Keskustelu

« aihelistaan

Aikarastikarttojen värikylläisyys


 • nimimerkki

  Ari T

  3.9.2021 klo 11:56
  Jari ja Janne nostivat SM-kisojen yhteydessä esille asian, joka on tullut vastaan useimmissa (liian useissa) TempO kisoissa; eli vihreän ja keltaisen värin kontrastin.
  Tässä muutama asiaa parantava kommentti.

  1. OCADin sprinttikarttapohjassa (Orienteering Map ISSprOM 2019 4000.ocd) on värin numero
  6 määrityksessä virhe. Syaanin (Cyan) komponentin määrän tulisi olla 86; ei 76.
  Tämän korjaaminen on helppoa ja auttaa jo hieman, mutta ei tarpeeksi.

  2. Väritulostimien oletusasetuksilla keltainen väri tulostuu yleensä liian voimakkaaksi vaikeuttaen vihreiden kohteiden lukemista. Näin kävi myös Mäntsälän TempO kartoissa.
  IOF on julkaissut mallitulosteen (Printech project - Test Sheet 2019), johon tulostimen jälkeä voi verrata ja korjata keltaisen sävyä (yleensä vaaleammaksi).
  A4 kokoisen mallitulosteen voi tilata IOF:n toimistosta. Malliarkin yläkulmassa tulee lukea "laser printed by kartsam.se, 2019"

  Värikorjaus tulisi tehdä tulostimeen - ei OCAD värimääritykseen (0-27-79-0).

  Tulostimen värien säätäminen on kuitenkin äärimmäisen tukalaa hommaa, joten käytännön ratkaisuna jopa SM kisoissa voitaneen hyväksyä OCAD värin numero 32 (keltainen) muokkaaminen.
  Muokkaaminen kannattaa aloittaa säätämällä värin Keltaista komponenttia arvosta 79 arvoon 71 ja Magenta komponenttia arvoon 21. Eli koko väri siten arvoon 0-21-71-0.
  Sen jälkeen vielä hienosäätö tulostinkohtaisesti testitulosteiden avulla.

  3. Jos värien säätäminen osoittautuu mahdottomaksi syystä tai toisesta, voi Nurmikon sijasta (OCAD symboli 401.000) käyttää Avointa aluetta ((OCAD symboli 403.000).
  Tämä tulisi rajoittaa harjoituskilpailuihin pelkästään.

 • nimimerkki

  Anna

  3.9.2021 klo 12:38
  Kiitos Ari tärkeästä aloituksesta!

  Entäs kun TiM muuttaa värejä? Käytetäänkö silloin näitä samoja keinoja myös?

 • nimimerkki

  Ari T

  3.9.2021 klo 13:56
  TiM on ongelmallinen ja sitä varten varmasti joutuu iteroimaan koko värikartan, jos haluaa täydellisen lopputuloksen.
  Mutta kohdan 2. mukaisesti pääsee muuttamaan/kokeilemaan myös TiMin tulostamia värejä.

 • nimimerkki

  Jari

  3.9.2021 klo 15:55
  hyvät vinkit Ari.

  Kuten toiseen ketjuun jo kirjoitin, minä lähestyisin kartan luettavuutta/värejä myös yksinkertaisen "happotestin" avulla. Anna toisen henkilön vilaista karttaa (alle 0,5s). Ei vilkaista eikä katsoa vaan vilaista. Jos hän erottaa kartalta kaikki kohteet veitsen terävänä, luettavuus lienee kunnossa. Happotesti puolustaa paikkaansa siksi, että maastot ja kartoituksen tarkkuus vaihtelevat. Kartta on kokonaisuus. Pitää myös muistaa, että laminointi haalentaa värejä. En aja sitä, että tempokartat alkaisivat näyttää sirkuksen värisiltä, vaikka värikylläisyyttä pyysinkin lisää.

 • nimimerkki

  PekkaS

  3.9.2021 klo 16:35
  Viime vuoden SM-kisakartan kanssa huomasin tuon TIM:n ongelman. Kun kisakartassa olivat SSL:n värit, siitä tallennettu PDF toimi hyvin sekä seuran tulostimessa, että myös kisakartat tulostaneen Vammaspainon tulosteissa. TIM:llä tehdyt tempo -kartat muuttuivat reilusti.

  Suunnittelin silloin kokeilevani tempoa varten kartan väritiedostojen muuttamista OCAD:ssa, mutta käytännössä tuota ei tullut tehtyä. Karttaan kuitenkin tulee vielä viime vaiheessakin viilauksia ja on vaarana, että kahden erilaisille väritiedostoille viritetyn kartan kesken jää ristiriitaa. Muutenkin ennen kisaa oli ihan tarpeeksi tekemistä, niin tuo kokeilu täytyi jättää tekemättä. Vähän ne himmeämmät tempokartat harmittivat, mutta metsätempossa niiden merkitys ei ole niin iso kuin puistossa.
  Tuota joku voisi kysyä Liborilta, tai varmaan on jo kysynytkin, että voisiko TIM:n asetuksia muuttaa niin, että tuota virhettä ei tulisi.

 • nimimerkki

  Janne S

  4.9.2021 klo 00:56
  Pitänee ehdottaa Jokelaiselle, että tilataan Suomeen IOF:n mallitulosteita iso nippu ja kierretään jakamassa niitä esimerkiksi ensi vuoden Jukolassa seurateltalta toiselle. En oikein usko, että monikaan niitä lähtee spontaanisti tilailemaan, kun suuri(n) osa suunnistajista edes tuskin tietää, mikä IOF on.

  Osoitteessa https://orienteering.sport/iof/mapping/ jaossa olevassa IOF_Colour_A4_2021 sekä sivulla 5 että sivun 6 taulukossa tummanvihreän värin syaanin komponentin arvo on 76. En nyt siis keksi, millä perusteella OCAD olisi tässä "juridisesti" väärässä. Käytännöllinen vääryys on sitten ihan jotain muuta, mutta siitä on tosiaan hyvä reklamoida suoraan IOF:ään.

  Hailun harmaan ja vihreän sekoittumiseen joku muu voi vastata paremmin, mutta ilmiö on itsellenikin tuttu. Suunnistuskartalla onneksi palattiin tummempiin vaaleisiin vihreisiin viime uudistuksessa, joten todennäköisesti kyseessä on jatkossa avokallio.

  Itse en tiedä TiMistä mitään, enkä ole kovin timmissä kunnossakaan, mutta kaipa sitä olisi mahdollista yritys-ja-erehdys-menetelmällä luoda sellainen OCADin väritaulukko, joka tuottaa "timmitettynä" tavallisen kartan (tai edellä esitetyn parannellun kartan) väristä tuotetta.

  Ylikartoituksesta laitan toiseen ketjuun.

 • nimimerkki

  Anna

  4.9.2021 klo 07:27
  Minä olen LIborilta kysynyt asiaa, käski muokata värejä OCAD:ssa.

 • nimimerkki

  PekkaS

  4.9.2021 klo 08:03
  On noita mallitulosteita jaettu SSL:n karttakoulutuksissa. Minullakin on muutama ja sen kanssa on hyvä verrata värejä jos vähänkin pelaa karttojen tulostuksen kanssa. Luulisi Jokelaiselta löytyvän.

 • nimimerkki

  Ari T

  4.9.2021 klo 12:03
  Virittelin OCAD:lle väritiedoston, jota yritin optimoida TiM:lle.
  Halukkaat testaajat voivat lähettää viestin osoitteeseen
  aet@econocap.com
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Aikarastikarttojen värikylläisyys