Keskustelu

« aihelistaan

TiM-apua?


 • nimimerkki

  Anna

  22.4.2019 klo 11:47
  Osaisiko joku neuvoa TiM:in kanssa? En tajua ohjeista edes sitä, mikä se OCAD export on. Mitä siis siinä tiedostossa pitää olla, tempoaseman kaikki tehtävätkö ratana vai koko tempon kaikkien asemien tehtävät, vai mitä? Kumpaa modea kannattaa käyttää, TASK vai STAT?

  http://tim.yq.cz/

 • nimimerkki

  Petteri H

  22.4.2019 klo 15:08
  Sattumalta itsekin olen juuri sitä opettelemassa. Kannattaa käyttää STAT modea, jossa voi tehdä yhden aseman yhteen rataan. Se myös kiertää automaattisesti, jos lisää tuolisymbolin kohteet ja tekee ratkaisukartat. TASK modella pitää kai tehdä joka tehtävälle oma rata. En ole vielä ajanut ohjelmaa kertaakaan, mutta ilmeisesti siis teet yhden radan jokaisesta asemasta ocadin radansuunnittelutiedostolla. Joka radalla pitää olla sama lähtöpaikka, jonka voi laittaa johonkin rastien lähelle. Maalia ei kai tarvitse lisätä. Lopuksi viet ocadilla kaikki ratakartat svg-tiedostoiksi ja radat myös xml-tiedostoksi jos käytät stat modea. Joku muu voi laittaa lisäohjeita. Koitan itse vielä perehtyä niiden ratkaisukartan symbolien käyttöön.

 • nimimerkki

  Antti

  22.4.2019 klo 22:06
  Sattumalta minunkin pitäisi opetella tuota käyttämään ihan lähiviikkoina. Minulla olisi 10 asemaa valmiiksi suunniteltuna. Voisiko joku vaikka FinTrailO:ssa näyttää, miten niistä saa tulostuskuntoiset kartat?

 • nimimerkki

  Petteri H

  30.4.2019 klo 00:20
  Tulipa opeteltua. Stat modessa siis kaikista asemista oma rata, sama lähtöpaikka jokaiselle mutta maalia ei tarvita. Rastinmääritekentän symboli kannattaa laittaa kartan päälle, että varmasti kaikki sarakkeet tulee viedyksi svg:hen. Lippujen määrää ei tarvitse itse lisätä, jos käyttää TiMissä descriptions -kohdassa parametriä make. Kartassa ei saa olla käytössä symbolien numeroita 1-20, jos haluaa kyseiset symbolit näkyviin, koska TiM tulkitsee ne rastinmääritteiksi. Rastiympyrät pitää leikellä myös mustien kohteiden päältä, koska TiM ei osaa kerrostaa värejä vaan ympyrä peittää kaiken. Sitten kun radat ovat valmiit, vie radansuunnittelutiedostosta svg:t valikosta tiedosto -> vie tiedostoksi ja valitse svg, ei pakattu. Radansuunnittelutiedostoon kannattaa lisätä ennen tätä myös tuolit, zerot ja erikseen oikeat ja väärät liput. Muuten TiM ei laske kiertokulmia automaattisesti. TiM:illä avaat vain kansion, jossa on äsken viemäsi svg-tiedostot. Käyttöliittymässä on helppo määritellä konfiguraatioasetukset, siellä on kaikki parametrit selostettu ymmärrettästi, jos englantia ymmärtää. Voisihan siitäkin täällä vielä selostaa suomeksi. Kun asetukset ovat valmiit, tallenna ensin konfiguraatiotiedosto, ja sitten vie kartat, suosittelen tässäkin svg:tä. Muita vaihtoehtoja ovat rasterikuvat ja rasteri-pdf:t. Jälkimmäinen ei onnistu, ellet ole ladannut itsellesi Incscape -piirto-ohjelmaa, jota TiM kutsuu ja ainakin omalla koneellani se oli todella hidasta, ko. ohjelma kun on niin raskas. Jos viet kartat svg-muotoon, ne voi kätevästi ja nopeasti muuntaa vektori-pdf:iksi netissä. Tämä tiedostomuoto on tarkempi ja kevyempi kuin rasteri-pdf. Itse käytin tätä palvelua: https://cloudconvert.com/svg-to-pdf . Ilmainen, ja vaatii rekisteröitymisen mikäli aiot muuntaa enemmän kuin kymmenen tiedostoa päivässä. Varsin nopea, vaikka pitää ladata kaikki tiedostot kahteen suuntaan. Sanoisin että kaikkien temporatamestareiden kannattaa opetella TiM:in käyttö, jos haluavat säästää aikaa pitkässä juoksussa. PreO-aikarastien tekemistä ohjelma tuskin nopeuttaa, kun työvaiheita on enemmän.

