Keskustelu

« aihelistaan

Neuroliiton tarkkuussuunnistus


 • nimimerkki

  AriU

  19.9.2022 klo 08:40
  Neuroliitto on tämän vuoden kampanjoinut tarkkuussuunnistuksen tutuksi tulemisen puolesta. Tapahtumia on ollut eri puolella Suomea. Heidän tiedote asiasta: https://neuroliitto.fi/neuroliiton-kerayksen-tuotoilla-tarkkuussuunnistetaan/

  Eilen toteutettiin Satakunnan tapahtuma Porin Isomäessä. Tapahtuman kartta ja kuvitetut ratkaisut löytyvät linkeistä:
  - https://www.kk-v.fi/@Bin/250866/Isomaki-Ratkaisut-2022.pdf
  - https://www.kk-v.fi/@Bin/250992/Neuroliitto-Isomaki-Tehtavat.pdf

  Muutama ajatus aiheesta:
  - Ajantasaiselle kartalle tutustumistasoisten tehtävien laadinta ei lajin harrastajalta vie kuin hetken.
  - Tällaiset tehtävät soveltuvat erinomaisesti monille muillekin ryhmille - ei vain Neuroliittolaisille.

  Porin kaupungin soveltavan liikunnan lasten ja nuorten Sporttis-ryhmät kiertävät nämä tehtävät keskiviikkona. Myös koululiikunnan aktiivivaikuttaja oli sunnuntaina paikalla ja hän vie nämä tehtävät ja idean koululiikunnan toteuttajille.

  Osallistujat on todella helppoa saada innostumaan tämän kaltaisista tehtävistä. Sopivasti haastetta ensikertalaisille, onnistumisen kokemuksia... Asia selvästi kiinnostaisi jatkossakin, mutta miten haluamme ja voimme kiinnostukseen vastata? Hyppäys tasaisten kulku-urien ja perustason tehtävien parista kansallisten kilpailuiden mäkisille juurakkopoluille ja E-tason tehtäviin on melkoisen hurja.

  Olisi mielenkiintoista kuulla, millaisia ajatuksia muilla paikkakunnilla syntyi Neuroliiton tapahtumien johdosta ja mitä muut tuumitte tällaisesta matalan kynnyksen lajimarkkinoinnista ja sen vakiinnuttamisesta.

 • nimimerkki

  Juha

  20.9.2022 klo 13:25
  Muutaman lajiintutustumisen itsekin järjestäneenä voin todeta, että jos ajantasainen kartta löytyy niin muu on hyvinkin yksinkertaista. Radan ei todellakaan tarvitse olla vaativa, mutta toki haasteita voi radan edetessä aavistuksen lisätä ja saa siellä olla pari A-tason tehtävääkin mukana.
  Itse olen huomannut hyväksi tavaksi yhteislähdön. Itse sitten kulkien mukana opastamassa. Lopuksi kokoontuminen maalissa ja paluumatkalla käydään läpi oikeat vastaukset ja ratkaisutavat.
  Kuten Arikin mainitsee, porukka on helppoa saada innostumaan. Itseluottamusta ja onnistumisen iloa saa lisättyä jos seassa on pari vaativampaakin (tai vaikkei olisikaan) tehtävää, joiden kohdalla voi kertoa niiden voivan ihan hyvin olla "aamttilaisillakin" kisassa.

  Lajista kiinnostuneita löytyy ja jos tarjontaa olisi edes jotenkin säännöllisesti, niin varmasti uusia lajin harrastajia löytyisi jokaisesta ryhmästä jota olemme lajiin perehdyttäneet. En oikein keksi muuta ratkaisua kuin yrittää jollain tempulla saada aikaan kuntorastit.

  Kuntorastien toteuttaminen siten kuin ne juoksurasteilla tehdään eli viikottain läpi kesän on liian iso urakka, mutta voisiko jollain järkevällä aluejaolla saada aikaan esimerkiksi 3-4 viikon välein tapahtuman omalle tai naapuri alueelle ja siinä välissä pari tapahtumaa hieman kauempana. Esimerkiksi: Huhtikuussa viikolla 14 Turussa, viikolla 16 Helsingissä, viikolla 18 Tampereella ja väliviikoille tapahtumat Kokemäelle, Saloon ja Riihimäelle. Uusi kierros viikolta 20 alkaen, jolloin viikottaiset tapahtumat olisi tarjolla Pääsiäisestä Juhannukseen. Vain 2 kertaa per paikkakunta, joten työmäärä ei olisi aivan mahdoton. Jos saadaan toimimaan niin tuosta voi hyvin laajentaa aluetta esimerkiksi Helsinki-Tampere-akselin itäpuolelle tapahtumat Turku, Salo, Kokemäki viikoille myös Lahteen, Mäntsälään, Oittiin jne. Mielipiteitä?


