Huhtikuun ensimmäisen juttuja

1.4.2020

Mallirasteja.
Mallirasteja.
MM-kisoissa metsään meno on sallittua.
MM-kisoissa metsään meno on sallittua.
Petteri Hakanen tutkailee jo innoissaan sopivia rastin paikkoja
Petteri Hakanen tutkailee jo innoissaan sopivia rastin paikkoja
Aikarastit suoritetaan avannossa.
Aikarastit suoritetaan avannossa.

Koronaviruksen takia Kansainvälinen suunnistautumisliitto OIF on päättänyt siirtää vuoden 2020 MM-kilpailut Joensuun seudulle.

Pikavauhtia edennyt Koronavirus estää MM-kilpailuiden järjestämisen marraskuussa 2020 Hong Kongissa, jonne järjestelyt oli myönnetty alunperin. Hong Kongin MM-kilpailuiden pääsihteeri Ve Nai Lee kertoi tänään aamulla harmittavasta takaiskusta. Joensuulaiset tarkkuussuunnistajat Petteri Hakanen ja Lauri Kotkanen päättivät tarttua toimeen ja kilauttaa kansainvälisen liiton pääsihteerille Tomi Hallowellille. Kolmikko päätti yksimielisesti, että kisat järjestetään marraskuussa alkuperäisellä aikataululla Joensuun seudulla. 

Kisamaastot määräytyvät vallitsevan säätilan mukaan. Jos järvet ovat ehtineet jäätyä, niin ratoja voidaan viedä myös järvenrannoille. Jäällä liikkumiseen vaaditaan pakollisena varusteena luistimet ja naskalit. Pyörätuolissa liikkuville asennetaan teräsjalakset ja käsiin annetaan jääsauvat etenemistä varten. "Meillä on järvien rannoilla oikein mehukkaita rantakallioita", riemuitsee Hakanen. Kotkanen säestää, että "tarvittaessa pidämme luistelukoulua kaikille halukkaille".

Erikoisin asia tulevissa MM-kisoissa on se, että aikarastit suoritetaan avannossa. Tässä ideana on se, että suoritus olisi kaikilla mahdollisimman nopea, jolloin perinteistä ruuhkaa aikarasteille ei pääse syntymään. Kotkanen kertoo, että "suurimmalla osalla osallistujista kylmäshokki pistää vastaamaan alle kymmenessä sekunnissa".

MM-kilpailuiden järjestämiseen vaaditaan vielä OIF:n suunnistautumiskomitean päätös, mutta sen pitäisi olla järjestäjien mukaan "läpihuutojuttu". 

Lue tämä väärin päin: aillirpa