 • nimimerkki

  Juha

  30.4.2019 klo 07:47
  Onnistuin talvella tekemään yhdelle tempo-asemale ja yhdelle aikarastille kartat TiMillä, mutta sen jälkeen törmäsin ongelmaan. OCad ei suostu tekemään svg-tiedostoa. Syylliseksi epäilen vahvasti karttatiedostoa, kun edelleenkin saan tuon talven treenin kartasta ja radasta svg:t tallennettua. Kokeiltu on kuitenkin useammalla kartalla ja kolmella OCadin versiolla, mutta ratkaisua en ole löytänyt.

  Muuten kiva ohjelma, mutten saa toimimaan kuin Ruissalossa. Tuohon kun joku keksii ratkaisun niin... Lupailin jossain vaiheessa kirjoitella ohjeistustakin suomeksi, mutta se homma on osaltani jäissä kunnes saan svg-tallennuksen toimimaan. OCadiltä ei ole osattu kertoa syytä ja kehottivat toistaiseksi käyttämään jotain ulkoista kääntäjää. Kolmannen ohjelman kanssa kikkailu taas vesittää koko homman, ei TiM niin paljoa nopeuta hommia toimiessaankaan.

  Petteri voisi kyllä joutessaan kirjoittaa ko. ohjeen. Sellaisen rautalangasta hitaaaaasti väännetyn, jotta vähemmänkin ocadiä käyttäneet pysyvät kärryillä.

 • nimimerkki

  Petteri H

  30.4.2019 klo 10:03
  Onko Juha kartassasi ssl:n symbolit ja värit? Mulla ainakin toimi niiden kanssa. Tai siis Pepin Ocad10:llä onnistui svg-vienti, oma Ocad12-versio oli niin vanha, että sillä ei. Versiohistoriassa luki että ne oli korjanneet juuri sitä toimintoa Ocadissa myöhemmin. Kannattaa myös optimoida karttatiedosto ja poistaa sieltä määrittelemättömät kohteet, kohteet joissa määrittelemätön symboli ja kohteet, joissa väärä symbolityyppi. Grafiikkakohteetkin voi väliaikaisesti poistaa. Jos ei vieläkään onnistu svg-vienti niin kannattaa varmaan kokeilla vaihtaa symbolit ja värit. Jos viitsii aikansa kuluksi.

 • nimimerkki

  Juha

  30.4.2019 klo 10:58
  Olen Petteri kokeillut kaikki muut mainitsemasi temput paitsi OCad10:llä. Sellaista kun ei löydy, mutta kaikilla sitä uudemmilla on testattu. Epäilivät Sveitsissä, että karttoihin on jonkun lähtöaineiston mukana tullut joku roska joka häiritsee svg:n tekemistä.

  Onneksi noita karttoja laminoitavaksi syntyy muutenkin. Pienellä harjoittelulla 3 tunnissa syntyy 16x5 tehtäväkarttaa. Pitäisi vaan olla hieman aikaa ja energiaa, niin saisi tuonkin systeemin kehitettyä muutamaa työvaihetta yksinkertaisemmaksi. Ehkä kauden päätteeksi.

 • nimimerkki

  Petteri H

  30.4.2019 klo 16:55
  Onpa erikoista kerrassaan. Oletko tuonut kaikkiin kaupungin kantakarttaa dxf-aineistona? Jospa Turun kantakaupungin alueella on kantakartassa jotain sellaista 'roskaa' joka puuttuu Ruissalosta kokonaan. Mitä se sitten ikinä onkin. Ocadilla pystyy valitsemaan, ainakin 12 versiolla, kohteet joiden pituus alle esim. 0,1 mm, pinta-ala esim. alle 0,5 mm^2 ja poistaa ne. Jos sillä nyt mitään vaikutusta on. Entpähän taustakarttojen poistaminen. Varmaan olet nämäkin temput kokeillut.

