein varattu henkilö tähän hommaan ja on vielä EM-kisaa mainostavat sateenvarjot, tähänhän on panostettu.

  Ensimmäinen aikarasti. Sekalaisia nenäntönkäreitä. Kartta tuntuu jotenkin suttuiselta, ihan kuin jotain puuttuisi. No, onneksi näissä ei voi olla nollaa. Ensin kysytään nenää vasemmalta. Tuijotan karttaa hyvän aikaa ennen alkuun pääsemistä, kun asiat eivät tunnu loksahtavan siististi ja luen kaikki muut kohdat kartalle. Tuolin tasosta päätellen A ei tule kyseeseen, joten ensin kysytään B:tä. Onnistun kerrankin vastaamaan seuraavat kaksi tehtävää muutamassa sekunnissa kunkin, joten ajaksi tuli 35 sekuntia, mikä on allekirjoittaneelle hyvä suoritus.

  Toinen aikarasti. Kolme lipuista näkyy odottelupisteelle ja painan mieleeni, että toinen niistä on jyrkänteen mutkassa ja toinen sen päässä. Pukeutumalla frakkiin onnistuu selvästi hämmentämään toimitsijoita ja viemään heidän huomiotaan, jolloin saa muutaman sekunnin ylimääräistä katseluaikaa. Toisen aikarastin ajaksi tuli 20 sekuntia.

  Yhteiselämä Kaarina-tädin kanssa ei siis sujunut kovin hyvin, ja monet virheistä olivat sellaisia, joiden osalta ajatus siitä, mitä ratamestari mahtaisi haluta kysyä, vei päättelyä väärään suuntaan. Sinänsä alan yhä enemmän olla sitä mieltä, että PreO on mälsä laji, koska äärimmäisen tarkkuuden mittaaminen on paljon hankalampaa kuin ajan mittaaminen.

 • nimimerkki

  Harri L

  14.10.2022 klo 10:37
  Apuva! Aika pelottavan samankaltaisella ajattelúlla kuljin radan läpi kuin Janne S. Ei siinä mitään, kyllä mä tuollakin tyylillä mieluusti meen, mutta ei se taida olla kovin tuottava. Ei taidettu kumpikaan hipoa mitaleita. Janne toki taitavampi (tai parempi arvaamaan).

  Eli kun taidot ei riitä, niin sitten arvataan. Ja vielä pahempaa, niin kuin Jannekin totesi, mietitään mitä ratamestari mun tähän haluaisi vastaavan. Silti samat nimet keikkuu kisasta toiseen keulilla. Menestyvien kilpailijoiden ei tietysti kannata vastustajilleen kaikkia kikkoja paljastaa, mutta olisi hauska tietää, perustuuko hyvät tulokset parempaan arvaamiseen vai nerokkaaseen päättelyyn?

  PreO on silti kiehtova ja mielenkiintoinen laji. Ainut, mikä lajissa jurppii on näkökyky. Vaikka nenäni päällä on keväällä uusittu optiikka, niin en silti nähnyt yhtään nenää tai notkoa siinä alun jyrkässä, synkässä ja kivikkoisessa rinteessä. Lieneekö kolmiulotteisessa näkemisessä suuriakin eroja kilpailijoiden välillä?

  Vetoan, että joku (tai useampi) huippu avaa rastien 5-10 tehtävien ratkaisemisen mahdollisimman seikkaperäisesti, että hölmömpikin ymmärtää. Ratamestarin ajatukset olisi myös mukava saada kyseisistä rasteista. Tägään tähän Lauri M:n, joka on joskus aikaisemminkin innostunut kommentoimaan.

