Keskustelu

« aihelistaan

Tempo


  • nimimerkki

    Jari

    11.7.2017 klo 14:15
    Karsinta : ei huano !

  • nimimerkki

    Petteri H

    11.7.2017 klo 19:17
    Loistosuoritukset finaalissa koko porukalla. Onnittelut!

  • nimimerkki

    Pekka

    11.7.2017 klo 19:21
    Jukolan ja Tempon voitto samana vuonna. Nuori Waaler näytti suvun vanhemmille mallia. Juhan mitali meni viimeisen rastin nimeämisvirheeseen.
    Kova joukkuetulos suomalaisilla, mitali vaan jäi puuttumaab.

  • nimimerkki

    Lauri

    12.7.2017 klo 08:58
    Kunnioitettava suoritus Juhalta, kokonaispanos kova!

  • nimimerkki

    Sami H

    12.7.2017 klo 15:13
    Karsinnasta: Ennakkoon jännitti, koska kartat oli suunnattu kohti lippua ei asema kohtaisesti. Tälläistä ei tullut harjoiteltua. Samoin malli meni penkinalle. 3 asemaa 8 virhettä.

    Viidestä karsinnan asemasta kahdella ensimmäisellä vedin mielestäni ihan hyvät ajat: 23 ja 25. Virheeliisiä päätelmiä:
    1-3 (Z), Suomessa nenä keskitetään eri kohtaan ja jolloin silmä haki nenän vartta eikä käyrän mutkaa keskustaksi. Tässä käytin myös hetken miettiäksi liputtaisinko, sillä 1-1 puu (D) oli aivan samassa paikassa. Päädyin kuitenkin siihen, että oikea paikka olisi puun takana.
    1-5 (C). Oikealla suunnalla oleva notko. Miettimättä lippu. Tuskin edes kartaa vilkaissut, sillä mielikuvassa notko on matalemmalla ja syvempi kuin ratkaisukartalla.

    2-1 (F), Mallissa vastaava tehtävä oli lippu ja noin 0.6 m päässä oikeasta paikasta. TOMin mukaan tälläistä tehtävää ei tule.
    2-4 (A). Rastin lähellä ei ole mitään referenssipistettä eikä etäisyyttä laituriin voinut katselukulmasta oikein päätellä. Tämän osasi koko kisassa vain 4, molemmista karsintaryhmistä yhteensä.

    Asemalla kolme nähtyäni kartan tajusin jo, että vauhdilla ei tässä kilpailussa tee mitään. Kuitenkin kaikki oikein ja 36 sekunttia. Ns. puun sivu asema jokainen jokaisessa rastiympyrässä (huom ei karttapalassa on 5-7 puuta).

    Asemalla neljä koivuja metsän reunaa. Ok aika: 33 s.
    4-1. Lähdin lukemaan puita oikealta ja metsikön kohdalla varmaan sekosin laskuista. Valitsin läheisen lipun sen sijaan, että olisin laskenut uudelleen tai toisesta suunnasta, jonka tein ko. lipun tapauksessa myöhemmin.

    Asemalla viisi piti ennakko tietojen mukaan olla tekolampi saareke? Ns. puiden väli asema. Lähes kaikki puut olivat suuri kokoisia ja jokaisessa rasti ympyrässä 3-10 puuta. Kaikkien tehtävien määriteet olivat puiden välejä ja kaikki liput olivat joissakin väleissä. Kaikki oikein ja hidas 50 s aika.

    Karsinnan suoritukseen olin tyytyväinen, karsinnan sijoitukseen erittäin tyytyväinen. Ei tarvitse lähteä ensimmäisenä eikä viimeisenä finaalin. Virheitä tuli jo vauhtiasemilla, mutta lähinnä sellaisia, että Zerotin epäselvässä tapauksessa, kun Zerot olivat luettavissa kartalta.

  • nimimerkki

    Sami H

    12.7.2017 klo 16:40
    Finaali: Jos karsinta ennakoisi finaalia, niin tulisi puun sivu ja puiden väli -asemat. Nämä hitaat asemat päätin ottaa puhtaasti, jos pystyisin. Vastaavasti ottaisin tietoisen riskin väljän liputuksen asemilla, juuri sellaisilla, mitä olen harjoitellut.

