Keskustelu

« aihelistaan

SM-kisat 2020


 • nimimerkki

  PekkaS

  4.7.2020 klo 17:19
  SM-kisojen ilmoittautuminen on avautunut IOF:n Eventorissa ja avautuu myös Irmassa kun liitossa ehditään se vahvistaa.
  Ilmoittautuminen sääntöjen mukaan viimeistään 30.7. ja SM-kisan sääntöjen mukaan jälki-ilmoittautuminen ei ole mahdollista. Muista siis hoitaa ilmoittautuminen ajoissa.
  Sääntöjen mukaan tarkkuussuunnistuksen SM-kisaan saa osallistua tänä vuonna 11 vuotta täyttävä ja sitä vanhempi henkilö.
  Sarjoja on tasan yksi, eli Elit


 • nimimerkki

  PekkaS

  6.7.2020 klo 16:07
  Ilmoittautuminen on nyt kyllä avautunut IRMAssa, mutta tuo ei hyväksy nyt maksua. Lähetin korjauspyynnön liittoon, joten odotelkaa, että tulee kuntoon.


 • nimimerkki

  PekkaS

  7.7.2020 klo 11:27
  Nonniin, IRMA pelittää, eli siitä vaan sitten ilmoittautumaan.

 • nimimerkki

  PekkaS

  21.7.2020 klo 19:52
  Uusi bulletin 2 lisätty kisasivuille ja Eventoriin. Vähän lisätietoja kilpailumatkoista, ruokapaikoista ym.
  Muistakaa, että ilmoittautuminen päättyy 30.7. ja jälki-ilmoittautuminen ei ole mahdollista.

  Olemme varautuneet siihen, että alle 11-vuotiaat voivat testata Temporadan kilpailun ulkopuolella, joko ensimmäisinä tai viimeisinä lähtijöinä.
  Tiedot halukkaista testaajista minulle osoitteeseen seppapekka(merkki)gmail.com

 • nimimerkki

  Kari P

  23.7.2020 klo 19:24
  Katselin kevään mittaan tyytyväisenä ETOCin bulletiinien karttapalasia, kun huomasin käyrien olevan minunkin silmilleni riittävän tummia. Nyt olin pettynyt nähtyäni SMkisojen karttapalat. Käyrät ovat paljon vaaleampia. Havaitsin käyrien lukemisongelmani jo viime vuonna. Oli silloinkin turhauttavaa yrittää tihrustaa näitä minulle liian vaaleita käyriä. Silmissäni on tietenkn vikaa ja suurin osa kilpailijoista ei liene kiinnittänyt asiaan mitään huomiota. Mutta käyrien tummuuksissa on silmämääräisellä arviollakin aivan selkeä ero.

 • nimimerkki

  PekkaS

  23.7.2020 klo 21:28
  Noista bulletiinin karttapaloista ei kannata vetää värien puolesta mitään johtopäätöksiä, sillä ei nuo värit siinä näy kunnolla.
  Kartassa on nyt SSL:n symboli- ja väritiedostot ja ne tulostetaan painossa jossa CMYK-värit tulostuvat juuri oikein. Eli tarkoitus on, että kartat ovat juuri kuvausohjeen mukaisia.

 • nimimerkki

  Kari P

  23.7.2020 klo 22:57
  Niin ne varmaan olivat viime vuonnakin. Silloin vertasin tulostettuja karttojakin ja oli huomattava ero.

 • nimimerkki

  Petteri H

  23.7.2020 klo 23:22
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Valvontakäynnillä varmistamme sen, että kartta tulee olemaan luettavissa käyrien ja muidenkin kohteiden osalta.

  Sillä välin voi opiskella alueen vanhaa karttaa täältä: https://www.jukola.com/jukola/kartat/j1969_ju_7.jpg

  Painakaa mieleenne käyrämuodot ja kivien sijainnit. Maasto on kaiken kaikkiaan aika hauska kaikkine muotoineen ja monenlaista roinaa on soranottoajoilta jäänyt. Siispä melkein kaikki jukolakartan kivet voi tunnistaa uudeltakin kartalta, tosin ihan kaikista ei voi olla varma mihin ne ovat päätyneet.

  Vanhassa kartassa taisi olla jotain vikaa kun voittajajoukkueen ankkuri on kartanreunaan piirrellyt kaavakuvan miten se olisi pitänyt kartoittaa. Mutta älkää huoliko, tuo kohta on tänä vuonna kilpailualueen ulkopuolella, joten se ei tule teitä hämäämään.

 • nimimerkki

  Lauri M

  24.7.2020 klo 09:49
  Hyvän alueen olette löytäneet! Muotoa, näkyvyyttä ja kiveä riittää useammankin kisan tarpeisiin. Valmistautumista tosin haittaa ettei alueesta löydy karttarekisteristä suunnistuskarttoja ja karttapaikan ilmakuvat ovat melko suttuiset. Kattaako harjoituskielto myös kiekonheiton kisa-alueella?