 • nimimerkki

  PekkaS

  14.10.2022 klo 12:13
  Aika selkeiden alkurastien jälkeen saavuin rykelmään 5, 6 ja 7. Ensimmäinen reaktio oli osittainen lamaannus ja ajatus, ettei noihin voi nähdä ratkaisuja mitenkään. Lähdin kuitenkin ratkomaan tuota kohtaa lukemalla karttaa ja unohtamalla hetkeksi maaston. Huomasin, että rinteen päällä pitäisi olla peräkkäin kaksi kiveä. Tähystin ylös ja löysin rinteen reunalla olevan kiven. Sen alapuolella ja vähän vasemmalla oli jyrkänne jolla rastin 5 lippu. Totesin sen olevan juuri oikeassa kohdassa, siispä leimaus B.
  Koska olin varma vastauksesta, linjasin kartalla olinpaikastani 5. rastin lippuun ja näin, että sille linjalle pitäisi osua rastin 7 lippu. Ja niinhän tuo osui, eli sivusuunnassa lippu oli oikealla kohdalla. Nyt luin rinteestä löytyviä muotoja ja totesin A -lipun olevan juuri oikeanlaisen jyrkänteen eteläosassa.
  Kun olin löytänyt tuon jyrkänteen muodon, päättelin C -lipun olevan juuri oikealla etäisyydellä siitä. Muistaakseni näin myös lipun oikealla puolella olevan jyrkänteen pään ja sain siitä vahvistuksen.
  Fiilis nousi melkoisesti, kun olin aivan varma oikeista vastauksista.
  8. rastilla meni rastien 9 ja 10 paalujen luo ja totesin lipun olevan aivan liian korkealla. Tähän vahvistuksen antoi erityisesti se, että lippu oli noilla pienillä kivillä merkityllä alueella, kun sen piti olla aivan kivikon rajalla.
  Rasti 9 jäi harmittamaan. Ratkaisin ensi rastin 10 kulkemalla reilusti eteenpäin, jolloin näkyi todella selvästi tuo jyrkänne ja nenämuoto ja se, että lippu oli ihan väärässä paikassa. Rastia 9 tuijotin vain paalulta, lähinnä siksi, että haalistunut lippu oksien takaa ei näkynyt kunnolla juuri mistään. Epäilin lipun olevan jyrkänteen päällä, mutta en kuitenkaan uskaltanut leimata Z. Jälkeenpäin ajateltuna lippuhan ei olisi näkynyt oikealta paikaltaan.

  Sitten kommentti Jannen kirjoitukseen, josta saattaa saada sen käsityksen, että rasteja voisi leimata haluamassaan järjestyksessä. Suunnistuksen lajisääntöjen mukaan rastit on leimattava numerojärjestyksessä, ellei kilpailuohjeessa ole muuta kerrottu. Jos siis ratkaisette tehtäviä eri järjestyksessä, muistakaa kuitenkin leimata ne järjestyksessä. Etenkin elektronisilla leimauslaitteilla saattaa käry käydä.

  Neljä virhettä tein radalla ja jälkeenpäin ajatellen kaikki olisivat pienellä huolellisuuden parantamisella olleet ratkaistavissa. Joidenkin lippujen kohdalla olisin kaivannut kirkkaampaa lippua ja muutaman oksan poistoa lippua peittämästä, mutta kuitenkin kaikki liput löysin.

 • nimimerkki

  Juha

  14.10.2022 klo 15:20
  Olen mielenkiinnolla seurannut keskustelua sunnuntain PreO:n radasta ja tehtävien ratkaisusta tai ratkaisemattomuudesta. Ensinnäkin on todettava, että on aivan väärä tapa lähteä miettimään mitä ratamestari on miettinyt ja haluaa vastattavan. Ainakin minun kohdallani, muista ratamestareista en osaa sanoa. Oma ratamestarointini on jonkinlainen sekoitus kartoituksesta ja ulkoilusta. Ulkoilulla tarkoitan sitä, että kuljeskelen vaihtoehtoisia reittejä ja katselen maastoa. Riittävän monta mielenkiintoista maisemaa kun osuu samalle pätkälle niin siitä sitten tehdään kartta. Ja suurempia miettimättä karttaa tehdessä merkkaan kartalle pääosan rasteista ja jonkin verran ylimääräisiäkin tulee merkattua. Seuraavalla käynnillä kädessäni on tulostettu kartta, johon alustava rata piirrettynä. Tuohon voisi pistää pari lippua, tuota ei voi käyttää, paalu tähän jne. Lopuksi valvojan ja lippujen kanssa kierros ja rata on valmis. Maastossa kaikkiaan noin 6 tuntia ja koneella ehkä neljä, kun oli valmis sprinttikartta pohjaksi. Yökisassa ehkä puolet tuosta ja tempossa taas 4-5 tuntia enemmän, kun piti tehdä kokonaan uusi kartta. Ei siinä mitään ihmeellisiä kieroiluja tarkoituksella väännetä, mutta toki sitä nauttii kun huomaa vahingossa tehneensä suunnistuksellisesti vaativan radan tai edes pari tehtävää.