    Finaalin 1 asema: Ensimmäisessä rastiympyrässä on 15 puuta... ...tuossa, ööh, no aloitetaanpa alusta ... ... Zero?
    Muissa ympyröissä oli lopulta vain 7-12, ja puolikas tiheikkö. Osa puista oli merkitty pienen puun symbolilla (ISSOM 419) ja toiset "peinellä vihreellä pisteellä" (ISSOM 412). Kun, noita pienempiä pistetään kolme hiukan päällekkäin saadaan aikalailla saman kokoinen läikkä kuin tuo isompi symboli on, jolloin karttaa saa tihrustaa todella tarkasti.

    1-2 (Z), joku laskuvirhe.

    71 sekuntia ja yksi virhe. Saattoi olla kaikki väärin tai oikein. Ei ollut lopulta mitään tietoa miten tuo sujui.

    Off topic: Kevään ensimmäisessä treenissä kysyttiin kuinka vaikeita asemista pitää tehdä. En osannut oikein vastata, mikä on ero on helpolla ja vaikealla. Nyt tiedän: 5-7 puuta rastiympyrässä (helppo), 7-15 puuta rastiympyrässä (vaikea). (Huom kisakarttaa ei ole, mutta käytössä oli ilmeisesti 8 mm ympyrä, ei 6 mm).

    Asema 2 - puiden väli asema. Puiden lehvästö on kartoitettu valkoisella ja rungot merkillä ISSOM 418.
    40 sekuntia.
    2-3 (E) Etsin välin päätepisteeksi kolme runkoista puuta, mutta en huomannut kuin kaksi runkoisen. Olisi pitänyt kaivella vielä vähän, siinä vieressä olisi ollut.

    Off topic: ISSOM merkistö sopii aika huonosti metsän kuvaukseen.

    Tässä vaiheessa olin aika maassa. Jota kuinkin 170 sekuttia käytetty, en tuntenut oloani kovinkaan varmaksi.

    Asema 3, aika tavallisen oloinen asema, nostin nopeutta hieman.
    3-1 (aikaa), pähkäilin turhaa aivan helpon zeron parissa, varsinaisesti ei edes auttanut "sisään luvussa".
    3-4 (D), en miettinyt, vaan vastasin lipun. Oikeaan paikkaan 8m, näkymättömissä. Selkeä Zero.
    3-5 (Z), metsän kulma (rastimääritteen päämerkkinä)... latvuksen tasalla (koska ei omaa latvusmerkkiä)... siis tuolla ylhäällä. Sarakkeessa G, osa. Luin huolimattomasti paikan ja maastossa oli lippua parampi metsän kulma aivan lähellä.

    Off topic: Tämä näin jälkeen päin mietityttää, että jos puun sivulla on vaatimus lähes koskettaa lippua, niin aika omituista on, että jos puita on useita ei samaa vaatimusta ole?

    Asema 4. Täyttä vauhtia. 15 sekunttia 2 virhettä:
    4-2 (A): olin valmiiksi katsonut, että A ja B ovat eri alueilla joten tarkistin vain, että lippu sijaitsee lämpäreellä oikeassa osassa. Tämä tehtävä ei olisi onnistunut läheskään yhtä hyvin, jos kartat olisivat olleet suunnistettu asema kohtaisesti. Oikea paikka siis jää katselupaikalta katveeseen, eli zero.
    4-4 (D): harmittava lipsahdus, huomasin välittömästi.

    Tässä välissä alkoi sade ja ukkonen.

    Asema 5. Normi suoritus 20,5 sekuntia: Liput hajallaan ja kaksi helppoa zeroa.

    Asema 6 :
    6-1 (aikaa): Nääh... karttapala bulletinista. Tarkistin, että olin liputtanut C-lipun oikeaan metsän kulman. Tämän olisi voinut tiputtaa hiukan nopeammin.
    6-2 (Z): Katsoin, että molemmat notkon liput olivat lehvästön alla, varsinkin B-lippun luokse taittunut oksa antoi ymmärtää, että lippu olisi tukevasti valkoisella. Kartan mukaan ympyrän keskus on hivenen keltaisella. Varsinaiseen notkoon eli rastipaikkaan ei tällä asemalla nähnyt. Tätä jäin pohtimaan ja väärin meni silti.

