Suomi lähtee maaotteluun ennakkosuosikkina

26.9.2017

Vuoden 2017 pohjoismainen tarkkuussuunnistusmaaottelu järjestetään tulevana viikonloppuna Nokialla. Ennakkotietojen mukaan ratamestareina toimivat Pertti Hartman ja Petteri Hakala ovat laatineet 32 ja 33 rastin normaalikilpailut ja 30 rastin tempokilpailun. Kun mukaan lasketaan aikarastit, on kilpailijoilla ratkottavana yhteensä 100 rastia viikonlopun aikana. Maaottelussa kilpaillaan viisihenkisillä joukkueilla ja tuloksiin lasketaan mukaan jokaisen joukkueen jäsenen kaikki suoritukset.

Suomella on maaottelussa äärimmäisen kova ykkösjoukkue. Joukkueen runkona on Suomen hienosti menestynyt MM-tempojoukkue: Pinja Mäkinen, Juha Hiirsalmi, Sami Hyvönen ja Antti Rusanen. Maaottelujoukkuetta vahvistaa Jari Turto, joka on vuoden 2013 MM-kilpailuiden perusteella maailman taitavin tarkkuussuunnistaja, kun ratamestarina on Pertti Hartman. Tällä joukkueella on erityisenä vahvuutena se, että sillä ei ole heikkoja osa-alueita, vaan kaikki joukkueen jäsenet ovat menestyneet tasaisen varmasti niin normaalikilpailuissa kuin tempossa.

Suomen kovin haastaja on Norjan joukkue, jossa suunnistaa neljä MM-mitalistia Liettuan MM-kilpailuista: Lars Jakob Waaler, Geir Myhr Øien, Sigurd Dæhli ja Martin Aarholt Waaler. MM-mitalistien joukkueen täydentää ensimmäistä kertaa maajoukkueeseen noussut Arno Lilja Grønhovd. Norjalaiset ovat osoittaneet olevansa kovassa kunnossa myös MM-kilpailuiden jälkeen. Esimerkiksi Geir Myhr Øien voitti molemmat Eurooppa-cupin kilpailut Uppsalassa. Ennakkoon Norjan voi odottaa olevan erityisen vahva tempokilpailussa. Normaalikilpailussakin norjalaisilta voi odottaa huippusuorituksia, mutta toisaalta jäävän joukkueena selvästi Suomen taakse.

Ruotsilta odotetaan maaotteluun kahta tasaista joukkuetta. Ruotsi ei ole julkaissut joukkueitaan, mutta huhupuheiden mukaan parhaat tempoajat Lennart Wahlgren, Marit Wiksell ja Erik Stålnacke on taktisesti hajautettu eri joukkueisiin. Ruotsin joukkueet tulevatkin todennäköisesti käymään keskenään tiukan kilpailun kolmannesta sijasta, mikäli Suomen kakkosjoukkuetta ei huomioida tuloksiin. Aiempien kilpailuiden perusteella Ruotsin joukkueet tulevat jäämään tempon vastausajoissa auttamatta kauas Suomen ykkösjoukkueesta.

Viimeksi Suomi on voittanut maaottelun vuonna 2013 kotikisoissa Ellivuorella. Vuosien 2013 ja 2016 henkilökohtainen maaotteluvoittaja Antti Rusanen on luottavainen, että Suomen voittoa juhlitaan jälleen kotikisoissa: "Nyt epävarmuudet on suljettu pois. Kaikki on kohdallaan. Tunnen jo itseni ja Suomen joukkueen voittajaksi."