  Pekka kertoikin jo miten rastit 5-10 piti ratkaista, mutta lisätään vielä pari juttua joita tuossa ei mainittu. Rasteilla 5-7 piti tosiaan ratkaista koko paketti. Seiskan lipun näki hyvin myös etelämpää läheltä risteystä, josta suora näkymä jyrkänteelle. Pari askelta takaisin niin sai näkyviin (varjossa tosin) lähimmän hakasjyrkänteen, jolloin saattoi olla varma lipun olevan kysytyssä paikassa. Kuutoseen varmistusta saattoi käydä hakemassa nelosen paalun tienoilta, josta sahalaitajyrkänne näkyi kokonaan. Siitä korkeus ja päästä etäisyys osoittivat aika tarkkaan lipulle.

  Rastin 8 oikea paikka tuli esiin kuusen takaa, kun astui pari askelta paalulta vasemmalle. Selkeä nenä, jonka kylkeen olisi ehkä voinut jopa pienen jyrkänteen piirtää.
  Rastilla 9 oli kyllä tuore ja kirkas lippu, mutta surkeasta kelistä johtuen lippu näytti haalistuneelta kirkasta taivasta vasten. Lipun sai näkyviin myös rastin 11 paalun läheltä, muttei siitä juurikaan lisää apua ollut. Pekan huomio, että oikeassa paikassa ollutta lippua ei olisi näkynyt paalulle on oikea. Rinne loiveni huomattavasti jyrkänteen, jonka päällä lippu oli jälkeen.

  Samoin kympillä lisää informaatiota löytyi palaamalla pääväylälle, jolloin näki jyrkänteen paremmin.

  Jyrkkä rinne tuotti ainakin minulle jonkin verran optista harhaa. Esimerkiksi 9 ja 10 liput olivat samalla tasolla, mutta paalulta katsottuna vain hieman lähempänä ollut 9 näytti olevan selvästi (ehkä jopa metrin) korkeammalla. Sama ilmiö vaikeutti 5-7 rasteilla, koska rinne oli jyrkempi seiskan yläpuolella.

  Rasti 11 oli helpoimmin ratkaistavissa sillä, että lipun piti olla polun toisella puolella olleen nurmikon keskilinjalla. Toki sieltä tuo käyrämuotokin löytyi, mutta se oli ehkä aavistuksen piilossa nurmikon saatua kasvaa muutaman viikon.

  14 osoittautui kisan vaikeimmaksi rastiksi. Ratkaistavissa sekin oli, mutta vaati kulkemista aika pitkälle eteenpäin paikkaan, josta näkyi mäen nousevan vielä lipun takana ja huipun olevan selvästi pidemmällä. Sieltä löytyi kyllä sellainen kohta, mutta etsiminen vaati jonkin verran työtä.

  Seuraava haaste olikin sitten 16. Ikävän pieni kaista, jolta liput näki aiheutti varmasti ongelmia. Ratkaisu löytyi kulkemalla lähelle 18 paalua kohtaan, josta näkyi vain alin lippu. Sieltä sai kompassilla varmistettua, ettei alin ollut alimmalla nenällä vaan sen alapuolella. Tuon kun selvitti, niin tehtävä oli helppo.

  21 tuotti muutamia vääriä vastauksia. Oikea käyrätaso lähti matalamman jyrkänteen päältä.
  Sitten taas useimmille helppoja rasteja, mutta viimeinen osoittautui haastavaksi. Notkon käyrä lähti edessä olevasta jyrkänteestä ja meni suoraan kohti mäkeä. Käyrän kulkusuunnasta katsottuna A-lippu jäi jyrkänteen pään taakse eli ei ollut kysytyssä notkossa vaan aavistuksen sen ulkopuolella.

  Ensimmäinen aikarasti oli se, jolla sijoitukset ratkottiin. Siinä tuli virheitä varsinkin ensimmäisessä tehtävässä. Toinen olikin sitten aivan liian helppo, kun kyse näytti olleen pelkästään vastaamisnopeudesta.

  Palaan vielä tempon kommenttien kanssa jossain vaiheessa, jos ja toivottavasti sopiva aika löytyy.

 • nimimerkki

  Janne S

  15.10.2022 klo 13:58
  Huomautan sääntönikkari Pekalle ystävällisesti sen verran, että kilpailun virallisena leimausjärjestelmänä olleessa paperikortissa kaikkien rastien leimat olivat kaikilla maastossa olleilla tarkastuspisteissä oikeassa järjestyksessä.

