SM-mitaleista odotettavissa tiukka taisto

22.8.2018

Nurmeksen SM-kilpailuihin on aikaa reilu viikko. Ilmoittautuminen päättyy huomenna 23.8. Kilpailut tulevat olemaan tasaisen tiukkoja. Tässä valvojan ajatuksia kilpailujen radoista:

Normaalikilpailussa vaaditaan pääasiassa kartanlukutaitoa. Tehtävät eivät ole turhan vaativia vaan melko selkeitä. Muutamilla rasteilla mitataan kykyä ymmärtää käyrien korkeustasot ja hahmottaa mittasuhteet ja välimatkat. Kompassiakin kannattaa osata käyttää. Maasto on lauantaina vaaramaastoa, joka on paikoin kalliomaastoa ja paikoin muulta osin tiheämpää kuusimetsää. Sunnuntain maasto on melko kivistä metsämaastoa. Rasteja on tiedossa 18 kumpanakin päivänä, 36 yhteensä, mutta silti voi tulla useampia puhtaita suorituksia. Luulenpa, että mitalit ratkaistaan aikarasteilla, joita on 2x3 kpl. Niillä kysytään tarkkaa kartanlukua.

Tempon karsinnassa on ruhtinaalliset 8 asemaa. Kukaan ei tule saamaan karsinnassa suurta etua maastotyypistä muihin nähden, sillä asemat ovat hyvin vaihtelevia. Rata käydään pääasiassa hoidetulla puistoalueella, josta löytyy paljon puita, pensaita, kukkuloita ja rakennettuja kohteita. Välillä päästään katsomaan pienipiirteistä metsämaastoakin. Joillakin asemilla on syytä tykittää vastaukset alle viiteentoista sekuntiin, mutta monessa paikkaa vaaditaan kykyä paikantaa itsensä kartalle nopeasti - ja sitä ei moni tule ajoissa hoksaamaan. Reitin varrella päästään ihailemaan Pielisen rantamaisemia. Kannattaa lievittää kisa-ahdistustaan niillä. Ruska taitaa olla lämpimien säiden takia vähän myöhässä, mutta eiköhän keltainen väri pääse valloilleen kisoihin mennessä. Rastilipun punainen erottunee kuitenkin lehdistä.

Tempofinaalissa on vielä kaksi asemaa tarjolla. Kokonaisuudessaan tempo (karsinta+finaali) on aika vauhdikasta, asema-ajat keskimäärin 25-35 sek. Voittajalla siis. Virheitä ei näillä radoilla tarvitsisi yhtään tehdä mutta kymmenellä asemalla niitähän tulee väkisinkin, pari vähintään. Vain supersankarit voivat selvitä alle 300 sekunnissa virheineen. Osa ottaa jo sen verran sakkoa, ehkä jokunen finalistikin.