Keskustelu

« aihelistaan

Tempotoimitsijan/aikarastitoimitsijan kouluttaminen


  • nimimerkki

    Anna

    23.2.2020 klo 13:55
    Olen kouluttamassa maaliskuusta alkaen tempotoimitsijoita. Olen toki kouluttanut ennenkin, ja mielessä on monia juttuja, mutta ajattelin kuitenkin kysyä, onko muilla hyviä vinkkejä siitä, mitä ainakin pitää opettaa. Lisäksi tämä ketju voisi toimia hyvänä muistilistana muillekin järjestäjille.

  • nimimerkki

    Lauri M

    25.2.2020 klo 22:11
    1) Lajiesittely. Aikarastin pitäminen helpottuu merkittävästi mikäli tuntee lajia edes auttavasti. Lajiesittely tapahtuu helpoimmin järjestämällä avoimen harjoituksen - laitatte porukkanne di:n laatimaan tempo-harjoituksen pääkaupunkiseudulla jota markkinoitte kv-facebook -ryhmässä (ja tällä foorumilla). Osallistujia tullee riittävästi. Lajia tuntevat osallistujat voivat toimia telaketjuperiaatteella aseman pitäjinä ja tulevan tapahtuman toimitsijat pääsevät suorittamaan.

    2) Paperinen toimitsijaohje. Aukikirjoita toimitsijaohje aikarastin repliikeistä ("next", "welcome", "you see six flags..." jne). Tähän löytynee valmiita pohjia isompien kotimaisten kisojen järjestäjiltä.

    3) Käytännönharjoittelu: Järjestätte toimitsijaporukalla avoimen harjoituksen viikko lajiesittelystä. Tällöin tulevat toimitsijat toimivat harjoituksen toimitsijoina. Asemien määrä kannattaa pitää maltillisena, tällöin ehdit ohjeistaa useampaa toimitsijaa suorituksessa.

    Kutsut harjoitukseen riittävän määrän osallistujia, samalla foorumilla kuin ensimmäiseen. Osallistujat 1-10 tekevät tavanomaisen suorituksen (normaalitilanne), myöhemmille osallistujille annat ohjeen tehdä kaikilla asemilla "tyyppivirheen": osallistuja 11. useita karttoja esillä samanaikaisesti, 12. puhuu epäselvällä tai hiljaisella äänellä (toimitsijan pitäisi pyytää toistamaan), 13. sotkee karttojen järjestyksen (joka pitäisi uudelleenjärjestää), 14. osoittaa vastauksen, 15. kääntää monta karttaa kerralla (kuinka kirjataan järjestelmään), 16. ei näe jotain lippua, 17. haluaa korjata vastauksen aseman jälkeen (auttaa toimitsijaa käyttämään TiM:a niin että vastauksen saa korjattua tai muu organisaationne sopima tapa), 18. kadottanut kilpailukorttinsa, 19. kadottanut numeronsa, 20. lopettaa suorituksen ennen viimeistä vastausta ja nousee ylös ja 21. kaikki muut virheet joita edellä ei ole vielä mainittu. Tyyppivirheen tehneet selittävät luonnollisesti suorituksensa jälkeen miten tilanteessa olisi pitänyt toimia.

    Lisäksi hyvä opetella toimimaan ainakin seuraavissa ongelmatilanteissa: a) maastossa ylimääräisiä ihmisiä a.i) ennen suoritusta, a.ii) suorituksen aikana, a.iii) suorituksen aikana niin että osa lipuista selvästi näkymättömissä, b) toimitsija kirjannut järjestelmään väärän vastauksen / ajan - tämän korjaus, c) toimitsija kirjannut vastaukset väärän kilpailijan kohdalle.

  • nimimerkki

    Janne S

    26.2.2020 klo 07:51
    Tai sitten tehdään porukalla video aiheesta hiukan keväämmällä, mikä käy samalla opasmateriaaliksi sekä uusille harrastajille että toimitsijoille. Laitellaan se sitten tänne sivustolle. Samoin jotain kilpailunjärjestäjän opasta voidaan vähitellen alkaa kirjoittelemaan, siltä varalta että jos laji joskus vahingossa kasvaisi.

    Lauri M: 17 tarkoittaa varmaankin, että korjata vastauksesta tehtyä merkintää, kun sitä itse vastausta ei kai saanut korjata? ;)

    Ihan sivistyäkseni kysyn kohdasta 15, että mikä sääntö tähän nyt on? Eikö se ollutkaan jokaisen oma vika?

  • nimimerkki

    Juha

    26.2.2020 klo 08:11
    Lippuja esiteltäessä ei esittelijän pidä koputella kilpailijan olkapäähän ja huomauttaa, että katso nyt tuonne. Anna kilpailijan pään pyöriä vapaasti ja hoida oma hommasi. Koettu viime kaudella melkein joka kisassa jollain asemalla.

    Janne: 15 on kilpailijan vika, mutta kyse onkin siitä miten toimitsijan pitää toimia jos kilpailija jättää yhden kartan ja vastauksen välistä.

  • nimimerkki

    Janne S

    2.3.2020 klo 19:12
    Niin. Olisi tietysti hyvä, jos kaikki toimitsijat olisivat kokeneita lajin harrastajia, jotka osaisivat lajin hyvin hajanaisen sääntökirjan ulkoa. Ja eikös tällä hetkellä idea ole, että 60-70 aktiiviharrastajasta yli puolet järjestää kisoja toisilleen?

