Keskustelu

« aihelistaan

Ocad ja ongelmallinen leikkaus


 • nimimerkki

  AriU

  19.2.2020 klo 21:36
  Leikkailin Kokemäen TempO-treenin tehtäviä tuttuun tapaan tutulta kartalta. Tällä kerralla sain kuitenkin aikaiseksi ilmiön, johon en itse ole aiemmin törmännyt. Osassa leikatuista kartoista jokin väripinta kääntyi päinvastaiseksi - eli alun perin värillinen alue muuttui valkoiseksi ja koko muu alue kyseiselle värille. Linkin takana olevat kuvat selventänevät asiaa.

  Lisäksi osa väripinnoista katosi leikattaessa.

  En hoksannut tuohon ilmiöön loogista selitystä. Olisikohan teillä oivalliset Ocad-osaajat villejä veikkauksia tai jopa varmaa tietoa, mikä voisi olla tällaisen ilmiön takana. Liekö kaikille tuttu juttu - vai olenko onnistunut luomaan aivan ennen kokemattoman ilmiön.

  Käytössä Ocad 12 Orienteering.

  https://trailo-fi-bin.directo.fi/@Bin/e1cc847824a508c764b60a69d5f5e6bc/1582140126/application/pdf/535567/Ocad-Leikkauspulma.pdf

 • nimimerkki

  Petteri H

  19.2.2020 klo 22:14
  Itselleni on käynyt noin monet monet kerrat. Kyseessä on kai aina juurikin leikkaiksen reunalla sijaitseva aluekohde, joten sen usein voi löytää helposti. Algoritmi jotenkin leikkauksen jälkeen ei enää osaakaan sanoa, kumpi puoli kohteesta olikin sisäpuoli ja kumpi ulkopuoli. En tiedä, onko kohteen topologialla jotain vaikutusta (onko alku-ja loppupiste yhdessä, onko ne rajauksen sisällä vai ei, onko kohde piirretty myötä- vai vastapäivään jne.), mutta tuskin tuota voi mitenkään järkevästi välttääkään. Yleensä olen poistanut kohteen ja jos ei mitään silmiinpistävää puutetta näy, en lähde sitä ehjänä hakemaan. Tempossa yleensä reunoilla ei mitään tärkeää ole, toki voi olla jotain mikä on kartalla välttämätöntä olla. TiM ei tuollaista temppua tee, koska se vain peittää kartat, joten se on tästäkin näkökulmasta parempi. Väriongelmat on pienempi riski, ja niihinkin varmaan jotain keksitään.

 • nimimerkki

  Lauri M

  20.2.2020 klo 13:33
  Tuttu ilmiö ja aiheutuu Petterin esittelemästä syystä. Noita on tainnut muutaman kerran olla kilpailuissakin tarjolla, ainakin Kapina TempO:ssa... Helpoin tapa välttää ko ongelma on tehdä kartat Liborin sovelluksella.

 • nimimerkki

  Janne S

  21.2.2020 klo 09:19
  Tai voihan tietysti OCADissakin käyttää kartan väritaulukon yläpuolella olevia valkoisia ja muita värejä niihin aikarastikartan reunustietoihin, jolloin ylimääräinen osa karttaa peittyy eikä tarvitse leikata. Sittenhän nämä "päällykset" voisi vaikka lukita paikalleen suojatuiksi symboleiksi ja kartanpalaa voisi sitten pyöritellä valitsemalla kaikki sen kohteet ja käyttämällä kierrä kohdetta -toimintoa.

  Mainittu ilmiö on tosiaan iänkaikkisen vanha, ei onneksi tule vastaan kovin usein.


 • nimimerkki

  Pepi

  25.2.2020 klo 00:54
  Käytän vielä OCAD kymppiä, mutta ilmiö on tuttu kaikista aiemmistakin versioista. Petteri on jäljillä syystä. Saman aluekohteen samantapaisessa leikkauksessa se on aika vakaasti toistettavissa.

  Oma ratkaisuni on seuraava, joskin tullut käytetyksi lähinnä suorakulmaisissa karttaotteissa:
  - valitsen mokoman kohteen
  - poistan sen ääriviivapisteistä leikkausalueen ääriviivaan kuuluvat
  (Leikkausaluetta rajaamassa on yleensä aika harvoja pisteitä)
  - jäljelle jää reunaan sijoittuva aluekohde, jonka tarpeellisuuden kartanpalassa voi arvioida ja korjata tai poistaa sen mukaan

  Aiemmissa ohjelmaversioissa kaikki työkalut eivät toimineet niin hyvin, ja tuli käytetyksi myös temppua, jossa muutin kohteen viivakohteeksi, leikkasin tarpeettoman ääriviivan pois ja palautin jäljelle jääneen aluekohteeksi.Silloin saattoi viivakohdevaiheessa täydentää ääriviivan helposti, jos leikkausalueen raja ei ollut suora.

  Tämmöisten temppujen selittämiseen kuluu aina hyvin moninkertainen aika tekemiseen verrattuna.

 • nimimerkki

  AriT

  26.2.2020 klo 20:28
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Ocad ja ongelmallinen leikkaus