Keskustelu

« aihelistaan

Miten ratamestari analysoi SM-kisaa


  • nimimerkki

    Esko

    11.9.2019 klo 11:41
    SM-ratamestarin aatoksia alvariinsa

    Kirjoitus kokonaisuudessaan löytyy MuuRa:n sivulta. https://www.muuramenrasti.fi/sm-tarkkuussuunnistus-2019/

    Analyysi avautuu parhaiten ottamalla esiin: kilpailukartta, ratkaisukartta ja maastosta napsitut kuvat.

    Normaalikilpailun ratamestaroinnin lähtökohtana oli erinomainen kartta, haastava maasto, protestittomat kisat, ajoissa liikkeellä, tarkka lippujen sijoittaminen ja kaikilla lipuilla tehtävä sekä kisan valvonta. Tapahtuman toimitsijat ja valvoja tekevät hyvän kisan, kiitos kaikille teille!
    Kartta ja maasto antoivat mahdollisuuden laatia tehtävät kartanlukuun perustuviksi. Linjojen käyttö oli tässä mäessä toissijainen, kuten myös kompassin käyttö. Kartan päivitystarvetta oli vain vähän.
    Toteutuksen eri vaihtoehtoja puntaroitiin tarkkaan, vaikka tehtäviä hienosäädettiinkin viime päiviin saakka.
    Tällä kertaa lipuilla osoitettiin tärkeitä kartanlukukohteita, hämäyslippuja ei tarkoituksellisesti pystytetty.
    Vaikeimmiksi tehtäviksi osoittautuivat 14, 12, 23, 17 ja 7. Helpommiksi 5, 11, 4 ja 16. Kärjen osalta virheet tulivat eri rasteista, heille vaikein oli 12.

    Poimintoja
    Tehtävä 1, A-B, jyrkänteen ulkokulma, vastaus B, oikeat vastaukset 61 %, 36/59, 4 zeroa
    Vaikea pala heti startista. Suon takainen notko ja iso kivi johdattivat vaivoin erottuvaan oikeaan kohteeseen, jonka hahmottamiseen tarvittiin kartanlukua vyöryttämällä sekä vasemmalta että oikealta kohde kohteelta. Oikealla isonjyrkänteen päällä näkyi kivi. Moni valitsi A:n. Tarmokas ja huolellinen työ tuotti tuloksen B.

    Tehtävä 12, A-C, pistekumpare, vastaus Z, 49 %, 29/59
    Nyt ollaan vaikean tehtävän äärellä. Kartanluvulla jotain selviää, mm. C-lipulla näytettiin erikoisen kivi-jyrkännemuodostelman sijainti ja korkeus. Ison kiven vierestä menee polku ja näyttää kulkevan lipun vierestä. Sähkölinjan jatke näyttää sinne päin, mutta nyt soivat kellot. B-lippu se ei ole. Jos se on A, missä silloin on jyrkänteen reuna. Kannatti kävellä eri suuntiin, silloin kumpuaa ajatus: lippu ei voi näkyä noin, jos se on kumpareella. Sitten käyrien luku kartalta. Voiko olla niin, ettei koko kumpare ulotu etujyrkänteen ja kallion yläpuolelle. Bingo!

    Tehtävä 14, A-D, notkon länsiosa, vastaus B, 45 %, 26/58,
    Notkossa oli pieni notko etelään, siinä oli A-lippu. D-lippu oli aivan liian korkealla, B vai C. Zerottaa ei kärsi - neljä metriä joka suuntaan. Jos huomasi lippujen olevan vinottain notkon poikki, silloin oli jo lähellä vastausta. B-lippu oli itäpuolen polusta kartan mukaan 19,3 metriä ja laatuaskelin mitattuna noin 18,5 metriä. Vielä tiukka katse notkon muotoon ja sen keskikohdan ja suunnan määrittämiseen. Takanenä piti niistää. Vain lippu B täytti kaikki kriteerit. C-lippu oli 5 metriä liian kaukana lännen mailla ja hiukan sivussa. Jos kohdetta olisi päässyt katsomaan notkon pohjalta, tehtävä olisi ollut helppo. Jostain syystä tätä pidettiin vaikeana, ehkä se sitä olikin!

    Tehtävä 22, A-C, notko, vastaus A, 66 %, 38/58, 13 z
    C-lippu ison alajyrkänteen mutkassa, B-lippu pikku poikittaisjyrkänteen alla. Notko näiden yläpuolella. Ison jyrkänteen yläosa ei näy lainkaan katsojalle, vain pieni vino jyrkänne pohjoista kohti, jonka länsipuolella notkon pitikin olla. Ratamestarin mielestä helppo, osoittautui kuitenkin käytännössä hieman vaikeaksi. Tässä konkretisoituu ero tarkkuussuunnistuksen ja suunnistuksen välillä, tieltä katsottuna informaatiota on vähemmän.

    Lue lisää MuuRa:n sivulta ...

  • nimimerkki

    Antti

    11.9.2019 klo 15:08
    Hyvä analyysi radasta!
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Miten ratamestari analysoi SM-kisaa