Keskustelu

« aihelistaan

Säännöt muuttuu 1.2.2020


 • nimimerkki

  Juha

  15.1.2020 klo 16:36
  IOF on päivittänyt lajisääntöjä. Uudet tulevat voimaan helmikuun alusta. https://orienteering.sport/trailo/competition-rules/

  Monta pientä muutosta. Jos ymmärsin lontoota oikein niin MM-kisoihin voidaan jatkossa matkata yhtä suurella joukkueella kuin kevään EM-kisoihin. PreOissa ja TempOssa 4 paikkaa. Lisäksi max 2 paikkaa rankin perusteella ja 2 paikkaa junioreille kumpaankin sarjaan ja lajiin. Ja vanhaan tapaan Euroopan Mestarit. Charterlento Hongkongiin?

 • nimimerkki

  Antti Rusanen

  15.1.2020 klo 21:17
  Nythän tämä osanotto-oikeus on repäisty ihan uusiksi. MM-normaalikisaan saadaan siis 4 ketä tahansa + 2 maailmanrankilta + 2 alle 20-vuotiasta + Euroopan mestari + Pinja eli yhteensä kymmenen (10)! Aika hurja muutos. Normaalikisan lähtölista paisuu melko pitkäksi, jos useimmista maista tulee 4 + juniorit.

 • nimimerkki

  Antti Rusanen

  15.1.2020 klo 21:20
  EM-kisojen joukkueen koko näyttää olevan ennallaan, eli sinne lähdetään 7 henkilöä avoimen sarjan normaalikisaan, 6 siihen, joka oli ennen parasarja, ja 9 tempoon.

 • nimimerkki

  Pinja

  16.1.2020 klo 06:14
  Joukkuekoon kasvattaminen, nuorten mukaanpääsyn helpottaminen (hyvä silti, että sarja on sama) ja WRE-kisaamisaktiivisuudesta palkitseminen ovat hyviä, lajin harrastajia eteenpäin motivoivia muutoksia.

 • nimimerkki

  Anna

  16.1.2020 klo 07:33
  Joo, EM-koko on ennallaan. MM-kisan kasvattaminen on hyvä juttu.

  Jatkossa radalla avustajaa tarvitsevat joutuvat ottamaan oman avustajan mukaansa. Vaikka kisajärjestäjänä riemuitsin suuresti tämän lukiessani (ymmärrettävästi toimitsijoiden rekrytointi on suurin haasteemme pienenä seurana, ja pyörätuoliavustajia tarvitsee 25-30), ei tämä lajille ole mielestäni hyvä juttu. Ensinnäkin järjestäjät joutuvat lisäämään vahtimista radalla (ettei avustaja auta kilpailijaa, mitä ei kuitenkaan voi mitenkään estää) ja toisekseen tämä kohottaa osallistumisen hintaa todella paljon, kuten jo nyt avustajia mukanaan tuovat tietävät. Matkat, asuminen, akkreditointi jne. toiselle henkilölle.

  Jatkossa viestin aikana saa kertoa kisan tilanteen. Tämä on hieno juttu seurattavuudelle ja olenkin iloinen voidessani kertoa, että ETOC 2020 teki asiasta rules deviation requestin pyytäen, että säännöistä poiketen saamme kertoa viestin tilanteen (ei vain järjestystä vaan ajat, kuten muissakin lajeissa) jo viestin aikana. TOC päätti muuttaa koko sääntöjä!

 • nimimerkki

  AriT

  16.1.2020 klo 08:47
  Uudet sarjat ovat O ja P.
  Niitä voidaan kuvailla sanoilla "Open" ja "Physically Challenged".
  Koko muutos lähti IOF Councilin sekoilusta, mutta näillä mennään.

 • nimimerkki

  Anna

  16.1.2020 klo 09:11
  Siis ihan oikeasti ei voi puhua P Classista! Ei ainakaan meidän kisoissa tulla puhumaan. "Ja pissasarjan voitti...." En pidä nimestä muutenkaan kyllä.

  Säännöt:

  "In the individual PreO competitions and in the TrailO Relay there is one Open (O) class and one Physically challenged (P) class"

 • nimimerkki

  Esko

  16.1.2020 klo 10:38
  Suomen lajisääntöjä on tarkistettu syksyllä 2019 ja tapahtumaryhmä on ne hyväksynyt, hallitus ei ole vielä käsitellyt.
  Anna otatko kopin lajipäällikkönä lajisääntöihin vietävistä uusista IOF:n muutoksista?
  Siitä pitäisi viestittää myös Petteri Palmille (viivästyttää hallituskäsittelyä), muutoin lajisääntöjä pitää muuttaa jo keväällä 2020 uudestaan.

