Keskustelu

« aihelistaan

Yösuunnistusharkat 2.-4.11. Muuratharjulla


 • nimimerkki

  Esko

  29.10.2018 klo 07:23
  Syksyllä 2019 ECTO:ssa yhtenä osakilpailuna Ruotsissa on myös yösuunnistus.

  Nyt pääset harjoittelemaan pimeässä sillä liput ja heijastimat ovat 2.-4.11. pe-su välisen ajan Muuratharjulla. Kartat ovat jaossa pe ja la klo 17:30 paikan päällä tai SSL:n tarkkuussuunnistajien harjoitusviikonlopun aikana. Päivälläkin voi tehtävät toki käydä ratkomassa. Harjoituksen tarjoaa MuuRa.

  Opastus:
  https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/?lang=fi&share=customMarker&n=6887467.496355996&e=429604.5486834709&title=2.-4.11.+y%C3%B6tarkkuussuunn.+harjoitus&desc=&zoom=11&layers=%5B%7B%22id%22%3A2%2C%22opacity%22%3A100%7D%5D

 • nimimerkki

  Antti

  29.10.2018 klo 09:33
  Hip hei! Kiitos Esko!

 • nimimerkki

  Anna

  29.10.2018 klo 16:38
  Tosi hieno juttu!

 • nimimerkki

  Kari M

  29.10.2018 klo 18:31
  Yökisan paikasta noin 7 km luoteeseen löytyy Mellerinlahti ja -saari. Valitettavasti en pääse nyt tutustumaan isoisäni "kotiseutuun", sillä Raatojuoksu painaa päälle (nyt 1125 ilmoittautunutta!).

 • nimimerkki

  Juha

  1.11.2018 klo 09:52
  Voisko ratamestarin tai joku muu laittaa pientä speksiä tästä lajista ja varustevaatimuksista?

  Mulla ei ole ongelmia, kun on samassa kyydissä kaveri joka ei ole vielä koskaan hävinnyt yöPreO-kisaa, ainoastaan voittanut. Kaikilla ei matkasta asiantuntijaa löydy, joten...

 • nimimerkki

  Esko

  1.11.2018 klo 10:33
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Yösuunnistusharkat

  Kunnon valaisin otsalle tai käteen.

  Yhden lipun tehtävissä ei ole paalua.

  A-rata n. 1,6 km, 15 rastia, rasteilla sekä lippu että heijastin, ohjeaika 85 min. Ei tuloslaskentaa. Sprinttikartta 1:4000, käyräväli 2,0 m, kartoitus 5/2018 E. Junttila.

  Lähtö perjantaina ja lauantaina 17:30, tai jos kartta on povitaskussa, niin omaan tahtiin.

  Voi käydä myös päivällä. Liput maastossa pe 2.11. n. klo 15, haetaan pois ma iltaan mennessä.

  Ratkaisut netissä ensiviikolla.

  Tervetuloa!

  Muuramen Rasti

 • nimimerkki

  Anna

  1.11.2018 klo 13:30
  Olisiko yösuunnistuksen karttaa mahdollista saada pdf:nä tai muuten esim. mailitse? Kiertäisimme radan mielellämme la-aamupäivällä, mutta emme ole Muuramessa vielä pe 17.30.

 • nimimerkki

  pena

  1.11.2018 klo 15:07
  Esko, jos teet yökartasta/radasta PDF'n, minäkin voisin käydä sen kiertämässä päiväaikaan joko pe iltapäivällä tai la aamuna. Muuten saatan pe iltana joutua pikkujoulupippaloihin.

 • nimimerkki

  Esko

  2.11.2018 klo 12:27
  Yöharkan liput heijastimineen ovat nyt ihan metsässä, olkaa hyvä!

 • nimimerkki

  Anna

  2.11.2018 klo 13:57
  Mahtavaa, kiitos!

 • nimimerkki

  Esko

  2.11.2018 klo 21:19
  Yöharkka oli työharkka. Rata testattu kolmen tarkan voimin. Lamppuun tehoa ja sadekamppeet ovat hyödyksi. Fiitpäkkiä sai ratamestarikin kiertämällä mukana.

 • nimimerkki

  Anna

  3.11.2018 klo 10:49
  Rata testattu päivällä kolmen voimin! Kiitos!

 • nimimerkki

  Antti

  3.11.2018 klo 21:11
  Kiitos hienosta yöharjoituksesta! Vielä vähän jännittää, mitkä olivat oikeat vastaukset. Emme päässeet radan kierrettyämme yhteisymmärrykseen oikeasta rivistä.

 • nimimerkki

  Esko

  3.11.2018 klo 22:30
  Heittäkääpä rivinne ensin minulle säpoon, niin saatte myöhemmin yhden arvotun rivin.

