Kontkanen voittoon Helavalukalliolla

3.8.2015

Lauri Kontkanen palasi voitokkaasti kotimaan kilpakentille MM-kilpailuiden valvojan tehtävien jälkeen. Kilpailun ensimmäinen lähtijä Petteri Suominen teki kovan tuloksen heti kilpailun alussa vastaamalla kaikki rastit oikein. Kahdella kolmen rastin aikarastiasemalla Suominen käytti yhteensä vain 34 sekuntia. Suomisen johto piti aivan kilpailun loppuun asti, kunnes Antti Rusanen ja Lauri Kontkanen tulivat maaliin. Rusanen teki ensin uuden kärkituloksen täysillä pisteillä ja 27 sekunnin aikarastiajalla. Heti perään Kontkanen kiilasi kärkeen kolme sekuntia Rusasta nopeammalla aikarastiajalla. "Ehdin tänä vuonna jo maaottelussa ja MM-kisoissa tottua siihen, että oma aikarastivauhti riittää, mutta nyt kun Lauri on taas mukana, joutuu miettimään uusia keinoja oman suorituksen parantamiseksi", Rusanen ruoti aikarastikuntoaan. Kärkikolmikon lisäksi Martti Inkinen, Eero Hakanen ja Jarmo Karvinen vastasivat kaikki 27 rastia oikein.

Kontkanen luonnehti kilpailurataa odotusten mukaiseksi. Tämä on helppo uskoa, koska Kontkanen vastasi kilpailun valvojan haasteeseen ja jätti ennen lähtöä vanhalle kartalle piirretyn oman arvauksensa kilpailuradasta. Äkkivilkaisulla Kontkasen rataveikkaus oli lähes identtinen kilpailuradan kanssa. Rusanen puolestaan oli yllättynyt kilpailun tulosten kovasta tasosta. "Oli yllätys, että peräti kuusi kilpailijaa vastasi kaikki rastit oikein näin vaativalla ja monipuolisella radalla."

Kilpailurata tosiaan oli sekä vaativa että monipuolinen. Seitsemää ensimmäistä rastia katseltiin tasaisen peltoaukean yli. Pitkä katseluetäisyys ja referenssikohteiden puute tekivät tehtävistä vaikeat. Monilla rasteilla ratkaisua helpotti, kun liikkui peltotiellä ja katsoi rasteja eri suunnista. Viimeiset 20 rastia olivat vaativaa kalliomuotojen lukemista. Poikkeuksellisesti suurta osaa rasteista katsottiin alarinteeseen, jolloin rinnemuotojen hahmottaminen oli vaikeampaa kuin ylärinteeseen katsottaessa. Kilpailu huipentui aikarasteille kilpailukeskuksen ytimessä. Ensimmäisellä aikarastiasemalla katsottiin lammen yli rinteeseen ja toisella pienen pellon yli nuoren metsän keskeltä kohoavaa kalliota. Tapahtuman huipensi upea kilpailukeskusympäristö rantasaunoineen.