 • nimimerkki

  Petteri H

  16.1.2020 klo 11:26
  Olisi mielenkiintoista tietää miten tuota sääntöä 6.6 tarkalleen tulkitaan. En lukenut sääntöjä kauttaaltaan niin en tiedä onko sitä jossain tarkennettu, näytti siltä että ei ole. Rankin 15 parasta O-sarjalaista sekä 15 parasta P-sarjalaista siis pääsevät mm-kisoissa sekä tempoon että preoon, kuitenkin max 2 per maa. Ei kai se sentään tarkoita, että jos maan kaksi rankin perusteella parasta on saanut jo henkilökohtaisen paikan sekä tempoon että preoon em- tai mm-kisoista, niin tämä maa ei silloin saa rankilta ketään lisää joukkueeseen? Nythän Pinjalla on maailmanmestarina paikka preoon, mutta jos hän ei voita em-tempoa, hän saa ilmeisesti rankin mukaan (jos oletetaan järjestyksen säilyvän) paikan tempoon. Tässä tapauksessa ei luultavasti tule Suomelle preoon kuin yksi lisäpaikka rankilta, jos oletetaan että emme voita em-preon o-sarjaa, vai olenko väärässä? Mutta mitäs jos Pinja voittaa em-tempon ja on rankilla paras tai toisiksi paras suomalainen, saammeko tässä tapauksessa rankilta korkeintaan yhden lisäpaikan, vai tajuaako valitsijasysteemi silloin antaa lisäpaikan rankin kolmanneksi parhaalle suomalaiselle?

  Nythän tilanne on rankin kannalta hyvä, meitä on viidentoista parhaan joukossa 5, mutta asiaan olisi syytä saada selvyys ennen em-kisoja. Em-tempon voittohan tulee lähes varmuudella Suomeen, mutta kenen se kannattaa ottaa, siitä on kysymys, samoin preossa. Jos meidän rankin parhaamme rohmuavat myös em-mitalit, pitääkö meidän vaihtaa rankijärjestyksemme kesän aikana jos haluamme lisää lisäpaikkoja? Se on kyllä vähän liian kova tavoite yhdelle kesälle kun erot ovat suuria. Toisaalta meidän pitää ehkä keskustella siitä, pitäisikö meidän unohtaa tällaiset kisapaikkojen maksimointipuheet ja tyytyä siihen että paikkoja on nyt jaossa jo niin runsaasti että se on tarpeetonta. Näitähän me olemme viime kaudet spekuloineet. En missään nimessä sano, että mahdollisten tulevien mestareiden pitäisi lopettaa wre-kilpailujen kierto tai antaa vähän 'tasoitusta' että muutkin pääsee, koska ranki elää koko ajan ja helposti käy niin että jos pudotamme sieltä omat mestarimme, sinne nousee viidentoista parhaan joukkoon muita kansallisuuksia ja lisäpaikat menevät sitten heille. Samoin em-kisoissa turha yrittää junailla paikkoja tietyille henkilöille. Mutta toisinpäin on tarpeellista tietää, onko rankiporkkana todella olemassa eli kannattaako jossain mahdollisessa tilanteessa pyrkiä nousemaan 15 parhaan joukkoon tai joukkuetovereista ohi, vai syökö nuo hallitsevat mestaruudet jaossa olevia paikkoja.

 • nimimerkki

  Petteri H

  16.1.2020 klo 11:32
  Edellisen viestini lukumäärät koskivat siis O-sarjaa. Toivottavasti saadaan P-sarjaankin mahdollisimman monta.

 • nimimerkki

  Petteri H

  16.1.2020 klo 11:53
  Tuossa se sääntökohta:

  • The top 15 in the World Ranking list (as it stands 3 months prior to the first race of the event) with a maximum of the best 2 from each Federation for the PreO Open class and TempO.


  Tarkoittaako tuo siis, valitaanko rankilta kaksi henkilöä per maa, jotka saavat paikan sekä tempoon että preoon, vai tulkitaanko se kuitenkin niin, että voidaan valita useampikin henkilö rankilta, jos jollakulla on jo esim. henkilökohtainen paikka preoon, jolloin hän saa rankilta paikan tempoon, lisäksi ensimmäinen/toinen saa paikan sekä preoon että tempoon, ja rankin kolmas kyseisestä maasta saa paikan preoon.