 • nimimerkki

  Pepi

  24.7.2020 klo 12:33
  Kappas, vuosen 1969 ankkureilla on ollut eri K-piste kuin minun juoksemallani viitososuudella. Mutta aika pikkuista kukkulaa on Tumppi jäänyt kartoittamaan - nykyisten laserkäyrien mukaan. Vaan mitähän minä olen siellä kartoittanut, kun edellisvuoden huippusuorituksen jälkeen osuustulokseni oli täällä jotain ihan muuta? Eikä karttaan piirtämäni reittiviiva näytä kumminkaan kovin pahalta. Muistan, miten oma tunaaminen harmitti, kun edellisosuudella Mauri oli tykittänyt osuuden toiseksi nopeimman ajan.

  Karille: Värinäön kannalta kuvaruudulla ja paperilla oleva kartta käyttäytyvät ihan eri tavalla. Jos käyrien kontrasti ei tunnu riittävän, hiukan sinertävät lasit auttavat kummasti. Paras (mutta hankalakäyttöisin ja kallein) on valokuvaajien ns. keinovalosuodin, mutta halvoissa aurinkolaseissa voi löytyä käyttökelpoisia. Lasia voi käyttää tarvitessaan suurennuslasin tapaan, jolloin se ei haittaa maiseman katsomista.

 • nimimerkki

  Petteri H

  24.7.2020 klo 14:10
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Frisbeegolfrata kulkee harjoituskieltoalueella, joten heittely on tauolla kilpailujen ajan ja SM-kisoihin osallistuvat eivät voi heitellä ennen kuin kisat ovat ohi.

 • nimimerkki

  Anna

  25.7.2020 klo 17:59
  Onpa vaikeaa asennoitua kisajärjestäjän roolista kilpailijaksi (luulin että tässä vaiheessa olisi jo järjestelyt loppuneet). Mutta kiva kun järjestätte, tulen mukaan! Katsotaan miten sujuu tempo treenaamatta...

  Ja tulkaa kaikki muutkin mukaan! Pidetään etäisyyksiä ja pestään/desinfioidaan käsiä! Ja KUKAAN ei tulee kisaan, jos on mitään flunssaoireita.


 • nimimerkki

  PekkaS

  29.7.2020 klo 17:13
  Ilmoittautuminen auki vielä reilut 30 tuntia, eli torstai 30.7. on viimeinen ilmoittautumispäivä. SM-kisan sääntöjen mukaan jälki-ilmoittautuminen ei ole mahdollista, joten älkää unohtako ilmoittautua.
  Suomalaisia nyt listalla 45, ulkomaalaisia on ilmoittautunut ainakin 10, vaikka eventorissa eivät kaikki näy.

  Valvoja on tarkastanut ja hyväksynyt ratasuunnitelmat, karttojen viimeistely menossa.

  Haastetta tulee riittämään Preossa 34 rastin verran, Tempossa 6 asemaa karsinnassa ja 4 finaalissa.
  Tiedossa siis aikarastit mukaanlukien koko viikonlopun aikana 90 rastin ratkominen, jos selvittää tiensä tempon finaaliin

 • nimimerkki

  PekkaS

  31.7.2020 klo 17:52
  SM-kisan osalta ilmoittautuminen on päättynyt, mutta huomasimme, että WRE-kisaan voidaan ottaa kilpailijoita vielä myöhemminkin. Nyt on 10 ulkomaalaista ilmoittautunut ja Eventorin ilmoittautumisaikaa on jatkettu 5.8. asti. Matkasuunnitelmien selvittely vie nykyisessä tilanteessa sen verran aikaa, että katsoimme kohtuulliseksi antaa mahdollisuuden myöhempään ilmoittautumiseen, etenkin kun siitä on tullut kyselyä. Tämä siis koskee vain WRE-kisoja, SM-kisaan ei sääntöjen mukaan enää voi ilmoittautua.

  Bulletin 3 on julkaistu kisasivuilla, tarkennuksia aikaisempiin mm. rastimäärissä. Myös Tempo-kilpailun alkamisaika on siirretty kello 10:een. Kilpailijamäärän jäädessä koronan takia noin puoleen siitä, mitä alunperin odotimme, totesimme tuon järkeväksi. Nyt pitäisi hotellimajoittujienkin ehtiä syömään aamiainen.

 • nimimerkki

  Janne S

  2.8.2020 klo 13:33
  saako lajissa muuten ottaa oman pullon mukaan? Lupailee lämmintä.

 • nimimerkki

  Petteri H

  2.8.2020 klo 14:46
  Saa toki. Ja evästäkin saa ottaa mukaan, jos tulee nälkä pitkällä radalla.

 • nimimerkki

  Juha

  2.8.2020 klo 16:21
  Tiettyjä rajoitteita kuitenkin pullon täytön ja eväiden suhteen: https://kamu.suek.fi/#!/

 • nimimerkki

  Lauri M

  3.8.2020 klo 09:15
  On suorastaan suositeltavaa nauttia evästä pitkällä radalla. Nälkä vie fokusta olennaisesta.