 • nimimerkki

  Juha

  4.11.2018 klo 07:23
  Et siis tiedä oikeaa riviä?
  Tässäpä se AAZABZAZAAZAZZZ

 • nimimerkki

  Anna

  4.11.2018 klo 19:01
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Jennyn (D6) rivi, päiväsuunnistus (avustajan kera):
  ZAZZBZAZAAZAZZA

 • nimimerkki

  Martti

  4.11.2018 klo 22:37
  Tihkusateisessa perjantai-illassa heikkotehoisella lampulla sain aikaan rivin: (Tosin ratamestari auttoi monissa paikoin näyttämällä paremmalla valolla sinnepäin missä heijastin kiilteli)
  ZAZ ABZ AAA AZA ZZA

 • nimimerkki

  Pe Jy

  5.11.2018 klo 15:42
  Kiitos Eskolle hyvästä yöharkasta.
  Rata oli yölle vallan hyvä. 6 rasti oli sateesta johtuen näkymätön.
  Muut rastit sopivan lähellä.11 rasti esko laittoi minut alepaan ja huomasin liian myöhään.
  13 rasti oli hyvin ratkottavissa kahdesta eri suunnasta.15 rastilla lamppu pimeni.
  Oliko muilla kompassi suunnassa ongelmia 15 rastilla.Minulla näytti ihan kouvolalaista.)!!!(

 • nimimerkki

  Esko

  12.11.2018 klo 08:11
  Yöharkka syntyi hetken mielijohteesta täydentämään SSL:n harjoitusviikonlopun antia. Valitsin pienen työmäärän toivossa MuuRa:n 23.5. olleen tasu-kuntorastien B-radan. Yön pimeydessä se muuttuisi A-radaksi, jopa elit-radaksi. Valmiita karttoja olikin liian vähän. Lyhensin rataa, vähän muutin, liputin toisin, tulostutin uudet. Liput maastoon kiiruusti päivällä ja samalla huomasin, ettei karttaa ole Elit-sarjalaisille trimmattu. No, teemanahan oli myös ratamestarointi, virheineen, kokemusta karttunee lamppujen toimivuudesta, tehtävien sopivuudesta ja etäisyyden vaikutuksesta näkyvyyteen, sateesta.

  1) Tarjottiin pikkuruisen jyrkänteen sijasta kiven syrjää. Päivällä kävelin pohjoisesta kivelle, liputin ja seuraavaa kohti. Yöksi kivi oli vierinyt etelään 12 m ja osui kompassisuunnassa juuri jyrkänteelle. Tästähän tulikin hyvä esimerkki rtm-kurssille: kartanluvulla ja suunnalla päädytään eri ratkaisuun. Näitähän ruotsinmaalla silloin tällöin esiintyy ja menettelytapakin sama – jos ei hylkyä pyydetä ratamestarin tulkinta jää tuloksiin. Z.

  2) Toukokuussa tämä oli neljän lipun tehtävä, nyt säästösyistä yhden. Ensimmäiset, sisätöihin tarkoitetut lamput, antoivat merkkejä hyytymisestä tai riittämättömyydestä tihkusadeyöhön. Muutoin ohikävelytehtävä. A.

  3) Helppo välitehtävä ja katse kohti seuraavaa. Z.

  4) Päivällä etelästä näki lipulle, yöllä valo tarttuu männyn taimiin. Tarkastelu lännestä. Syksy oli kaatanut puun, eihän juurakkoa kesän kartasta löydy. Nenä on surkean pieni, mutta kunnon valolla näki kivet ja että lippu on liikaa lännessä. Osalla lampuista näki enää kartan. Z.

  5-7) Kesällä pelto oli tarkoitettu maajoukkueen Latvia harjoitteluksi. Pinja hyödynsi. Aluksi liputin vain 5 ja 7 rastit, mutta hyvä rtm-testi tuleekin kaukana olevasta 6-rastista. Lähipuusta kaikki selvisivät ainakin naapurin lampulla. B. Kuutosen kaukana oleva lippu ei näkynyt, heijastin kyllä. Efektinä tuo heijastin näyttää olevan etäämpänä kuin lippu. Toin lippua lähemmäksi kuusi kohteesta joulukuuseen, siis Z. Oletin kaikkien lukevan etualan puuston ja pensaikot ja siitä vyöryttämällä päätyvän oikeaan tulkintaan. Suurin osa käytti yöllä kompasseja ja tuskaantuneena päätyivät ihmettelemään magneettisia häiriöitä. Niitä en vieläkään ole testeistä huolimatta alueelta löytänyt, pieniä karttavirheitä kylläkin. Tällä rastilla suunnatkin, ainakin päivällä, näyttivät lipulle. Kannattanee testata myös akun ja virtajohdon vaikutusta suuntimiin. Seiska oli läpihuutojuttu kaikille. A.

  8) Kaksi kiveä, joista etummainen peittyy kuusen oksiin. Takimmainen hieman korkeammalla eli käyrän päällä törötti komeasti. A. Nää on näitä, joita turhaan todistelet, täytyy vain uskoa. Etäisyyden arvaamistaito olisi stereonäköisille hyödyksi.

  9) Kivirypäästä huonommallakin lampulla sai luettua oikean kyljen. Pellon kulmasta paikan voi käydä mittailemassa, vinkki. A.