 • nimimerkki

  Anna

  16.1.2020 klo 12:08
  Keskusteltiin Juhan kanssa, ja todettiin, ettei nyt ole syytä tehdä lisää muutoksia sääntöihin, jotka tulevat helmikuussa voimaan Suomessa. Meillähän ei ole esim. sarjoja (siis avoin ja se toinen) edes mainittu säännöissä. Ainoat meitä mahdollisesti koskevat muutokset koskivat tulosten julkaisemista, mutta koimme, ettei sen takia kannata viivyttää prosessia. Voidaan ensi kerralla sääntöjä muutettaessa katsoa, olisiko näillekin muutoksille tarvetta.

 • nimimerkki

  Anna

  16.1.2020 klo 12:19
  Petteri ehtikin väliin. Mielenkiintoista pohdintaa! Olin huomaavinani uusissa säännöissä muutamissa kohdissa pientä ristiriitaa ja/tai ettei asiaa selitetty tarpeeksi yksiselitteisesti. Tuo pitää tosiaan saada selville, että saako kolmanneksi paras rankilla paikan, jos kahdesta ekasta toisella on henkilökohtainen paikka!

 • nimimerkki

  Juha

  16.1.2020 klo 12:42
  Petteri: Yleensä tällaisissa tapauksissa samaan pykälään tietyssä järjestyksessä kirjoitettuja kohtia sovelletaan juuri siinä järjestyksessä. Ensin siis mestarit, sitten juniorit ja jos vielä joku valitsematta 15 listalta niin 2 parasta heistä. Pinjan henkilökohtainen paikka näyttäisi tämän hetkisen tilanteen mukaan sotkevan asiaa niin, että TempOn "rankipaikoista" toinen vaihtuisi lajin vaihtuessa. Tosin tätä ei vielä kannata liikaa pohtia. Ranki ehtii elää ennen elokuun loppua ja toistaiseksi mennään liiton sivuilta löytyvän valintaohjeen mukaan eli Pinja+3 PreOhon (O), 3 PreOhon (P) ja 4 TempOon. Siihen saattaa toki olla tulossa päivitys.

  Joko joku laski montako suomalaista on 15 P-sarjalaisen joukossa rankilla?

  Emme tietenkään anna Pinjan voittaa ETOC-PreOta, muttei siitä etukäteen kannattane sopia. Tallimääräykset tms. menevät vähintäänkin eettisen puolen sääntöjen harmaalle alueelle.

  Annan kanssa keskusteli toinen Juha. Sekä joka oikeasti on lukenut ja ymmärtää säännöistä.

 • nimimerkki

  Anna

  16.1.2020 klo 13:31
  Joo tosiaan, Juha V, meidän sääntöasiantuntija!

 • nimimerkki

  Petteri H

  16.1.2020 klo 14:04
  Juha, emme tietenkään anna Pinjan voittaa EM-preo:ta, mutta spekuloinkin mitä seuraa jos Pinja voittaa EM-tempon. Tosin en kyllä sitäkään anna Pinjan voittaa vaikka saisimmekin enemmän lisäpaikkoja, en tiedä meinasitko sinä antaa.

  "Pinjan henkilökohtainen paikka näyttäisi tämän hetkisen tilanteen mukaan sotkevan asiaa niin, että TempOn "rankipaikoista" toinen vaihtuisi lajin vaihtuessa."

  En ymmärtänyt mitä tuolla tarkoitit, mihin se vaihtuisi? Menitkö siis jo tulkitsemaan säännön niin että rankipaikkoja voidaan jakaa useammalle henkilölle? Minusta näyttää enemmän siltä, että on tarkoitettu, että samat korkeintaan 2 henkilöä rankilta saa paikat tempoon ja preoon. Sikäli kun mainitsemasi pykälien järjestys vaikuttaa, kuvittelisin että nykyisen rankitilanteen vallitessa Pinja saa sen perusteella henkilökohtaisen paikan lisäksi paikan tempoon rankilta ja toinen rankipaikka menisi Antille, vaikka voittaisi Em-kisoissakin. En tiedä, odotellaan iof:n selostusta. Vahvasti uskon, että oma liittomme kyllä valintaohjeet tälle kaudelle jo muuttaa.

  P-sarjan rankia laskeskelin vähän, mutta en tiedä ketkä kaikki ovat P-statuksen saaneet, joten arvailuksi meni muutama nimi. Vahvasti näyttää, että meiltä on ainakin Pekka ja luultavasti myös Kari ja Tuomo 15:n joukossa.