 • nimimerkki

  Pinja

  3.8.2020 klo 12:06
  Hyviä ja nopeita, sekä nopeasti verensokeria nostavia eväitä kokemukseni mukaan ovat juotavat pussihedelmä/-marjasoseet vauvanruokahyllystä sekä suklaa. Juomana veden lisäksi hyvä on kolajuoma piristevaikutuksensa vuoksi. Vaikka preo onkin parin tunnin kisa ja tempossa aikaa ei asemien välillä lasketa, ei sinne mitään piknik-vilttiä ehdi levittelemään, ainakaan minun preo-ajankäytölläni.

 • nimimerkki

  PekkaS

  3.8.2020 klo 14:54
  Varatkaa reitille juotavaa mukaan. Mietimme vesipistettä, mutta lienee kuitenkin turvallisinta, että jokainen varaa sen verran juomaa kuin arvelee tarvitsevansa. Hellepäiviä povataan, joten varautukaa siihen.

 • nimimerkki

  PekkaS

  6.8.2020 klo 09:20
  Kilpailuohjeet ja lähtölistat julkaistu kilpailusivulla www.suunta-sepot.fi

  Tervetuloa kisoihin.
  Varautukaa helteeseen. Laitamme lauantain kisaan reitin puoliväliin vesipisteen. Ottaka silti juotavaa mukaan. Ja uimapuvut mukaan, järvi on ihan rannassa.

 • nimimerkki

  Anna

  6.8.2020 klo 13:14
  Kiitos! Kysymys: mites kun käsidesiä pitäisi hieroa käsiin (20-)30(-40) sekuntia, niin istutaanko se aika tempossa tuolilla...?

  Yst. terv. melkein edelläni lähtee italialainen, ja toisaalta olen itse Espoosta.

 • nimimerkki

  PekkaS

  6.8.2020 klo 13:19
  Vaikea kysymys, hiotaan tuota huomenna treeneissä ja katsotaan siirretäänkö käsidesi odotuspaikalle. Kun ei sen jälkeen sitten pyyhittäisi nenää.

 • nimimerkki

  Anna

  6.8.2020 klo 13:23
  Joo se voisi olla hyvä, ja ehkä yhteisön paine vahtii sen, ettei nenää sitten enää pyyhitä... (itse toki otan oman pullon mukaan ja desinfioin kädet aseman jälkeen myös)

 • nimimerkki

  Jari

  7.8.2020 klo 10:06
  Kiva nähdä teitä pitkästä aikaa!

  Ollaan kuitenkin varuillamme koronan suhteen ja toivon, että jos teille tulee viikonlopun jälkeen kuumeoireita niin laittaisitte viestin tänne samantien. Voisimme nopeasti testata itsemme ja siten ehkäistä mahdollisten tartuntaketjujen leviämisen. Laajalta alueelta kun tullaan ja palataan takaisin, niin vaikutuspiiriin tulee helposti 1000 ihmistä.


 • nimimerkki

  Anna

  7.8.2020 klo 12:13
  Hyvä pointti Jarilta, että pienistäkin oireista viikonlopun jälkeen on hyvä mainita heti!

  Pääseehän sitä "huonoa tietä" kuitenkin asuntoautolla? @pekka, @petteri?


 • nimimerkki

  PekkaS

  7.8.2020 klo 13:21
  Tieltä on viikolla rouhittu asfaltti pois ja sen myötä autoja rikkovat kuopat ovat hävinneet.
  Toissapäivänä tie oli erinomaisessa kunnossa kilpailukeskuksen kohdalle asti, mutta siitä eteenpäin tielle oli ajettu karkeaa musketta. Luultavasti nyt on ehditty ajaa loppupätkällekin murske, toivotaan ettei tule rengasrikkoja.
  Asfalttityöt ovat käynnissä Sammaljoen päässä, mutta ihan tuolle kilpailualueen kohdalle ei vät vielä ehdi. Mutta puolimetriä syvät teräväreunaiset kuopat ovat hävinneet

 • nimimerkki

  Mikko

  7.8.2020 klo 17:40
  Hienolta vaikuttaa maasto ja preo pitkä kisa jopa 6 + 34 tehtävää. Kilpailuohjeiden preon nollarastin määritelmään kaipaisin esimerkkiä siitä kun lähin lippu on kokonaan väärällä kartoittamattomalla kohteella jolloin vastaus voi olla zero alle 4 metriä oikeasta paikasta. Joku muu kuin ratamestari/valvoja voinee vastata ettei mitään paljastu.

 • nimimerkki

  Lauri M

  7.8.2020 klo 18:44
  Mikko: Nollarastin määritelmässä kuvailtu tilanne voisi tulla kyseeseen tilanteessa jossa lippuja on louhikossa kivien vieressä / päällä. Tällaisessa tehtävässä jokainen lipuista on tunnistettavalla kohteella tai muuten poissuljettavissa, vaikka lähimmän lipun etäisyys oikeaan paikkaan on alle 4m. Veikkaan kuvaillun tilanteen ilmenevän tempossa jossa rastiympyrä on täynnä kiviä ja joku näistä on voitu kuvata kivikkosymbolilla (vrt. sm-tempo 2019 karsinnan asema 2 - tällaiseen maastonkohtaan saisi helposti aseman jossa tehtävät olisivat yksiselitteisesti ratkaistavissa vaikka lähimmän lipun etäisyys oikeasta paikasta olisi alle 4m).

