Suomalaisille kolme voittoa Ruotsin mestaruuskilpailuissa

3.10.2019

Viestin voittajajoukkue: Pinja Mäkinen, Antti Rusanen ja Lauri Kontkanen
Tempokilpailun parhaat: 1. Lauri Kontkanen, 2. Marit Wiksell, 3. Geir Myhr Øien, 4. Antti Rusanen ja 5. Pinja Mäkinen

Ruotsin mestaruuskilpailut järjestettiin tänä vuonna yhden viikonlopun aikana Bollnäsissä. Tempon, normaalikilpailun ja yökilpailun lisäksi mestaruuksista kilpailtiin ensimmäistä kertaa myös viestissä. Rehns BK:n järjestämien kilpailuiden ratamestarina toimi kokenut Lennart Wahlgren. Kilpailuissa oli mukana 13 suomalaista, vaikka mitaleita ei suomalaista seuraa edustaville suomalaisille ollut jaossa.

Perjantai-illan yökilpailussa Ari Tertsunen otti ylivoimaisen voiton vastattuaan kaikki 20 rastia oikein. Pimeässä rastien pitkät katseluetäisyydet ja maaston paikoittainen peitteisyys toivat lisähaastetta monin verroin päiväsuunnistukseen verrattuna. Suomalaiset saivat yökilpailusta hyvää kokemusta maaottelun yökilpailua ajatellen.

Lauantaina kilpailtiin viestin ja normaalikilpailun mestaruuksista. Viestin voitti suomalainen yhdistelmäjoukkue Team Sisu, jossa suunnistivat Pinja Mäkinen, Antti Rusanen ja Lauri Kontkanen. Mäkinen aloitti varmasti virheettömällä suorituksella. Toisella osuudella Rusanen teki radalla virheen ja tössi tempoaseman perusteellisesti. Kolmannella osuudella Kontkanen onnistui kuitenkin nostamaan joukkueen ykköseksi. Viestissä toiseksi sijoittui Norjan yhdistelmäjoukkue ja kolmanneksi suomalaisjoukkue, jossa suunnistivat Juha Villikka, Sami Torstila ja Esko Junttila. Palkintojenjaossa palkittiin ensin kolme parasta joukkuetta ja sen jälkeen parhaat ruotsalaisjoukkueet. Ensimmäiset viestin kultamitalit nappasi Björklinge.

Normaalikilpailussa kilpailijat pääsivät ratkomaan haastavia rinnerasteja. Rasteja katsottiin niin ylös- ja alaspäin kuin myös rinteen suunnassa. Kilpailun voitti Marit Wiksell, joka teki radalla yhden virheen. Yhdellä virheellä selvisivät myös toiseksi sijoittunut Stig Gerdtman ja kolmanneksi sijoittunut Antti Rusanen.

Tempossa kilpailtiin pellavatehtaan ympäristössä kulttuurimaisemassa ja vanhoissa soranottokuopissa. Lauri Kontkanen teki näyttävät paluun tempokilpailuihin voittamalla toiseksi sijoittuneen hallitsevan maailmanmestarin Marit Wiksellin viiden sekunnin erolla. Ruotsin mestaruuden Wiksell kuitenkin voitti odotetun ylivoimaisesti 93 sekunnin erolla Stig Gerdtmaniin.

Suomalaisten kolme voittoa neljässä Ruotsin mestaruuskilpailussa antoi uskoa seuraavan viikonlopun maaotteluun Göteborgissa. Ruotsalainen ratasuunnittelu ja yötarkkuussuunnistus on nyt maajoukkueella hallussa ja maaotteluun voi lähteä kilpailemaan hyvällä itseluottamuksella.