  Turun suunnan Neuroliiton tapahtuma on 1.10. Ruissalossa.

 • nimimerkki

  Anna

  21.9.2022 klo 11:44
  Tasan tämän olen itsekin huomannut useampana vuonna: lajiesittelyssä useampi innostuu lajista kovasti, mutta osallistuminen kosahtaa siihen, että täytyy kertoa seuraavien mahdollisuuksien (kilpailut) olevan "kolmen viikon päästä Kuopiossa" (keksitty esimerkki). Säännöllinen kuntorastikalenteri olisi todella hyvä idea.

  Toinen ongelma on paikalle pääseminen, ainakin pk-seudulla usein kysytään, pääseekö paikalle julkisilla. Osa toki tulee omalla autolla tai taksilla.

 • nimimerkki

  Martti

  22.9.2022 klo 12:24
  Lajimme tulevaisuuden kannalta kuntorasti -toiminnan käynnistyminen on välttämätöntä.

  Juha on ideoinut asiaa hyvin, myös alueellisen "tarpeen" huomioon ottaen.
  Lupaan toimia kahden tapahtuman ratamestarina ensi kesänä tuon mallin toteuttamisessa.
  Suunnittelen (en lupaa) kuntorastien järjestämistä vielä lokakuun loppupuolella tai marraskuussa.

 • nimimerkki

  AriT

  23.9.2022 klo 13:17
  https://www.paralympia.fi/palvelut/apurahat-ja-tuet

  olisikohan tämä yhdistettävissä kuntorastitoimintaan.


 • nimimerkki

  Jari

  23.9.2022 klo 20:22
  hyviä avauksia!

  heitän ajatuksen preorasteista MoBo tyyliin. Se tarjoaisi intoa piukassa oleville mahdollisuuden omatoimiseen aktiviteettiin, eikä sitoisi meidän harvoja resursseja jatkuvasti.
  Liputus (tai paremmin säilyvät pienehköt merkit) voivat olla vaikka koko kesän samoja, mutta ratojahan me voimme luoda useita samoille lipuille. Se että käytämmekö Moboa vai onko esim tältä saitilta ladattavissa pdf-kartta ja muut ohjeet?

 • nimimerkki

  Janne S

  30.9.2022 klo 00:43
  Äänestän edelleen, että haetaan erinäisistä paikoista apurahoja ja tukia Liborin purtiloihin, videokameroihin ja ties mihin juttuihin, jotta järjestämisestä saadaan helpompaa ja ennen kaikkea vähemmän toimitsijoita syövää. Lisäksi pitää keksiä, miten mahdolliset uudet tapahtumanjärjestäjät onnistuvat järjestämään tasuiltarastinsa tulematta lynkatuiksi.

  En tiedä, että nauttiiko potentiaalinen uusi harrastaja yksinäisestä puurtamisesta lippujen kanssa ja säilyvätkö liput miten monessa maastossa paikoillaan. Enivei, eikös ANTillakin voi tallentaa omia vastauksia, eli jos näitä haluaa tehdä, niin varmaan vaan joku postilaatikko tai muovikassi puun oksaan mistä saa kartan ja liput maastoon.

  Omalta osalta lupaan olla järjestämättä ensi vuonna sitten niin yhtään mitään lukuun ottamatta huhtikuun multisport-Sikapossukisaa, jossa osallistujat painostetaan harrastamaan kaikkia neljää suunnistuslajia samana päivänä. Sen sijaan annan vinkiksi seuraavan luettelon paikoista ja kartoista, joilla voi varsin helposti järjestää jotain. Osan olen maininnut ennenkin, mutta tässä nyt kertaukseksi.

  - PreO: Nupurinkalliontie 18:n kohdalta lähtevä luontopolku sekä Nupurinrinne-tielle näkyvät kalliot ja moottoritien leikkaukset. Alueelta 1:10000 suunnistuskartta, joka vähäisin täydennyksin sopii lajiin. Maali Nupurinkartanontielle. Ei sovellu käytettäväksi kevättulvan aikana, ja reitillä on yksi 10cm korkea kynnys, johon pitää askarrella pieni kulunhelpotin, mutta siihen nyt ei kummoista kolmiorimaa tarvita. Kartan oikeudet Espoon Akilles.