 • nimimerkki

  Petteri H

  7.8.2020 klo 21:09
  Kuvailtu tilanne ei ilmene tempossa. SM-tempossa nollarastit aina vähintään 4 metrin päässä lähimmästä lipusta.

 • nimimerkki

  Mikko

  7.8.2020 klo 21:30
  Kiitos Lauri M, tosiaan preon nollarastin määritelmästä oli kyse.

  Kysyisin vielä käykö kisakanttiinissa kortti maksuvälineenä?

 • nimimerkki

  Lauri M

  7.8.2020 klo 21:53
  Heh, hyvä että ilmeni tässä vaiheessa että olen lukenut määritelmän puolihuolimattomasti.

 • nimimerkki

  Petteri H

  7.8.2020 klo 23:52
  Kävin tänään ensi kertaa kiertämässä mallisuunnistuksen. Hyvä rata oli, mielestäni hyvin näyttää millä tavalla tehtävät on asetettu kisoissakin.

  Koeajoin myös Kangastien. Se on nyt lähes yhtä hyvässä kunnossa kuin viikko sitten. Se on kyllä joka kerta erilainen tie. Tuttu tie vuoden takaa, joten muistin kyllä missä kuopat oli mutta ne olivatkin 30 cm syvempiä kuin viime vuonna enkä tajunnut väistää. Mutta nyt ei ole enää asvalttia eikä pahoja kuoppia, vaan hyväkuntoinen soratie. Kunnes alkaa murskeosuus, mutta ei siihen pitäisi kenenkään matka tyssätä, kunhan ajaa hiljaa.

 • nimimerkki

  Anna

  8.8.2020 klo 06:18
  Kiitos tien kuvailuista!

  Nollamääritelmästä: Eikö se voi olla esim. liian pieni kivi tai kumpare, joka siis ei ole kartassa, mutta "on" maastossa?

 • nimimerkki

  PekkaS

  8.8.2020 klo 07:03
  Tien viimeinen 1,5 km kannattaa ajaa alle 50 km/h. Muuten se on hyvä.

  Preo:ssa nollarasti on mahdollinen, vaikka lähin lippu olisi alle 4 metrin päässä oikeasta kohteesta, jos se lippu on selvästi väärällä kohteella. Väärä kohde voi olla myös kartoittamaton (esim. liian pieni).
  Mitään ansoja ei ole viritelty (tai mistäs sen vielä tietää), joten kartan ja maastonluvulla selviää.
  Tempossa vain yksi sääntö, lähin lippu vähintään 4 metriä oikeasta pisteestä.

  Mallisuunnistuksessa tie 252 (Punkalaitumentie) on kiellettyä aluetta muuten kuin ylitettäessä se kohtisuoraan matkalla malliradalle ja sieltä palatessa.

 • nimimerkki

  Anna

  8.8.2020 klo 17:13
  Kiitos hienoista järjestelyistä ja hienosta radasta! Olisiko tulokset mahdollista saada näkyviin preoresultatissa?

 • nimimerkki

  Väliajat väreissä

  8.8.2020 klo 17:50

 • nimimerkki

  Anna

  8.8.2020 klo 18:11
  Kiitos! :) Olipa kuuma tänään, mutta ei sitä ehtinyt ajatella, kun ratkottavaa riitti!

 • nimimerkki

  Esko

  8.8.2020 klo 19:21
  Helteinen ja työntäyteinen päivä. Kiitos Pekalle loistavasta radasta ja kartasta. Oliko kautta aikojen paras mallisuunnistus?

 • nimimerkki

  Juha

  8.8.2020 klo 19:26
  Ainakin todella hyvä malli ja kisaan vain parani. Kiitos Pekalle ja koko tiimille.

 • nimimerkki

  Mikko

  8.8.2020 klo 22:06
  Kiitokset hienosta SM WRE PreO radasta! Vastausprosenttien perusteella onnistunut kisa, nopeasti katsottuna ainoat alle 70% oikein olivat rastit 25, 27 ja viimeinen aikarasti, prosentit noissa 64, 34 ja 51.

  TempO mallin perusteella tarjolla on paljon luettavaa huomenna ja sääkin suosii.

 • nimimerkki

  Janne S

  8.8.2020 klo 22:19
  Nyt jälkikäteen voi varmaan kysyä, että mitkä ne tehtävät olivat tänään, joissa nollatoleranssi siis oli alle neljän metrin?

  P.S. Munkit olivat hyviä. Saatan ostaa huomenna lisää.

 • nimimerkki

  Jari

  8.8.2020 klo 22:45
  13

 • nimimerkki

  Anna

  9.8.2020 klo 07:52
  Huomasitteko, että ETOC-ratamestarit ja valvoja ovat huippukunnossa! :) Onneksi kilpailunjohtajan ei tarvitse osata suunnistaa :D

  Kiitos Janne munkkivinkistä!