 • nimimerkki

  Esko

  3.5.2019 klo 05:47
  Nyt on AriT tehnyt selkeät ohjeet Libor Forstin kehittämälle ohjelmalle TiM, jolla tarkkuussuunnistuksen aikarastiasemien tehtävä- ja ratkaisukartat saadaan tehtyä.

  Hattua täytyy nostaa! Ohje on selkokielinen ja tarpeellisilla kuvilla varustettu. Nyt kokeilemaan!

 • nimimerkki

  Anna

  3.5.2019 klo 10:30
  Suuret kiitokset Ari! Näyttää kyllä hurjan pelottavalta, mutta kokeilen heti ensi viikon työmatkani jälkeen. Eiköhän noilla ohjeilla aloittelijakin pärjää...
  Ja samoin kiitokset Petterille selonteosta!

 • nimimerkki

  Anna

  17.5.2019 klo 08:03
  Hip hip hurraa! Kiitos Ari! Ohjeet olivat todella hyvät ja ONNISTUIN! Myös Petterin lisäykset (rastiympyrän leikkaaminen jne.) olivat hyvänä apuna.

 • nimimerkki

  Antti Rusanen

  23.5.2019 klo 20:59
  Huomasin, että Timmillä saa tehtyä myös ratkaisukartat. Niistä tuli aika sekavat, kun katselupaikan nuolet pyörähtivät mihin sattuu ja kartat ovat täynnä numeroita. No, se ei haittaa. Mutta miten ratkaisukarttoihin saa mukaan oikeat vastaukset? Kiinnostaako ketään?

 • nimimerkki

  Antti

  23.5.2019 klo 21:50
  Timmi osasi printata myös oikeat vastaukset, kun ne syötti ocadissa rastinmääritteisiin. Siitä tuli siisti. Voin suositella. Jostain syystä ylimääräisiä numeroita jäi pyörimään ratkaisukarttaan, mutta niiden kanssa pärjätään tällä kertaa.

 • nimimerkki

  Anna

  24.5.2019 klo 07:05
  Mihin kohti ne oikeat vastaukset syötetään rastinmääritteissä OCAD:issa?

 • nimimerkki

  Antti

  24.5.2019 klo 09:49
  Laitoin oikeat vastaukset ocadissa oikeanpuolimmaiseen ruutuun. Tässä vaiheessa kisakartat olivat olleet jo hyvän aikaa valmiina pdf-tiedostona. En tiedä, tulostuisivatko vastaukset myös kisakarttojen rastimääritteisiin.

  Ongelmaksi jäi vielä se, että ratkaisukarttoihin tuli iso kasa numeroita sikin sokin. Todennäköisesti nämä ovat rastien ja kaikkien ratkaisukartan merkkien numeroita ocadista. Ne pitäisi pystyä jossain työvaiheessa siivoamaan pois. Lisäksi ratkaisukartan tulostusvaiheessa TiM käänsi katselupaikan merkit vinoon. Näihin on varmaan olemassa yksinkertaiset ratkaisut. Pahoittelut, että saatte sunnuntaina kärsiä tästä sekavuudesta.

  Muutoin TiM tekee tosi siistit ratkaisukartat vaivattomasti.

 • nimimerkki

  Anna

  24.5.2019 klo 11:38
  Kiitos!

