Keskustelu

« aihelistaan

Kysymyksiä kartoituksesta


 • nimimerkki

  Lauri M

  17.1.2020 klo 09:28
  Kisat on tulossa ja kartta pitäisi piirtää. Latasin ortoilmakuvat MML:n latauspalvelusta ja sieltä ladaten ovat noin 100MB tiedostoja. Nämä ovat koneelleni raskaita pyörittää. Saako näitä jotenkin pienennettyä niin että ovat edelleen georeferoituja?

 • nimimerkki

  Petteri H

  17.1.2020 klo 10:54
  Voit mennä myös suoraan karttapaikan kautta ja ladata kuvat sieltä. Vaikka MML:n latauslisenssi ei tätä tapaa koskekaan, niin voi sieltä omaan käyttöön pieniä määriä latailla, kun se on muutenkin samaa aineistoa. Voin laittaa tänään myöhemmin ohjeet miten ne saa helposti georeferoiduksi Ocadiin (ei tarvita georeferointitiedostoa vaan riittää kun syöttää oikeat parametrit kun avaa taustakartan).

 • nimimerkki

  Petteri H

  17.1.2020 klo 11:00
  Mobiililaitteella tuo tapa ei oikein onnistu, mene tietokoneen kautta. Etsi kisamaastosi ja klikkaa hiiren oikealla lataa kuva. Muista ottaa ylös vieressä näkyvät koordinaatit esim. tiedoston nimeen, samoin käyttämäsi mittakaavataso (monesko taso laskien suurimmasta, voi käyttää suurinta tai esim. 2.-4. suurinta jos koko alue ei mahdu suurimpaan mittakaavaan.

 • nimimerkki

  Janne S

  17.1.2020 klo 13:04
  Itse ehkä rajaisin ilmakuvaa pienemmäksi jossain kuvankäsittelyohjelmassa ja kohdistaisin sen Ocadissa paikalleen joidenkin turvallisten kohteiden (lue: ojan risteys pellolla tms.) perusteella.

 • nimimerkki

  Lauri K

  17.1.2020 klo 15:50
  Olen käyttänyt Janne S:n tapaa aina. Kaikkein nopein ja kätevin, jos tarvitsee jotain pieniä alueita ilmakuvasta katsoa. Itse en tosin ilmakuvia hirveästi katso vaan laseraineisto on yleensä parempaa. Ilmakuvissa on nimittäin aina jotain vääristymää jonkin verran.

 • nimimerkki

  Petteri H

  17.1.2020 klo 17:29
  Ei minusta ole kätevämpää, eikä nopeampaakaan kun tietää mitä tekee. Vaatii parin kerran kokeilemista. Suurin virhe ilmakuvien kanssa tulee yleensä juuri siinä, kun ne itse kohdistaa. Tällöin olet täysin sen varassa, että kuvasta löytyy jotain minkä avulla kohdistaa, esim. tien risteyksiä, ja niitä pitää olla vastakkaisissa kulmissa että saa tarpeeksi tarkan kohdistuksen. Niitä etsiessä menee usein enemmän aikaa. Kuva saa silloin oman koordinaatiston, jossa on hieman väärä kiertokulma ja mittakaava, ja siksi kuva menee joistakin kulmista enemmän vinoon kun toisista. Kun käyttää oikeita parametrejä, saa kuvan juuri oikeassa mittakaavassa ja samassa koordinaatistossa, kuin se on maanmittauslaitoksen palveluissakin. Silloin virhe on lähes yhtä pieni joka paikassa karttaa. Laserdatan ja ilmakuvien välillä on toki aina pientä virhettä.

  Karttapaikka oli muuttunut taas erilaiseksi siitä kun vuosi sitten viimeksi sieltä hain ilmakuvia. Sen takia piti laskea resoluutio uudelleen. Kokeilin äsken kuvan kohdistusta ja toimi niin kuin piti, vieläpä helpommin kuin ennen. Tässäpä ohjeet, jos haluat kohdistaa kuvat parametreillä oikeaan mittakaavaan paikalleen:

  Mene karttapaikkaan, napsauta ilmakuvat näkyviin, ja kiinteistörajatkin voi halutessaan laittaa jos et aio ladata maastotietokantaa. Etsi hakemasi alue. Suosittelen käyttämään toiseksi suurinta mittakaavatasoa. Suurin ei ole juuri tarkempi ja tarvitset tällöin enemmän kuvia. Kolmas taso on jo resoluutioltaan hieman huonompi ja piilottaa kiviä ym, nelostaso on sitten jo hyvin huono. Muista pitää mittakaavataso mielessä. Suurin taso tuottaa tiedoston mittakaavassa 1:1000, toiseksi suurin 1:2000, 3. 1:4000 ja 4. 1:8000. Kun sopiva rajaus on löytynyt, klikkaa ensin xy-painiketta ja ota koordinaatit ylös metrin tarkkuudella (ennen pilkkua). Sulje ikkuna, älä siirrä karttaa yhtään, klikkaa printterin kuvaa, ja uudessa välilehdessä klikkaa hiiren oikealla tallenna kuva.