 • nimimerkki

  Anna

  9.8.2020 klo 20:10
  Kiitos todella hyvin järjestetyistä kisoista! Hienot maastot, hienot radat, hienot kartat, hienot järjestelyt!


 • nimimerkki

  Arto K

  9.8.2020 klo 20:24
  Kiitoksia hienosti järjestetyistä kisoista! Tuosta on tulevien järjestäjien vaikeaa laittaa paremmaksi. Kaikki oli kohdillaan ja nähty vaivaa. Aikataulut piti ja sääkin suosi. Jopa uusi tie oli tilattu osallistujia varten!

 • nimimerkki

  Lauri M

  9.8.2020 klo 20:51
  Kiitos hyvin järjestetyistä kisoista! Molemmat radat olivat hienoja ja ehdottomasti WRE tittelin arvoisia. Kuten edellä sanottu, seuraavien järjestäjien on vaikea pistää paremmaksi.

 • nimimerkki

  PekkaS

  9.8.2020 klo 21:33
  Sain viimein oikeat SM -tulokset sivulle www.suunta-sepot.fi. Oikeat sikäli, että SM-kisaan kuulumattomat, mutta WRE-kisassa kilpailleet on poistettu. Täydelliset tulokset löytyvät sitten www.preoresultat.se sivuilta

  Yksi asia on ainakin syytä laittaa paremmaksi. Olisi hyvä olla henkilö joka hoitaa pelkästään esim. nettisivujen päivityksen. Se yhdistettynä ratamestarointiin aiheuttaa sen, että sivut jäävät hoitamatta.

  Mutta kiitos kun tulitte kisaamaan. Olosuhteiden pakosta kilpailijamäärä jäi noin puoleen siitä, mitä olisi voinut parhaimmillaan olla. Uskoisin kuitenkin, että muilta mailta saapuneetkin saivat hyvä kokemuksen ja sen myötä haluavat tulla tulevaisuudessakin Suomeen kisaamaan.

  Joitakin asioita ratamestaroinnista saata vielä lähipäivinä täällä avata, mutta en aio tehdä mitään tyytyväisyyskyselyä enkä pitkää raporttia. Kysyä saa jos jäi jokin askarruttamaan, vastaan kyllä mielelläni.

  Tempon karsinnan jälkeen ihmettelin ääneen, kun mielestäni radan helpoimmalla rastilla tehtiin eniten virheitä. Keskustelussa kilpailijoiden kanssa selvisi, että useimmille määrite satula, eli se mikä se on maastossa, on täysin tuntematon. Pepillä on satulasta niin hyvä määritelmä, etten ala sitä selittää. Nolaisin vaan itseni.

 • nimimerkki

  Jyrki

  10.8.2020 klo 07:49
  Kiitokset kisoista ja oppimiskokemuksista. Sunnuntain kisan jälkeen Pepi opetti satulan määritelmää meille, jotka emme sitä tietäneet. Olihan se ihan järkeenkäypä selitys...

 • nimimerkki

  Mikko

  10.8.2020 klo 08:48
  Kiitokset myös vaativasta metsätempo kisasta huipentuen helteessäkin kuumottavaan yleisöasemaan missä sijoitukset lopulta ratkesivat. Juha tosin oli jo tainnut ratkaista homman aikaisemmin, maailmanluokan veto Suomen mestarilta!

  Uintimahdollisuus oli iso plussa helteen keskellä ja tosiaan munkkikahvit maistuivat kisakanttiinissa livetuloksia ihmetellessä molempina päivinä.

 • nimimerkki

  Kyllis

  10.8.2020 klo 11:07
  Isot kiitokset jokahiselle järjestämisestä vastuussa olleelle henkilölle! Kertakaikkisen upeat kisat, oheispalveluineen kaikkineen. Jotain järjestelyjen tehokkuudesta kertoi, että kilpailun johtaja ennätti käydä uimassa tuloksia odotellessa :-)

 • nimimerkki

  PekkaS

  10.8.2020 klo 15:27
  Täydelliset tulokset katsottavissa osoitteessa www.suunta-sepot.fi

  Latailen sinne myös karttoja ja valokuvia sitä mukaa kuin ehdin.

 • nimimerkki

  PekkaS

  10.8.2020 klo 16:25
  Kaikki kartatkin löytyvät nyt noilta kisasivuilta

 • nimimerkki

  Roope

  10.8.2020 klo 16:56
  Kiitos minukin puolestani kaikin puolin erittäin onnistuneista kisoista!
  Tulokset ja kartat tallennettu myös näiden sivujen arkistoon:
  https://www.trailo.fi/tulokset/2020/8-9-8-sm-ja-wre-kisat-sastamalas/

 • nimimerkki

  Lauri M

  19.8.2020 klo 22:10

 • nimimerkki

  PekkaS

  23.8.2020 klo 18:41
  Lisäsin vielä mallisuunnistuksen kartatkin tuonne arkistoon

 • nimimerkki

  Juha

  24.8.2020 klo 15:43
  Laurin esimerkin innoittamana kirjoitin omia ajatuksiani TempO-kisasta.