 • nimimerkki

  Harri L

  18.10.2022 klo 20:12
  Kiitos Pekka ja Juha vastauksista. Kyllä mä siis oikeita asioita hain, mutta ei vaan onnistunut loppuun asti. Rasti nro 7 sain ratkaistua Juhan mainitsemalla tavalla. Muut meni mönkään. Rasti nro 6 viereistä sahalaitajyrkännettä hain, mutta en tainnut mennä tarpeeksi kauas, koska en nähnyt. Samoin rasti nro 5 viereistä kiveä hain, mutta en nähnyt. Aika moni sen on kuitenkin nähnyt, joten olisi pitänyt ottaa ne tarvittavat sammakkoloikat. Rasti numero 8 oli ehkä kaikkein surkein yritelmä, kun siihen tarjottiin kahtakin ratkaisua, Pekan korkeustason määrittäminen ja Juhan rastipisteen näkeminen. Rastit ysi ja kymppi meni sitten jo vähän hällä väliä tyyliin, kun tiesi arvanneensa neljä edellistä. Todennäköisyyslaskennalla siis 2/4, mutta vielä huonommin meni sekin 1/4. Peli on pelattu, kun Rusanen vetää kuitenkin 4/4, ajattelin. Eli ajatus karkeilee, kun taidot ei riitä. Tosin innostuin uudelleen, kun omasta mielestäni radan mukavin anti oli näiden jälkeen, siis rastit 11-21. Toki sinnekin oli helppo leipoa virheitä.

  Juha, siitä olen eri mieltä, etteikö ratamestarien oma jälki näkyisi heidän tuotoksissaan. Se näkyy jalkasuunnistuksessakin, niin miksei tarkkuussuunnistuksessakin. Toisilla selkeämmin kuin toisillaa, mutta... No, tästä en jaksa tässä vääntää enempää, mutta käy hyvin keskustelun avauksena, kun joskus nähdään kulmakuppilan peräpöydässä.

 • nimimerkki

  Lauri M

  23.10.2022 klo 18:24
  Kiitos kisoista, oli lystiä ja kannatti ostaa lisenssi tällekin kaudelle.

  TempO-radan koin vaikeimmiksi suunnistamikseni. Lienee samaa tasoa vuoden 2018 Slovakian ETOC:n kanssa, ehkä tästä vielä napsu lisää vaativuutta. Leivoin radalle 6 virhettä, suhteessa epävarmojen vastausten määrään tämä oli tason mukainen tulos. Todettakoon erikseen että SM-kulta ratkesi ratamestarointivirheeseen - tehtävässä 6-4 ratamestari kysyi nenää pistekumpareen takana. Silmä keskitti rastiympyrän pistekumpareeseen ja pakkohan tuo oli nollata - rastilippu kun oli pistekumpareen takana nenällä (tiukka nolla).

  PreO:ssa näkökyky ei riittänyt ja olosuhteet muuttuivat pitkin kisaa. Jannelle vinkiksi että "on oikein ellei muuksi todisteta" -olettama toimi aika kivasti tehtävissä 5-7. Leimauskuitistahan tuon näkisi, todennäköisesti 4 ja 5 rastien leimaamisen välillä meni noin 25min josta viimeisen parin minuutin aikana vasta sain rastin 6 B-lipun päällä olevan kiven näkyviin (jotakuinkin tuon ajan yritin ko kiveä erinäisistä suunnista tähystää). Virheet leivoin rasteille 9, 14 ja 15. Hölmöä tehdä virheet vasta vaikeiden rastien jälkeen, taisi auringonpaiste pehmentää pään. Suhteessa epävarmojen vastausten määrään tulos oli odotusarvoja parempi. Todennäköisesti paremmat olosuhteet eivät olisi kohdallani tulosta parantaneet sillä virherasteilla tulos ei ollut näkemisestä kiinni.

  Järjestelyt olivat monessa suhteessa priimaa. Kartta ja maasto toimivat, kisakeskus oli kompakti ja radat hyväpohjaiset. Jos saa toivoa niin aikarastikartat voisi laminoida. Paperisilla kartoilla on vaikea tehdä preo-aikarasti viiteen sekuntiin, laminoiduilla tuo olisi voinut hyvinkin onnistua. Jälkimmäinen aikarastiasema tarjosi kyllä mahdollisuutta harjoitella legato-tekniikkaa vastauksen antamisessa, nyt jäi hieman vajaaksi.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
SM-kisat ja Nordic Match 2022