    Liikaa virheitä kokonaisuudessaan: kaksi katve zeroa jäi huomaamatta, kaksi latvuslippua zeroksi ja yksi nimeämisvirhe. Tästä opiksi.

  • nimimerkki

    Jari

    12.7.2017 klo 22:01
    Rastiympyrän koko. Olikos karttojen mittakaava 1:4000 ? Sitten on tod.näk. käynyt niin että karttojen mittakaava ocadissa on 1:5000, ympyrät piirretty siihen ja lopuksi tulostettu 1:4000. Silloin 6mm ympyrästä tulee 7,5mm ympyrä ...

  • nimimerkki

    Anna

    13.7.2017 klo 13:57
    Hienot suoritukset! Onnittelut erityisesti Juhalle!

  • nimimerkki

    Juha

    17.7.2017 klo 15:33
    Kiitos onnitteluista. Aika paljon tuli minullekin oppia viime viikon ja edellisen viikonlopun kisailuista.

    ECTO PreO:n opetus oli: Älä yritä kilpailla 2 tunnin yöunilla. MIssään vaiheessa ei tuntunut väsymys, mutta tulos kertoo paljon enemmän.

    ECTO TempO: Yritin rauhoittaa vastaustahtia ja mielestäni onnistuinkin suhteellisen hyvin. Nelosasemalla luin ensi vilkaisulla vesiviivan väärään suuntaan ja nollasin, mutta muuten alun käyrien luku sujui ongelmitta. Ensi vuoden MM-kisaan ei ikävä kyllä tästä tainnut kenellekään olla mitään apuja, kun finaali todennäköisesti käydään läheisellä linnoituksella (ja karsinta puistossa).
    Viimeisellä asemalla ja viimeisellä lipulla totesin lipun olevan oikeassa paikassa, mutta jostain syystä pienen puskan kyljessä. Nollasin sen koska rasti ei ollut puska vaan notko. No kasvaa ne puskat notkoissakin.

    WTOC TempO:n karsinta: Päällimmäisenä ajatus ottaa rauhalliseen tahtiin ilman virheitä. Ensimmäinen asema menikin juuri niin.
    Toisella asemalla ensimmäinen lippu jo kaukana ja kun pensasaita (jonka ulkokulmassa lippu) oli aika harva, niin oli pakko katsoa määritteistä mitä todella kysyttiin. Parkkipaikkaa kysyttiin. Tähän jippoon meni useampi kilpailija. Seuraavaksi helppo lammen reuna ja sitten taas lippu kaukana. Joka puolella jotain vihreää, mutta näkökyky ei riittänyt. Sitten laakea nenä, jonka pituudesta ei tuolilta saanut mitään käsitystä. Ja viimeinen vieläkin kauempana. Kolme virhettä putkeen. Ainakin sen opin, että kannattaa liputtaa ellei näe eikä ajankaan kanssa löydä mitään syytä nollata.
    Kolmannella asemalla laskettiin sitten puita ja puskia. Alkuun hyvin kartalla, mutta sitten taas uutta oppia. Vihreä ympyrä ja iso virheä piste eroavat siitä, että ympyrä-puussa on 1-1,5 m vartta näkyvissä, mutta piste-puun oksat alkavan lähes maasta. Pituutta ja leveyttä puilla silmämääräisesti samanverran. Eksyin siis ja siitä kaksi virhettä.
    Nelosasemalla turha varmistelu (=ajantuhlaus) jatkui.
    Viitosella laskettiin puidenvälejä. Kaikki rastit "keskimmäinen puiden väli". Yksi lipsahti äärin, mutta kokonaisaika kuitenkin niukasti riitti finaalipaikkaan.
    Olisi pitänyt unohtaa turha varmistelu ja antaa mennä normaalivauhtia eli 5-20 sek/asema nopeammin.