  Valmistautuminen

  Pari viikkoa ennen kisaa kaivoin esille Kansalaisen karttapaikalta alueen peruskartan ja googlesta ilmakuvat. Lisäksi parilla klikkauksella löytyi frisbeegolf radan kartta. Niiden perusteella tuli tehtyä samanlainen arvio maaston käytöstä kuin Lauri teki eli vaikeaa tai jopa mahdotonta on sanoa missä mitäkin kisataan.

  Lauantain PreO-kisassa törmäsin oikein hyvännäköiseen aseman paikkaan hieman ennen rastia 9. Kyseinen paikka oli jopa peitetty valkoisella, joten jäin tutustumaan siihen pariksi minuutiksi.


  TempOn karsinta

  Asema 1
  Arvasin eilen oikein. Juuri tuossa kuvittelin tuolin olevan, mutta katsomissuunta on enemmän vasemmalle kuin kuvittelin. A ja B kumpareilla. C pienen lohkareen vieressä, kysytään varmaan jompaa kumpaa noista oikealla olevista isommista kivistä. D nenällä ja F notkossa tai uurteessa ja E jollain pienellä varmasti kartoittamattomalla nyppylällä.

  T1: B. T2: D vaikuttaa olevan hieman liian lähellä tietä. Mahtuuko D:n ja E:n väliin nolla? Ei, joten D. T3: A. T4: F, jouduin katsomaan ja varmistamaan lipun nimen. T5: Eipä kysyttykään sivulla olevaa kiveä vaan jotain tuosta rinteestä. Menee hetki ennen kuin kysytty kivi löytyy kuusen takaa. Z.

  Jos Antti ja Lauri K olisivat mukana olisin vastannut viimeisen suoraan nollaksi. Nyt ei ollut aikapaineita. Huomasin, että karttaa oli rajattuna vieläkin. Tähän tullaan varmasti vielä finaalissa. Katselin lähtiessäni hetken oikealla olevaa maisemaa, muttei siitä enää mitään uutta löytynyt.


  Asema 2

  Liput rivissä kuopan reunalla, ainoastaan C:n piste selvä. Mitähän tässä voidaan kysyä?

  T1: Miksi aloitettiin tuolla ainoalla etukäteen selvällä? C. T2: Ympyrän keskipisteellä mennään. F. T3: Pieni vilkaisu lipulle. B. T4: D. T5: Ja toinen vilkaisu. A.

  Toistaiseksi selvitty ilman virheitä. Toimitsijat hämmästelevät aikaani, joten tiesin olleeni tähän mennessä nopein. Alkupään lähtijänä se ei paljoa vielä kerro. Ennakkoon vain Mikko olisi edellä olevista voinut olla nopeampi.


  Asema 3

  A ja B jossain rinteessä. C nenällä. D nenä tai kumpare. E notkossa ja F kumpareella.

  T1: Ja taas aloitetaan helpoimmasta. F. T2: Hieman haasteita saada selvää kartasta, mutta C. T3: Kumpare kuusen alla piilossa. Z. T4: Suunta A:lle sopii ja selvästi korkeammalla kuin C. T5: D on oikealla suunnalla ja korkeudella vaikkei kumparetta näykään.

  Pikkuhiljaa alkaa taas muistua mitä tempo-asemalla pitäisi tehdä. Nyt katsoin jo tullessa kompassista pohjoisen, enkä vasta tuolilla.


  Asema 4

  A kumpareella ja B notkon tai montun perällä. C kivessä, D nenällä, E rinteessä ja F kuopassa.

  T1: Nyt ei riitä näkökyky, mutta lasien yli katsomalla säästyn suurennuslasin käyttöönotolta. Kestää silti hetki ennen kuin saan hahmotettua käyrät ja vesiviivat oikein. Alkuun kun näyttää, että rasti olisi kumpareen takana nenällä. B. T2: Puskan takana oleva kivi. Z. T3: A. T4: F. T5: D.

  Ainoastaan kolmas tehtävä menee ilman maastoon katsomista. Ei suju niin kuin pitäisi. Ajatukset tuntuvat olevan jossain muualla kuin kisassa.


  Asema 5

  Heinikkoa ja puskia. Miksi, kun hyvääkin maastoa olisi vaikka kuinka tarjolla? A tiheikön reunassa. B matalamman pusikon kyljessä. C ja D varmaan jossain väleissä. E ja F kaukana puskien kyljessä.

  T1: Puu piilossa. Z. T2: Lipun oikealla puolella näyttää olevan kumpareen tapainen, mutta sellaista ei löydy kartalta. Se on varmaankin joku noista lohkareista. Z. T3: A. T4: Piilossa olevan puun ja edessä olevan puskan välissä. C. T5: E:ltä näyttää, mutta missä ovat nuo kolme keskellä olevaa puuta? Hetken kun odottelee ne kasvavat sen verran, että erottuvat juuri ja juuri. Ovat siis muutaman vuoden ikäisiä koivun taimia, kun muut kartoitetut ovat useamman metrin halkaisijaltaan olevia puskia.