  - Tempo: Sprinttikartta Nihtisilta, Espoon Akilles. Potentiaalisia asemia yhteen tapahtumaan katujen Nuijamäki, Nihtikuja suunnilla sekä Kutojantien pihoilla.

  - Tempo: Sprinttikartta Kauklahti, Espoon Akilles. Potentiaalisia asemia Hansakallion suunnalla, sekä kalliota että samaistamisvirheitä tarjoavia korttelitehtäviä.

  - PreO: Sprinttikartta Jerikonmäki, pururata, Lynx. Kalliotehtäviä, paikoin uralla korkeuseroja, mutta järkevä reitti on järjestettävissä hiukan miettimällä.

  - PreO: Sprinttikartta Kirkkonummen keskusta,, Kirkkoherranpolku, Lynx. Kohteita Jolkbynjoen molemmin puolin, toisella puolella kalliota, toisella puistoa.

  - PreO: Sprinttikartta Männikkö, Rasti-Vihti. Joutomaata ja pusikkoa, joissa kaikki puskat kartalla, ei toimi lehdettömänä aikana (Männiköntie, Huovanojantie jne.).

  - Tempo: Suunnistuskartta Varuskunta, RiSu, vanhan ampuradan alue ympäristöinen. Parhaimmillaan keväällä näkyvyyden kannalta, erilaisia keinotekoisia muotoja.

  - Kaikkea: Kapilamminnummi, HyRa

  Kartoittamattomia:
  - Laitamaantie, Kirkkonummi

 • nimimerkki

  Esko

  7.11.2022 klo 09:36
  Neuroliiton tapahtumat ovat kesän 2022 osalta ohi. Seuraavaa vuotta mietitään liiton kanssa Teams-palaverissa 8.11. Jos sinulla on ajatuksia kehittämisestä jne. voit viestitellä Juha H:lle tai EskoJ:lle ajatuksistasi ennen palaveria tai myöhemminkin.

 • nimimerkki

  Janne S

  24.11.2022 klo 12:49
  ...ja miten palaveri sujui?

 • nimimerkki

  Juha

  24.11.2022 klo 14:31
  Palaveri meni hyvin. Ensi vuonna jatketaan.

  Paikkakuntia, joille tarvitaan tapahtuma/järjestäjä ovat ainakin:
  Lappeenranta, Mikkeli, Hämeenlinna, Kokkola, Kouvola, Rovaniemi, Kemi, Porvoo, Tampere, Ylivieska, Kuopio, Lahti ja Rauma. Jyväskylään ja Vaasaan järjestäjät on jo rekrytoitu.

  Neuroliitto siis maksaa SSL:lle jokaisesta järjestetystä tapahtumasta korvauksen ja vastaavasti tapahtuman järjestäjä voi laskuttaa SSL:tä kuluina esimerkiksi kilometrikorvaukset ja karttamaksun. Ylijäämän SSL korvamerkitsee tarkkuussuunnistukselle.

  Innokkaat järjestäjät voivat kysellä vielä vapaana olevia paikkoja minulta tai Ekolta. Ja saa tälle palstallekin kiinnostuksensa ilmaista.

 • nimimerkki

  Esko

  2.2.2023 klo 09:43
  Neuroliiton tapahtumia kaivataan seuraaville paikkakunnille vuoden 2023 aikana:
  Mikkeli, Hämeenlinna, Kokkola, Kouvola, Rovaniemi, Kemi, Porvoo, Ylivieska ja Lahti.

  Tampere, Kuopio, Rauma, Jyväskylä, Vuokatti ja Vaasa ovat jo löytäneet vastuuhenkilön.

  Juha H:lle voi lähettää tietoa.

 • nimimerkki

  Janne S

  3.2.2023 klo 08:56
  Jos nämä on kaikki ikäänkuin pakko pitää, niin voin ottaa elokuulle Kokkola-Ylivieska-Mikkeli-Hämeenlinna.

  Joku, joka tuntee ihmisiä henkilökohtaisemmin, voisi kaupata Kouvolan geimit Veli-Matille, Lahden Teemulle, Porvoon Laurille ja Rovaniemen ja Kemin jollekulle, jolla on mökki Lapissa, niin sitten olisi lista täynnä.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Neuroliiton tarkkuussuunnistus