    Näin vakavasti, jos nyt joku haluaisi käsikirjoittaa (itse en pysty, koska en ole pro tässä lajissa) videon siitä, miten aikarastilla toimitaan (normaaleissa ja kaikissa niissä edellä fantasioiduissa tilanteissa), ja se kuvattaisiin jollain porukalla jossain, niin minä voin sitten vaikka luvata leikata sen videon, jos sellainen kökkö ilmaisohjelma -leikkaus riittää. En lupaa järjestää lammasta kilpailumaastoon syömään rastilippuja, mutta eihän tuo nyt varmaan hirveä homma jonkun harjoituksen yhteydessä olisi tehdä, ja voisi auttaa myös mahdollisia potentiaalisia uusi harrastajia ymmärtämään, mitä aikarastilla tapahtuu.

  • nimimerkki

    Lauri M

    2.3.2020 klo 20:27
    Idea hyvä, kannatan! Voin tulla tekemään virheitä :)

  • nimimerkki

    Anna

    14.3.2020 klo 12:00
    Huomenna eka toimitsijatreeni. Mikä on The Oikea tapa näyttää rastiliput? Kilpailijan oikealta puolelta, mutta käsi kilpailijan olan yli vai ei? Kaikki vinkit otetaan vastaan NYT! Seuraavat isot toimitsijatreenit viikon päästä la ja su, jolloin myös SportIdent-edustaja tulee paikalle PreO-tulospalvelua varten (jos pääsee maahan ja täältä pois, hänen alueensa ei ole epidemia-aluetta Saksassa).

  • nimimerkki

    Antti

    14.3.2020 klo 13:43
    Toimitsijan ei välttämättä tarvitse kaapata kilpailijaa kainaloon, mutta pitää käyttää kilpailijan puoleista kättä. Muuten on vaikea osoittaa tarkasti.

  • nimimerkki

    Petteri H

    14.3.2020 klo 19:11
    Itse en yleensä kai ole käyttänyt kilpailijan puoleista kättä, vaan yleensä kai oikeaa kättä. Aloittaessani alfasta, olen seissyt kilpailijan oikealla puolella, jolloin oikealta päin tuleva vasemmalle osoittava käsi ei jää huomiotta. En siksi että olen oikeakätinen, vaan siksi että alfa on vasemmalla. Joskus on itseltäni jäänyt lippuja esittelyvaiheessa huomaamatta, muitakin kuin alfa, mutta ehkä tuo saattaa vähentää sitä. Sitten kun näyttää bravon, charlien, deltan, echon, koko ajan tulee siirryttyä vähän taaemmas ja vasemmalle, siis tuolin taakse, yrityksenä katsoa lippua samalta suunnalta kuin kilpailija, jolloin on helppo osoittaa tarkemmin oikeaan suuntaan. Tässä vaiheessa vasen käsi ei osoita yhtä hyvin, tai ei siis voi liikkua tuolin taakse katsomaan samalta suunnalta. Selvää hyötyä tästä on ehkä vain silloin, jos liput ovat melkein samalla suunnalla ja osa kaukana, osa vieläkin kauempana. Jos on selvästi eroa kuinka kaukana tai korkealla, niin kannattaa myös nostaa tai laskea kättä sen merkiksi.

  • nimimerkki

    Antti

    14.3.2020 klo 21:00
    Petterin tekniikka toimii, kun kyykistelee kilpailijan takana ja ottaa pään kainaloon. Jos jää kilpailijan viereen, on oikealta tuleva oikea käsi liian kaukana, eikä suunnasta saa selvää.

  • nimimerkki

    Anna

    28.4.2022 klo 13:46
    Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
    Moikka!

    Parin vuoden välein kunnostaudun tempotoimitsijoiden kouluttamisessa. Koska tempoa en ole viime aikoina juurikaan nähnyt (eilen tosin kellotin harjoitusten nopeimmat ajat! :) toimitsijaharjoitusten siis :D), niin mitenkäs toimitaankaan näissä tilanteissa, ja miten vastaukset merkitään?

    _Osallistuja pitää useita karttoja esillä samanaikaisesti/selaa karttoja edestakaisin/kääntää vahingossa monta karttaa kerralla._

    Luin säännöistä jo, että kyseessä oleva tehtävä hylätään, mutta esim. vikassa tapauksessa jos kilpailija vastaa A, C, D, E koska on hypännyt yhden (tokan) kartan yli, kirjataanko vastaukseksi A, C, D, E, X vai A, X, C, D, E?


  • nimimerkki

    Juha

    29.4.2022 klo 23:06
    Toimitsijan tehtävä on seurata mihin tehtävään kilpailija vastaa. Jälkimmäinen kirjaus siis oikein.

    Aikarastilla voi tapahtua mitä vaan. Pari viikkoa sitten Sloveniassa heitin koko nipun kansilehteä lukuunottamatta maahan, kun olivat märkinä liimaantuneet toisiinsa. Pysyivät onneksi nipussa ja jo vastattu kartta edelleen päällimmäisenä, joten sääntöjä ei rikottu mutta toimitsijan pitää tuokin tietää ettei ala äksiä turhaan kirjaamaan.

  • nimimerkki

    Anna

    2.5.2022 klo 09:59
    Kiitos Juha! Meidän kisoissahan perinteisesti aurinko paistaa ja linnut laulaa, mutta muistetaan kuitenkin kertoa toimitsijoille tuosta sadeongelmastakin.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Tempotoimitsijan/aikarastitoimitsijan kouluttaminen