  Kisan ainoa virhe tehtävässä 2. Petteri kertoi kisan jälkeen, että se kumpareeksi kuvittelemani oli edessä ollutta puoliavointa. En tiedä olisiko edes suurennuslasista ollut hyötyä, koska puoliavoimen havaitseminen oli haastavaa 1:2000 ratkaisukartastakin.


  Asema 6

  A tiellä ja B puun kyljessä. C jyrkänteellä, D ja E nenillä ja F pienellä avokalliolla. F:n vieressä puskassa pistekumpare, jota varmasti kysytään.

  T1: Nenän yläosa eli D. T2: Se piste kumpare. Z. T3: Lippuhan on keskellä tietä, mutta kai se silti on myös puun sivulla. A. T4: Se toinen puu. Jostain syystä tätäkin pitää katsella aika pitkään vaikka selvästi ainoa vaihtoehto. B. T5: Se alempi nenä. E. Aseman 5 viimeisen tehtävän hapuilu tarttui ja tällä asemalla neljää tehtävää piti miettiä ja etsiä apuja maastosta.

  Kisakeskukseen kävellessä tuntui toisaalta ihan hyvältä, mutta olin aika varma etten ole kärjessä. Todennäköisesti vain yksi virhe, mutta aikaa paloi parilla viimeisellä asemalla aivan turhaan. Niistä kummastakin olisi ollut otettavissa pois 10 sekuntia. Ensimmäisestä ja neljännestä molemmista yhteensä saman verran. 2 ja 3 kohtuullisen hyvin, mutta niissäkin muutama sekunti hapuilua.


  TempO-finaali

  39 sekunnin etumatka seuraavaan, SM-kisassa 47 sekuntia. Ei siis tarvetta hosua, koska kukaan ei saa kiinni jos teen puhtaan suorituksen.


  Asema 7

  Aika selvältä näyttää. A harjanteella. B ainoalla näkyvällä kivellä. C jossain D:n kumpareen takana olevalla kumpareella tai nenällä. E lähes käden ulottuvilla ehkä nenällä ja F alempana pistekumpareella. T1: Taas helpoimmalla liikkeelle. D. T2: Kartta siirtyi reippaasti vasemmalle. Z. T3: Ja nyt kysytään sitten oikeaa kiveä. B. T4: Ja taas hyppy vasemmalle, mutta nyt kysytään kumparetta ja F on siellä. T5: Onhan se lippu kumpareella? Pienellä liikkumisella muoto löytyy, joten C.

  Hallittu suoritus. Kirjurin listalla näen luvun 12 ja mietin hetken Laurin lähteneen todella kunnon kiriin, kunnes tajuan kyseessä olevan kilpailunumeroni.


  Asema 8

  A nenällä. B polulla notkossa. C samalla polulla, mutta alhaalla. D tasanteella. E pienellä kumpareella. Onkohan kartalla? F nenällä tasannetta korkeammalla.

  T1: D. T2: Korkeus sopii. B. T3: F. T4: Vilkaisu olan yli oikealle ja siellähän se oikea pistekumpare on. Z. T5: Korkeus ei heitä ainakaan liikaa. A.

  Ei yhtään vastausta katsomatta maastoon, mutta siitä huolimatta ihan kohtuullisen hyvä aika. Nyt voi viimeiset asemat ottaa todella rauhallisesti.


  Asema 9

  A ja B vasemmalla rinteessä. C ja D notkoissa. E ja F nenillä. Kysytään varmasti notkoa ja nenää, joten C:n vieressä olevasta kivestä paikoitus.

  T1: Kauempi nenä. F. T2: Oikean puoleinen notko. D. T3: Tämä on jossain seuraavan aseman lähellä. Z. T4: Se toinen nenä. E. T5: Kauempi lippu rinteessä. A.

  Helppo, aikakin ihan Ok vaikka luin alkuun suhteellisen pitkään karttaa.


  Asema 10

  Tähän asti on päästy ilman virheitä ja ajatkin olleet sellaiset, etteivät Lauri ja Sami ole voineet saada kavennettua eroa alle 30 sekunnin. Voin siis tehdä jopa yhden virheen tai istua rauhassa riittävän kauan ja välttää virheet. Liput nähtyäni päädyn jälkimmäiseen.

  A ehkä nenä, samoin B. C kivessä ja D nenän sivulla. E jossain puiden takana ja F lohkareessa, paikassa jossa ei mielestäni edellisen aseman kartalla näkynyt kiveä.
  T1: Nenä onkin pistekumpare. Oikealla olevaa jyrkännettä en saa kunnolla näkyviin, mutta C:n kiven perusteella pakko olla D. T2: Lipun pitäisi olla C:n takana. Z. T3: C. T4: Nenän juuri. B. T5: Onhan siellä kivi onhan? En yrityksestä huolimatta saa kiveä näkyviin, mutta tuolla sen pitäisi olla. E ei voi olla yli 4 m väärässä paikassa, joten sillä mennään.