 • nimimerkki

  Petteri H

  16.1.2020 klo 17:49
  Suomalaisten kannalta saattoi olla ihan hyvä, että SM-kisat siirtyivät vähän aiemmaksi. Jos suomalaiset pärjäävät loistavasti SM-kisoissa, voi saada hyvät rankipisteet ja ne vaikuttavat kun MM-kisoihin tehdään valinnat rankin osalta. Samoin vaikuttaa vielä Bukowa-cup, mutta on siinä ja siinä, vaikuttaako Pomeranian Grand Prix. Luultavasti ainakin ensimmäisen päivän osalta. Kun ei ole sitä MM-kisojen bulletiinia, niin ei tiedä milloin on ensimmäinen kisapäivä. Oletettavasti 29.11., jolloin rankivalinnat tehtäisiin 29.8. Kyseinen päivä on Pommerin toinen kilpailupäivä.

 • nimimerkki

  Lauri M

  17.1.2020 klo 08:09
  Hieno sääntöpäivitys, osaltani pyrin pitämään huolen että ETOC:n jälkeen WRE:n top-15 paikkoja jää ulkomaisille vähemmän. Osallistujamäärän lisääminen tekee tempon karsinnasta mielenkiintoisen kilpailun.

  P-sarjan nimen muutos on harmillinen enkä ymmärrä miten jokin järjestö voi omistaa oikeuden yleisesti käytössä olevan etuliitteen. Onneksi eivät voi kieltää lajia olemasta.

 • nimimerkki

  Antti

  17.1.2020 klo 09:10
  MM-kisoissa ei muuten taida olla alaikärajaa? Eli jatkossa voi päästä kilpailemaan MM-kisoihin, vaikka ei vielä pääse SM-kisoihin mukaan...

 • nimimerkki

  Anna

  17.1.2020 klo 09:28
  Juuri näin! Pinja nyt vaan keräämään rahaa, että saat pienen matkakaverin mukaan Hongkongiin!

 • nimimerkki

  Petteri H

  17.1.2020 klo 09:59
  SM-sääntöön tulee tälle kaudelle todennäköisesti muutos, joka mahdollistaa tarkkuussuunnistuksen SM-kisoihin osallistumisen 11-sarjalaisista lähtien. Sitä nuoremmat voivat kyllä päästä MM-kisoihin. Turun suunnalla taitaa olla useampikin juniori jotka voitaisiin Hongkongiin valita, joten ei junioreidenkaan valitseminen taida olla helppoa.

 • nimimerkki

  Anna

  17.1.2020 klo 10:09
  Joo, Turun suunnalla on hyviä juniorikandidaatteja MM-kisoihin, mutta Pinjan lapsista kukaan ei vielä tänäkään vuonna pääse SM:iin, niin heille Hongkong on ainoa vaihtoehto :D

 • nimimerkki

  Juha

  17.1.2020 klo 13:33
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Huomiseen treeniin tulossa ainakin 5 nuorta, eikä pelkästään Turun suunnalta. Yritän vielä houkutella lisää...

 • nimimerkki

  Kari P

  17.1.2020 klo 13:52
  Heh heh, johan on taas sekoilua tämän luokittelun ja vammaissuunnistuksen kanssa. Nyt näkyy tulleen myös ATK -luokka (PC -class). No vammaisluokitukseen ei puututtu ja Avoin luokka säilyi, vaikkei siinä mitään luokitella (nimessä on sisäinen ristiriita: avoin tarkoittaa, ettei osallistumista rajoiteta ja luokka kuvastaa luokittelua tapahtuvan).
  Kilpailijoiden lisäämisessä mestaruuskilpailuihin ei ole huomioitu niitä ongelmia, joita siitä yhä enenvässä määrin aiheutuu - lähinnä tungosta ja etenkin ratkaisupaalun seutuvilla. Tämä on jo nyt aika ajoin erittäin hankalaa sähköpyöräkilpailijallekin - säännöissä oleva väistämisvelvollisuus ei toimi riittävällä tavalla. Nytkinhän on jo niin, että vammaiskilpailijat lähetetään minuutti toisen kilpailijan jälkeen ja ennen toista eli tungokseen. Nyt kun lisätään kilpailijoita niin ainoaksi kilpailun lyhentämiskeinoksi jää radan lyhentäminen. Niinhän on jo tapahtunut - samalta paalulta useampia tehtäviä ja lisää A-tehtäviä. Suurempi kilpailijamäärä kasaantuu entistä enemmän.
  SM -kisojen sääntöihin tietenkin pitäisi jo nopeasti saada oma vammaissarja - on siitä eräät kilpakumppanini mitä mieltä tahansa. Suunnistusliiton luulisi haluavan noudattaa yhdenvertaisuuslakia ja erästä YK:n julistusta (Suomenkin ratifioimaa) vammaisten oikeuksista.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Säännöt muuttuu 1.2.2020