  Avaa Ocadilla tiedostosi, napsauta maastokoordinaatit päälle Kartta > aseta mittakaava ja koordinaattijärjestelmä. Todennäköisesti olet jo tehnyt laserkäyrät maanmittauslaitoksen aineistoilla, joten sinulla luultavasti on haluttu koordinaattijärjestelmä jo valmiina. Klikkaa näytä > siirry paikkaan > syötä kopioimasi kartan koordinaatit, vaakasuuntainen paikka on pienempi luku ja pystysuuntainen on suurempi. Paina OK, älä siirrä karttaa, avaa uusi taustakartta, valitse se tiedosto jonka koordinaatit juuri syötit, ja syötä seuraavat parametrit: Resoluutio on 160 dpi, tämä on vakio. Mittakaava riippuu zoomaustasostasi, katso yltä. Kiertokulmaksi syötät kartan kiertokulman, löytyy koordinaattijärjestelmän asetuksista. OK, ja kartan pitäisi aueta oikealla paikallaan. Jos menee pieleen, laita viestiä.

  Syy miksi tämä on entistäkin helpompaa, on se, että kuvien resoluutio oli aiemmin 40 kuvapistettä senttimetrillä eli 101,6 dpi. Ocad ei huolinut desimaalilukuja, joten piti syöttää 1016 ja laventaa mittakaavaa kymmenellä. Samoin piti leikkailla reunoja jos halusi ettei ylimääräinen sälä peitä naapurikuvaa. Enää ei tarvitse.

 • nimimerkki

  Lauri M

  17.1.2020 klo 21:13
  Kiitos, sain toimimaan!

 • nimimerkki

  Janne S

  18.1.2020 klo 10:24
  Suosittelen tosiaan kasvillisuusrasterin laskemista pistepilvestä kuten Mr Kontka totesi. Puut ovat kuitenkin siinä suoremmassa kuin ilmakuvalla, jos nipottamiseen on tarvetta, ja tässä lajissahan on.

 • nimimerkki

  AriT

  18.1.2020 klo 12:09
  En pidä nipottamisesta, mutta menköön nyt tämän kerran.
  Ehdottomasti simppelein (ei kopiointeja, ei koordinaatteja) tapa avata ilmakuvat taustakartaksi menee näin.
  - Georeferoi karttasi normaalisti
  - valitse OCAD:ssa "Taustakartta" ja sitten "VMS (Web Map Service)
  - valitse listalta "FI-Kapsi Ortokuva"
  - valitse "Yhdistä" , sitten "Lisää" ja lopuksi "Sulje"
  Ilmakuva avautuu karttasi taustakartaksi, olitpa vaikka Kitteellä.
  Menetelmä toimii pienin säädöin myös kuntien tarkempien ilmakuvien kanssa (jos nyt haluat maitopurkkeja etsiskellä kuvista). Mikähän sen määritekuva muuten olisikaan.

 • nimimerkki

  Petteri H

  20.1.2020 klo 15:00
  Eipä tuossa mitään nipottamista ollut. Pelkkiä asiallia vastauksia kumpikin. Jannen mainitsemat laseraineistosta tehdyt kasvillisuuskuvat ovat kyllä laadukkaampia, niistä usein näkee tarkalleen minkä latvuksen alla seisoo. Vanhat ajouratkin näkyy usein. Ilmakuvat vaan ovat usein ajantasaisempia, joten niistä voi olla apua esim. uusien avohakkuiden kartoituksessa.

  Mikähän Ocadin versio Arilla mahtaa olla käytössä, 2018 tai joku professional kenties? Onko siinä joku kirjasto erilaisia WMS-taustakarttasettejä? Ainakaan kaikissa WMS:ää tukevissa Ocadin versioissa ei mitään listaa ole, vaan ne pitää itse linkittää. Jos pystyt antamaan tuon Kapsin URL-osoitteen, niin suattas toimii tiällä Kitteelläki. Ihan mielenkiinnosta voisin joskus katsoa, miten tarkan kuvan sillä saa, ja voiko siihen itse mittakaavalla vaikuttaa. Maitopurkeista en ole kiinnostunut, mutta maitotonkat ja heinäpaalit olisi syytä erottua. Aina sitä oppii jotain uutta.

 • nimimerkki

  AriT

  20.1.2020 klo 17:12

 • nimimerkki

  Lauri K

  21.1.2020 klo 13:41
  Kiitos Ari vinkistä. Samalla logiikalla saa siis myös muita pohja-aineistoja taustakartoiksi.. Tähän mennessä olen käyttänyt vain satunnaisesti Pullautuskarttaa, joka löytyy Ocad 12 pro-versiosta, mutta muut joutuu lisäämään itse.

  http://kartat.kapsi.fi/

 • nimimerkki

  Lauri M

  9.2.2020 klo 07:13
  Sain MML:n taustakuvan tuotua. Uteliaisuuttani kokeilin myös muita tapoja: toin taustakartan Ocadin Web Map Servicea käyttäen (Arin ohjeistamana), Pullautuskartta (kuten Lauri mainitsi). Ja sitten toki laserdatasta ocadin laskemat taustakuvat.

  Kävi ilmi etteivät Ocadin WMS:n ja Maanmittauslaitoksen ortokuvat ole identtiset ja näiden kuvien välillä on 5-10m ero. Kuvat asettuvat hauskasti symmetrisesti laserdatasta lasketun taustakartan molemmin puolin - rakennukset näkyvät kolmena. Työ jatkuu maastossa
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Kysymyksiä kartoituksesta