  10) Helpoksi ajateltu osoittautuu joskus haastavaksi. Kartassa kulmikas hevosaita oli vanhemmiten pyöristynyt. Lipun etäisyys polun kulmasta ja vertailu kiveen polun toisella puolella paljasti jujun, Z. Kansallisissa tätäkin kartan osaa olisi pitänyt pintahioa.

  11) Suurin osa porukasta vaelsi jo pimeydessä turvautuen naapurin valonkajoon. Tehtävän ratkaisuun tarvittiin alueen läpivalaisu. Tällaiset tehtävät harmittavat hetken, jos erehtyy kohteessa ja valitsee liput Z:n sijaan. Ratamestarin näkökulmasta tähän usein laitetaan useampi lippu huomion kiinnittämiseen toisaalle.

  12) Tästä kaikille yksi piste ja hyvä mieli. A.

  13) Tästä paha mieli. Nyt niitä kompasseja tarvittiin ja kunnon lamppua. Ei auttanut. Tässä tullaan ratamestarikurssilla tarkkuussuunnistuksen yhteen kulmakiveen: avoimessa maastossa kohteiden sijaintitarkkuus testataan kymmenien ahkerien kilpailijoiden toimesta vastaan yksi laiska kartoittaja ja ratamestari. Peitteisessä maastossa keskinäistä sijaintitarkkuutta ei huomaa. Eri referenssipisteistä saadaan helposti eri tuloksia suuntimalla. Kartassa oleva linjan pätkä jatkuu kohti N-suuntanuolta, mutta sitä ei ole piirretty huonon havaittavuuden vuoksi. Kivi on 5 m linjan itäpuolella, mutta kiveä pitänee siirtää seuraavalle käyrälle etelän suuntaan. Kuhan ehdin, niin käyn mittailemassa. Päivällä tämäkin on kartan luvulla selkeä A, yöllä lievä Z.

  14) Jo ennen ykköstä kannatti vilkaista linjaa pitkin liput tuoreella valolla. Polku katoaa ennen lippua ovelasti kaatuneen pikku puun hämyyn. Vaikka ei enää kompassiin luottanutkaan, oli syytä viereisistä kivistä verrata suuntaa lipulle. Tarkkana ollen totesi: Z.

  15) Päivällä ainut kivi rinteessä, yöllä kompassit sauhusivat. Hakkuu-urat on karttaan kuvattu kuntorastien juoksijoita varten, ei tarkkuussuunnistuksen suunnanottoon. Sorry. Oikeiden polkujen risteykset osoittivat suunnan kivelle. A.

  Tehtäviä oli enemmän kuin luvattiin. Useamman lipun tehtäviä oli vain 3, syy oli työmäärän vähentäminen vilkkaan viikonlopun tuoksinassa. Ratamestari testasi yöliputusta, näkyvyyttä ja osallistui itsekin harjoitukseen. Ihmetteli ykköstä, siristeli nelosta ja kuutosta, huomasi kympin aidan, sohotti kulmamittarilla kohti epäonnen lukua 13, nautti perjantain tihkusateesta ja pimeydestä. Mitä opimme – yökisa vaatii omaa huomiota näkyvyyteen ja on syytä tarkastella liputusta yöaikaan. Ja valvojaa tarvitaan ehdottomasti. Toivottavasti tekin saitte oppia yö-ECTO:oon 2019.

 • nimimerkki

  Pepi

  12.11.2018 klo 17:48
  Otsalampun kanssa ei tosiaankaan voi käyttää silmän tasalta tähystettävää suuntimakompassia. Suunnat on katsottava kompassia vartalon edessä pitäen. Oma kompakti lamppuni aiheuttaisi otsalle lähelle tuotuun kompassiin kymmenien asteiden virheen. Toisaalta puolen metrin päässä virhe ei ole ollenkaan havaittavissa. Häiriö ei juurikaan johdu lampun virrasta, vaan kuoren teräs- ja akun nikkeliosista. Käytössä oleva valoteho ei näkyvästi vaikuta virheeseen.

  Selässä kannettava akku sisältää vielä enemmän nikkeliä ja on lähempänä vartalon edessä pidettävää kompassia. Vartalohan ei vaikuta magneettikenttään. Häiriö voi olla merkittävä lampun mallista riippuen. Johdossa kulkeva virta ei yleensä ole merkittävä, koska parikaapelista ei muodostu kunnon silmukkaa.

  Kannattaa testata oman lampun vaikutus kompassiin. Minä olen sen tehnyt jo ennen Muuramen yötä. Häiriö riippuu etäisyydestä, ilmansuunnasta ja häiritsevän kohteen (akku tai pääosa) asennosta.

  Minun havaitsemani suuntaheitot Muuramessa olivat kartan virheitä, mutta toisilta kuulin isoistakin eroista paikoissa, joissa en itse tarkistanut esim. tien suunnasta. Ne ovat voineet johtua lampusta tai muista varusteista (kello, Emit-kortti, kännykkä, avainnippu, silmälasin sangat...).
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Yösuunnistusharkat 2.-4.11. Muuratharjulla