 • nimimerkki

  PekkaS

  30.5.2019 klo 17:30
  Outo ongelma. TIM ei löydä aseman 5 viidennen tehtävän rastiympyrää. Ocadilla viedyissä SVG ratatiedoissa se kyllä näkyy niin kuin pitäisikin, mutta kun teen kartat Timillä, tulee aina error -ilmoitus ettei löydä 5.5 rastiympyrää. Olen nyt muutaman tunnin tuota pyöritellyt, käynyt Ocadin ratatiedot läpi, vaihtanut rastikoodin ja kokeillut jopa toista rastia tuohon 5.5 tehtävään. Ei auta.
  Poistin Timin asennuksen ja latasin sen uudestaan, mutta sama juttu. Kokeilin jopa tehdä pelkän viidennen aseman yksinään, mutta sama tulos.
  Muuten tulee seitsemän asemaa nätisti, mutta mikä hitto tuossa yhdessä kartassa mättää.
  Onko kukaan muu törmännyt samanlaiseen ongelmaan? Ja olisiko hyvää neuvoa, vai pitääkö tehdä tuo yksi kartta vain manuaalisesti?

 • nimimerkki

  Petteri H

  31.5.2019 klo 16:38
  TiMissä on jokin parametri, jonka nimi oli jokin tolerance tms. En nyt pääse tarkistamaan. Se ymmärtääkseni merkitsee sitä tarkkuutta, jolla TiM etsii rastiympyrän svg-tiedostosta xml-tiedoston koordinaattien perusteella. Se on oletusarvoisesti melko pieni, olikohan jotain 0,1-0,3 mm ja sen pitäisi toimia sillä, mutta sitä voi kokeilla kasvattaa yhteen millimetriin, josko onnistuisi tehtäväkartan teko sillä. Jos ei asialla ole vaikutusta, voi kokeilla task modea, jolla tehdään yksi rata per tehtävä ocadilla. En ole sen kummemmin perehtynyt siihen.

  Niin ja kaikista tärkein, olethan katsonut, ettei tehtävän 5-5 kartta ilmestynyt kansioon, ja olethan avannut sen? Minullekin ohjelma herjasi joka kerta puuttuvista rastinmääritteistä, vaikka ne karttoihin oikein päätyivätkin.

 • nimimerkki

  PekkaS

  7.6.2019 klo 18:14
  Petteri, kerrotko täällä miten TIM:n ratkaisukartasta saa nuo ylimääräiset numerot pois. Sanoit Lopella, että se käy helposti.

  FIN5:n 2. kisan Tempokartat sain valmiiksi, tosin tuo asema 5.5 ei onnistunut muuten kuin tein sitä varten kokonaan oman tiedoston ja ratapiirrokset. Millään muuten tuo TIM ei löytänyt tuon rastin rastiympyrää.

  Ratkaisukartat täytyy vielä väsätä ja ylimääräisiä numeroita jää sotkemaan.

 • nimimerkki

  Petteri H

  10.6.2019 klo 01:11
  Kokeilinpa ja totesin että ei se numeroiden poistaminen sittenkään näemmä helppoa ole. Taitaa olla jopa lähes mahdotonta. Kuvittelin että nuo numerot tulevat Ocadin symbolisetistä, jolloin niitä voisi piilottaa hide-komennolla, mutta se ei toimi tähän, eli ne ovat mitä ilmeisemmin TiMin itsensä määrittelemiä symboleita. Solutions-valikossa voikin vaikuttaa lähes kaikkeen muuhun mitä ratkaisukartalla näkyy, mutta ei juuri tähän. Otsikon koko ei vaikuta tähän. Rastiympyrät voi piilottaa, mutta se ei piilota numeroita. Tulee mieleen että ainoa tapa piilottaa numerot olisi kai tekemällä Ocadilla omat riisutut svg:t tai xml:t ratkaisukartalle, mutta sitten ohjelma ei varmasti löydä asemanpaikkoja kartalta. Joten jos numeroista on haittaa, voi kokeilla toimiiko suurempi mittakaava ratkaisukarttaan, tai tehdä ratkaisukartat itse ocadilla. Selvä puutehan tuo ohjelmistossa on, joten jos joku viitsii laittaa Libor Forstille asiasta kehityspyynnön niin olettaisin sen tulevan melko nopealla aikataululla uuteen versioon.