    WTOC TempO-finaali: Sami kuvasikin tämän tehtävän hyvin. Koko katselu sektori niin täynnä puita ja puskia, ettei läpi nähnyt mistään ja siitä sitten piti valita oikeat. Aikaa paloi, mutta onnistuinpa. Asemalta poistuessani ajatus oli kyllä samankaltainen kuin Pinjalla eli 100 sek ainakin oli jo täynnä.
    Toinen asema oli taas puiden välejä ja aamun tavoin yksi väärin. Kolmannella kartan suuntaus jokaiselle tehtävälle erikseen hämäsi ja kisan toinen virhe, eikä vieläkään vauhtia suorittamisessa.
    Nelosasema oli selkeä pihapiiri, josta kysyttiin katoksia, pensaita ja nurmen reunaa. Olisi pitänyt vaan antaa mennä, mutta selkeä nollakin vei aikaa kun jokaisen kartan kanssa joutui suuntauksesta johtuen hakemaan itsensä kartalle. Onneksi sama kaikilla.
    Viitosella selvä maisema, lampi, puita ja metsääkin. Kolmantena kysyttyä viiden puun jono, joka kartalla muistutti lähinnä jotain toukkaa sekoitti ajatukset ja kulta mahdollisuudet karkasivat sen myötä.
    Viimeinen asema oli bulletinista tuttu, joten homma oli helppoa. Viimeiseen lippuun nimeämisvirhe ja viiden sija. Tuolla suorituksella käsittämättömän hyvä sijoitus. Maalissa olin varma, etten ole 20 parhaan joukossa. ETCOsta ja WTOC:stä opin ainakin sen, että viimeinen lippu on ECHO.

    PreO1: Opittua tuli ainakin se, että jos joudut hieromaan jotain A-lippua yli 10 minuuttia niin se on lippu. Ja ettei mallin 8. rastilla näytetty tehtävä, jossa lippu laakealla kumpareella hieman keskikohdalta sivussa anna mitään vinkkiä siitä miten pitää toimia kisassa laakealla nenällä. PreO on muuten kaatosateessa mukavampaa kuin TempO!

    Viesti: Älä valitse kahdesta helposta sitä, jota et osaa ratkaista. Siinä se mitali meni, eikä Pinjan tuplaleimauksessa. Viesti neliosuuksiseksi. Alkuun kaksi perinteisen osuutta ja sitten kaksi tempo-osuutta.

    PreO2: Pientä hosumista muutamalla rastilla, tarkemmin ottaen neljällä. Arvatkaas montako meni väärin. Hyvä rata ja kaikki ratkaistavissa, mutta omat eväät eivät siihen riittäneet. Aikarastilla muuten ei kannata ryhtyä miettimään. Molemmissa PreO-kisoissa kolmas lippu oli mennyt oikein, jos olisi sanonut sen mikä ensimmäinen ajatus oli. Nyt molemmista 60 sek + harkinta-aika 5-15 sek. Opin myös sen, että pitää käydä lenkillä jotta tulevaisuudessa pärjään parasarjalaisille juoksussa.

    Hieno reissu. Toivottavasti ei jäänyt viimeiseksi edustustehtäväksi. Seuraavaksi kuitenkin suunnataan maastoon ja Kainuun Rastiviikolle. Siellä tarjolla foot-o:n ohella PreO-radan tekemistä ja TempO-treeniä. PreO-radan karttoja tulee myyntiin rastiviikon toimistolle, kunhan sen Samin kanssa saamme ensimmäisen kisapäivän päätteeksi viimeistelyä.

  • nimimerkki

    Lauri M

    24.7.2017 klo 22:26
    Hieman aiheen vierestä, mikä oli kartan suuntauksen virhe? Tähän perustuen: kuinka suuri virheen täytyy olla jotta siitä kilpailijalle haittaa? Itse en ole virheisiin kiinnittänyt huomiota ja kaipaan muita näkökulmia.

  • nimimerkki

    Pinja

    25.7.2017 klo 06:20
    Jokainen tehtäväkartta oli suunnattu eri tavalla suoraan istumapaikalta kysyttyyn kohteeseen. Tähänkin sääntöjen vastaiseen suunnastukseen toki jo osasi varautua, kun se oli ollut mallisuunnistuksessa. Mutta jos mietit SM-järjestelyä, kun suunnastat kaikki kartat istumapaikalta lippujen A-F-keskiarvosuuntaan ja yrität parastasi, ei siinä 10-15 asteen heittokaan maailmaa kaada.