  Tuolilta noustessa tiesin voittaneeni, mutta Pekan lukiessa koneelta tuloksia ero seuraavaan oli yllätys. Ensimmäinen tasu-mitali.

 • nimimerkki

  Petteri H

  24.8.2020 klo 18:30
  Mielenkiintoisia jälkianalyysejä.

  Tässä kuvio rastin 25 linjavirheestä, joka piti kisojen jälkeen laittaa mutta vasta nyt sadepäivänä ehdin:

  https://drive.google.com/file/d/13IHXzpgu26BYF-CEalcyId5rG-wmUK75/view?usp=drivesdk

  Olin kisojen jälkeen maastossa vielä parina päivänä laajentamassa karttaa pienellä alalla suunnistuskäyttöä varten. Samalla kävin katsomassa joitakin rasteja ja havainnoimassa samoja asioita, mitä kilpailijat olivat huomanneet ja mistä oli palautetta kantautunut.

  Rastilla 25 kävin katsomassa linjan, joka oli monia hämännyt, ja ajattelin laittaa siitä pienen kuvan näytille (löytyy linkistä yltä), sitä varten että siitä voi oppia jotain jälkeenpäin jos se kisan aikana hämäsi. Tapaus on yleisestikin opettavainen.

  Kuvan mukainen kivilinja piti kartan mukaan osoittaa rastille, mutta näin ei todellisuudessa ollut. Se sai kuitenkin osan vastaamaan C-lipun, joka osui linjalle paremmin kuin B. Jos sieltä meni linjaamaan, olisi kuitenkin ollut mahdollista myös panna merkille, että linja on pielessä, sillä se menee kaukaisen kukkulan kyljessä olevan ison lohkareen oikealle puolelle, kun kartan mukaan linjan piti mennä selvästi vasemmalta puolelta.

  Miksi linja oli niin pahasti väärässä, johtuu siitä, että eteläinen kivi jonka kautta linja kulki, oli n. 0,5 mm väärässä paikassa, eli maastossa noin kaksi metriä. Toisen kiven sijainnissa ei ollut havaittavaa virhettä. Kartoittaessa näin pieniä heittoja ei edes juuri havaitse, ellei sitä vertaa juuri tuonne kauas kukkulalle, mitä ei toki ollut tehty koska sehän oli helppo siihen sijoittaa polun ja laserkäyrien perusteella sekä vertaamalla etäisyyttä idässä olevaan suureen kiveen. Linjan kivet olivat hyvin lähekkäin, noin 15 metrin päässä toisistaan, ja kun sillä linjaa 80 metrin päähän kukkulalle, niin virhe ekstrapoloituu jo noin 10 metrin virheeksi. Tästä syystä kannattaa yleensä välttää lähekkäisten kohteiden kautta kauas linjaamista, sillä pienikin sijaintiheitto kasvaa kaukana paljon suuremmaksi käyttää linjaa ekstrapoloimalla. Linjan eksakti suunta ei niin kaukana ole edes kovin selvä, sillä se riippuu siitä missä kivien keskipisteiden tulkitaan olevan, ja niiden havainnointi ei onnistu tarkasti kun toinen kivi asettuu taaemman kiven ja kilpailijan väliin.

  Linja siis osoitti rastille sattumalta. Miksi sitä ei ollut tarkistettu, syy on siinä että ratoja tarkistettaessa tätä aluetta ei voitu pitää tehtävän ratkaisuedellytyksenä. Polun vieressä oli nenämuoto, joka rajoitti näkyvyyttä rastille niin paljon etteivät kaikki olisi voineet käydä sieltä linjaamassa. Tähän nenän taakse oli suunnitteilla myös kivien välirasti, mutta se jätettiin pois koska todettiin että pyörätuolista ei näe joka kohdasta samoja asioita yhtä hyvin kuin pidemmät kilpailijat. Niinpä myös rastille 25 osoittava kivilinja jäi myös huomiotta, koska se ei voinut olla keskeinen ratkaisuperuste. Toki kartalla kaikki pitäisi olla lähes paikallaan, mutta puolen millimetrin heitto näin sivussa ei ole suuri virhe, niitä on aina ja tässäkin tapauksessa linjan virheellisyys oli myös selvästi todettavissa kukkulan kyljessä olleen kiven avulla, joten edelleen olen sitä mieltä että rasti oli ratkaistavissa.

  Jos tästä tai muista rasteista tulee mieleen vielä jotain kysyttävää, niin voimme yrittää vastailla. Maastoon en itse enää pääse, mutta jonkin verran tuli rasteja havainnoitua vielä kisan jälkeenkin (ilman lippuja) joten ehkä pystyn muistin perusteellakin vastaamaan.

 • nimimerkki

  Juha

  24.8.2020 klo 19:58
  25 ratkesi helpommin jatkamalla vielä hieman pidemmälle. Seuraavalta kiveltä katsottaessa C jäi ison lohkareen katveeseen ja B taas sen kyljestä juuri sopivasti vasemmalla. Se linja ainakin toimi hyvin oli sitten tarkistettu tai ei.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
SM-kisat 2020