 • nimimerkki

  PekkaS

  10.6.2019 klo 09:15
  Kokeilin viikonloppuna itsekin. Timillä ei tosiaan saa suoraan ylimääräisiä rastinumeroita pois, mutta Ocadin ratasuunnittelussa sen voi tehdä.
  Kun olin tehnyt ratakartat, tein varmuuden vuoksi oman tiedostokansion ratkaisuille ja tallensin sinne pohjakartan ja ratasuunnittelun. Muokkasin ratasuunnittelua lisäämällä ratkaisut rastimääriteruudukkoon ja kävin jokaisen radan (aseman) läpi esikatselutilassa. Vedin hiirellä ylimääräiset rastinumerot kartan ulkopuolelle. Kannattaa muuten vetää aika kauas, ettei jää kummittelemaan rastimääritteiden ym. sekaan. Samalla voi siirtää jäävät rastinumerot oikeisiin kohtiin.
  Kaikki asemat muokattuani vei tiedoston svg muotoon. Sitten tilillä ratkaisukartat ensin svg muotoo ja siitä voi katsoa tuliko kaikki kohdalleen, vai pitääkö tehdä jotain uusiksi.
  Sitten pdf kartat. Ihan siistiä jälkeä tuli.

  Loppujen lopuksi taitaa saada Ocadilla suoraan paremmat ratkaisukartat samalla vaivalla.

  Itse käytin pdf karttojen tekoon tuota Inscape ohjelmaa. 8 vuotta vanhalla, ei mitenkään kovin tehokkaalla koneellani kului 5 kartan ja kansilehden generointiin puolitoista minuuttia. Olin ihan tyytyväinen tuohon nopeuteen.

  Hyvä ohjelma, hyvät ohjeet Arilta. Nyt jos tekisin uuden kisan kartat, olisi Ocadin jälkeen kymmenen asemaa valmiina 15 minuutissa. Kannattaa opetella.

 • nimimerkki

  PekkaS

  10.6.2019 klo 09:18
  Ja jos joku ihmettelee niin ennakoiva tekstinsyöttö näköjään muutti Timin tiliksi.

 • nimimerkki

  Pinja

  10.6.2019 klo 22:31
  Minäkin onnistuin. Pari oppia jakoon:
  1) kun OCADista vie svg-tiedostoa ulos, pitää valita paperikoko (esim. A4 vaaka. Jos ei valinnut, tiedosto jäi noin 1 kt kokoiseksi eikä toiminut TiMissä.
  2) TiMissä piti määritellä, omissa sarakkeissaan, minkä numeroisia symboleja ovat tuolin paikka, oikean vastauksen lippu, väärän vastauksen lippu ja zero. Tämän näkee ocadissa viemällä hiiren näytön oikean laidan symbolilistauksessa kyseisen symbolin päälle. Jos tämän numeromäärittelyn jätti tekemättä, tehtäväkarttoihin tuli ratkaisukartan symbolit, ja suuntanuolet näyttivät aina kartan olevan suunnastettu pohjoiseen.


 • nimimerkki

  Petteri H

  11.6.2019 klo 20:19
  TiMin ohjesivulla oli neuvottu antamaan tuolien, lippujen ym. härpäkkeiden symbolin numeroksi alle 20, jolloin TiM tulkitsee ne rastinmääritteiksi ja ne kyllä jäävät silloin piiloon. Automaattinen kierto kyllä vaatii sen että kartoissa on merkittynä tuolit ja oikeat ja väärät liput erikseen, ja niiden symbolinumerot on määriteltävä juuri noin. Toinen vaihtoehto on mitata kiertokulma itse ja kirjoittaa se joka aseman tietoihin ylös, tai kirjoittaa ylös suunnat äärimmäisiin lippuihin, jolloin TiM laskee kulman. Kannattaa tietysti jättää mahdollisimman monta vaihetta ohjelman hoidettavaksi.

 • nimimerkki

  PekkaS

  15.6.2019 klo 13:03
  Semmoinen virhe tuossa paljastui, että tuossa trailo radansuunnittelusymbolisetissä, johon noissa Arin ohjeissa on linkki, ovat symbolit 263 (ruksin mallinen erikoiskohde) ja 401 (risteys) menneet sekaisin. Eli rastimääritteeseen tulee noilla erikoiskohteeksi risteyksen symboli ja risteykseen erikoiskohde. Tarkastakaa tuo, kun teette ratoja.
  Laitan tuosta suoraan Arille tiedon, jospa hän korjaisi tuon.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
TiM-apua?