  • nimimerkki

    Jari

    25.7.2017 klo 08:20
    Tempokartan suunnastuksen saa tehtyä suht helposti siten että ottaa kultakin asemalta tarkkuuskompassilla suunnan lippujen keskelle ja kääntää ocad:ssa karttaa vastaavasti.

  • nimimerkki

    Pepi

    25.7.2017 klo 08:48
    Aikarastisääntöjä viilatessa oli esillä kaksi tapaa karttapalan rajaukseen: sama rajaus kaikissa tai kysyttyyn kohteeseen keskittävä rajaus. Näistä jälkimmäinen voitti, koska se ei anna pelkällä rajauksellaan vihjettä kysytyn rastin suunasta katsojaan nähden. Kummassakin oli kuitenkin suunnastus sama, joko C-lippu (hävinnyt ehdotus) tai A ja F -lippujen suuntien keskiarvo.

    Se, että kartta suunnataan kysyttyä rastia kohti, on tähän nähden aika outo ja yllättävä tapa. Se toki antaa voimakkaan vihjeen kysytyn kohteen suunnasta, mutta toisaalta pakottaa tarkistamaan suunnan joka lapun kohdalla, koska kartan suunnastus saattaa pyörähtää tehtävien välissä jopa noin 160 astetta. On siinä varsinkin valmistautumattomana hämmästelemistä, kun pohjoissuunta vaihtuu melkein päinvastaiseksi. Ja valmistautuneenakin pyörittelemistä.

    Valitettavasti voimassa olevien sääntöjen asiaa koskeva teksti voidaan lukea juuri näin. En tiedä, onko se ollut tekstin laatijan tarkoitus, mutta sanamuoto ei ole riittävän täsmällinen ja on ymmärrettävissä näinkin, ehkä ensi sijassa näin

    Onko jollakin tietoa tämän sääntökohdan nykyisen muotoilun prosessista ja alkuperäisestä tarkoituksesta? Jotta meillä omaksuttu käytäntö olisi täsmällisesti määritelty, pitäisi säännöissä määritellä samassa nipussa olevien karttojen suuntaus samaksi.

  • nimimerkki

    Pepi

    25.7.2017 klo 13:38
    Teknisissä ohjeissa on toki paljon yksityiskohtaisempi selvitys asiasta. Säännön teksti ei oikein tulkittuna ole sen kanssa ristiriidassa, mutta voidaan tosiaankin yksinään ymmärtää väärin tavalla, joka MM-kisoissa nähtiin.

  • nimimerkki

    Lauri M

    26.7.2017 klo 12:39
    Pinja: En epäile hetkeäkään etteikö parhaani yrittämällä tulisi riittävä. Tulin vain hetkellisesti pohtineeksi voisiko pienemmilläkin stressitasolla pärjätä ;-)

  • nimimerkki

    Juha

    15.8.2017 klo 08:46
    Varsin potentiaalinen maasto puunväliTempOn treenaamiseen: http://www.sprintseries.org/doma/show_map.php?user=gswede&map=2882

  • nimimerkki

    Tuomo

    15.8.2017 klo 08:58
    Heh, tosiaan! Kartoittajalla on tainnut olla aikaa tapettavanaan...

  • nimimerkki

    Mikko

    15.8.2017 klo 11:54
    Tän vuoden MM-kisan TempOn finaalin ykkösasema näyttää tosiaan häijyltä. Oliko siinä mitään saumaa pelkistää ongelmaa vai oliko tosiaan pakko laskea kaikki puut? Helpottivatko nuo pisterajalla ympyröidyt puskat yhtään? Miten ratkaisisitte tehtävän uudestaan? Kai se on vaan lähdettävä Juhan karttalinkille treenaamaan :-)

  • nimimerkki

    Juha

    15.8.2017 klo 13:57
    Ainakin mun oli pakko laskea ja tunnistaa kaikki puut ja puskat. Samanlaisia puita tai puskia oli korkeintaa kolme kappaletta. Sen verran kotimaisesta kasvillisuudesta poikkeavia olivat, että mulle tuotti tuskaa myös tunnistaa mikä on puu ja mikä pensas. Pisterajalla oleva oli jonkinlainen isompi puska, mutta sen edessä ollut kolmen pienen pisteen rykelmä oli muistaakseni hämmästyttävän samanlainen luonnossa.

