Tarkkuussuunnistus esillä Apuvälinemessujen liikuntamaassa

12.11.2017

Metsämaisema liikuntamaassa herätti ansaitusti ihailua. kuva Anna Jacobson
Metsämaisema liikuntamaassa herätti ansaitusti ihailua. kuva Anna Jacobson

Tarkkuussuunnistus oli näyttävästi esillä Tampereen Pirkkahallissa Apuvälinemessujen yhteydessä olleessa liikuntamaassa. Panostaminen osaston ilmeeseen houkutteli valtavasti lajista kiinnostuneita.

Joka toinen vuosi järjestettävillä Apuvälinemessuilla on omassa hallissaan erilaisten vammaisille sopivien liikuntalajien esittelyä. Tänäkin vuonna olimme mukana Suomen Suunnistusliiton nimellä esittelemässä tarkkuussuunnistusta ja Moboa.

Lajipäällikkömme Anna oli pyytänyt Liikuntamaan järjestäjiltä reilun kokoista osastoa ajatuksena, että rakennamme sinne oman metsämaaston. 10 X 5 metrin osastolle saikin näyttävän maiseman jota messujen aikana kävi moni ihailemassa ja kiittelemässä. Moni kävi myös kokeilemassa kartanlukutaitoaan ja ratkoi maastoon sijoitettuja tarkkuussuunnistustehtäviä.

Kymmenkunta vapaaehtoista vuorotteli osastolla kolmen päivän ajan ja esitteli suunnistusta. Kiinnostuneita riitti välillä ihan jonoksi asti. Yhteydenottopyyntöjä tuli niin paljon, että sitä varten varatut lomakkeet loppuivat ennen kuin messut olivat edes puolivälissä.

Erityisen koskettavaa oli nähdä noin 13-vuotiaan pyörätuolilla liikkuneen tytön innostus, kun hän ratkoi rastitehtäviä. Hän oli aikaisemmin suunnistanut aktiivisesti ja oli riemuissaan kun pääsi ratkomaan kartanlukutehtäviä.

Messujen ensimmäisenä päivänä, joka oli ammattilaispäivä, joukko alakoulun opettajaopiskelijoita vietti osastolla pitkän ajan. He olivat todella innostuneita ja yhdessä pohdimme tarkkuussuunnistuksen käyttämisestä koulun suunnistusopetuksessa. Oppi tuntui menneen perille, sillä yksi tuon ryhmän opiskelijoista opettikin messujen viimeisenä päivänä mukanaan tuomalleen ystävälleen osastollamme jo lajin saloja.

Vaikutelmaksi messuilta jäi, että tarkkuussuunnistuksesta kiinnostuneita, niin tervejalkaisia kuin paralympiakelpoisiakin, löytyy todella paljon. Haasteena meillä aktiiviharrastajilla onkin, miten saamme järjestettyä  esittely- ja kokeilumahdollisia näille kiinnostuneille