    Oma istumapaikka löytyi helposti, kun olin katsonut nuo taakse jääneet puut ja aidan kulma oli etuvasemmalla. Se oli ikävä kyllä pyöreä, joten siitä ei saanut linjattua ykköstä. Eikä myöskään lähimpänä olleista parista isolla pisteellä merkityistä puista (kun en sellaiseksi varmuudella mitään näkemistäni tunnistanut). Laskemalla tien toisella puolella olleista isoista puista ratkaisin ensimmäisen. Kakkonen uudelleen laskemalla samoista puista alkaen. 3-5 menikin sitten jo nopeammin, kun olin jo kaikki pisteet vähintään kertaalleen laskenut.

    Haastavuudesta kertoo myös tuloslista. 36:sta karsinnan perusteella maailman parhaasta vain 4 sai oikean rivin ja 10 selvisi yhdellä virheellä. Aseman mielekkyys erittäin kyseenalainen. Toivottavasti näitä ei tule jatkossa vastaan. Ei ainakaan ennen kuin on pidetty leiri tuolla madridilaisessa puistossa ;)

  • nimimerkki

    Antti

    17.8.2017 klo 17:21
    Minun mielestä ykkösasema oli ihan jees. Paljonhan siinä oli luettavaa, mutta kohteet näkyivät riittävästi ja olivat yksiselitteisiä. Tuloksissa jännä yksityiskohta on, että eniten virheitä on viimeisellä rastilla, jonka minäkin vastasin väärin. Luin neljä rastia oikein, mutta viimeisen vastasin vauhdilla 30 metriä väärään paikkaan nelosrastin viereen, kun näkökenttä rajautui rastiympyrään. Tämä virhe johtui liiasta vauhdista ja riskinotosta, eikä liian vaativasta asemasta. Minua auttoi paljon, kun osasin odottaa juuri tuollaista ykkösasemaa ja tiesin sen osaavani, joten fiilis oli hyvä. Harmittaa, että tuli siihenkin sohlattua virhe.

    Kisa kaatui kolmos- ja nelosasemien virheisiin. Kolmosasemalla oli minulle vähän vaikeasti ymmärrettäviä rastikohteita ja nelosasemalla oli liikaa vauhtia. Varmaan alitajunnassa tuli hieman painetta lähteä nelosasemalla kirimään, kun kolmosasema oli hidas ja aavistiin tehneeni virheen. Nelosella tuli yksi väärä tulkinta, jonka takia vastasin nollan aivan liian pienillä perusteilla ja kaksi helppoa nollaa jäi vastaamatta liian kovan vauhdin ja riskinoton takia.

    Vitos- ja kutosasema meni taas kärkipään vauhtia, mutta mitaleille ei pysty nousemaan, jos vetää jonkun aseman täysin penkin alle.

    Rata oli mielestäni hieno. Harmittaa, että tuli tehtyä virheitä. Suoritus oli sinänsä hyvin hallussa ja minulla oli kaikki edellytykset voittaa. Siihen olisi tarvittu vain pari pientä jarrutusta oikeissa kohdissa. Tällä radalla noin 200 sekunnin tuloskin olisi ollut mahdollinen. Toisaalta 10 sekuntia lisää vastausaikaa joka asemalle ja yksi virhe radalla olisi myös riittänyt voittoon. Samanlaisella onnistumisella kuin karsinnassa olisi irronnut ylivoimainen voitto. Tempofinaalin sössiminen harmitti paljon. Hyvä puoli on, että Liettuassa löytyi tempoon huipputason suoritustekniikka ja suorituksen hallinta. Täytyy pitää se tallessa syksyn kisoissa ja talven yli ensi vuoden EM- ja MM-kisoihin. SM-kisoissa vire oli ainakin tallessa ja tein huippusuorituksen myös vauhdikkaammalla radalla.

« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Tempo