Hannu 2. ja Jari 6. Italian Eurooppa Cup osakilpailuissa

27.6.2013

1.pv 8.rasti kiviaidan pää. Miia edustaa lippua.
1.pv 8.rasti kiviaidan pää. Miia edustaa lippua.
Alppimaisemaa
Alppimaisemaa
Alppimaisemaa
Alppimaisemaa

Mielikuvituksellista tehtäväasettelua, kartoissa vähän epäloogisuutta, muutama arvalla ratkaistava tehtävä, osakilpailuiden tulosluettelot olivat lähes käänteisiä ja aivan uskomattoman upea maisemat - siinä kiteytettynä Italian juhannusviikonloppu. Kokonaisuutena kuitenkin hieno kokemus!

MM2014 esikisat pidettiin juhannuksena Folgariassa Alppi-maisemissa, lähellä tulevia MM-maastoja. Kaksipäiväiset kisat olivat myös epävirallisen Eurooppa cupin osakilpailuja. Osallistujia oli Elitissä kaikkiaan 72. Mukana mm kaikki Italian, Ruotsin (13 kilpailijaa) ja Norjan (4) parhaat, kroatialaiset, ukranainalaiset, venäläiset sekä Libor, Lenka ja Kreso. Suomalaisista oli Hannun ja Jarin lisäksi mukana Miia T ja Ari Tertsunen.

 

1.osakilpailu oli Serradassa n. 5km Folgariasta. Radan 16 rastista yksi mitätöitiin jo ennen lähtöä ja toinen hylättiin protestin jälkeen. Perusradalta jäi 14 tehtävää ja kaksi aikarastia. Kisan jälkeen kilpailijoita puhutti lippujen asettelu - "nollatoleranssi". Liputus oli väljää ja vaikka lippu saattoi olla selkeästi esim 3 metriä väärässä paikassa niin lippu oli silti oikea vastaus. Mielikuvituksellisimpia rasteja olivat aikarastit minijyrkänteineen (n. 30cm) ja rasti 8 - kiviaidan pää. Siinä lippu oli maastossa todennettuna kyllä kiviaidan 20cm korkeassa päässä, mutta 120m päästä katselutolpalta kiviaita näytti päättyvän 2-3m aiemmin(kuva 1). Se lähti siitä  madaltumaan n. 1m korkeudesta (lipun korkeus) tasaisesti ja oli täysin kasvillisuuden peitossa. Hannu aavisti tämän(kin) tehtävän oikein oli lopulta "täysillä pisteillä" hienosti toinen vain sekunnin Viikinki Waalerille hävinneenä. Miia suoriutui myös hienosti ollen 14. (vain 8-rasti väärin), Jari 29. (4 ja 8 zeroja lippujen sijaan) ja Ari T oli 48.

 

Toinen osakilpailu käytiin Folgariassa. Rata oli rakenteeltaan mielenkiintoinen : 1-6 rastit 1.kartalla, sitten aikarastit 2x2 (jotka ruuhkautuivat pahasti - yli tunnin odotusaikoja), sitten välikartalla viisi A-tehtävää ja lopuksi palattiin 1.kartalle lopputehtäviin. Jari oppi lauantain ylimääräistä zeroistaan ja vastasi kaikki perusradan tehtävät oikein, mutta yksi aikarasteista meni väärin. Kuopan pohjoisreuna ylärinteessä, jossa oikeaa kuoppaa ei näkynyt edes seisten. Ruotsalaiset olivat maanantaina käyneet uudestaan maastossa ja olivat todenneet että maastossa on kaksi kuoppaa kartalla olevan yhden sijaan. Väärä D-lippu oli näkyvän kuopan reunalla, mutta 90astetta väärässä ilmansuunnassa. Muita sunnuntain kisan "kukkasia" olivat rastit 6, 16 maavalli ja 18 ojanhaara. Kuutosella oli asianmukaiset sektorinauhat, mutta vedätyksen makua oli siinä että A ja B-liput olivat 275m päässä (rasti 4:n liput) ja oikea C-lippu 50m päässä. Hannu ja Miia menivät tähän lankaan, kun jättivät horisontissa olevat liput huomioimatta ja vastasivat A:n.  Rasti 16:n maavalli (n. 30cm korkea) oli sivusuunnassa 10 m väärässä paikassa suhteessa ainoaan referenssipaikkaan polun haaraan nähden. Rasti 18 (ojanhaara) , jossa karttaa lukien ja muut refenssipisteet huomioiden sekä etäisyyttä mitaen (6m liian lähellä katselupaikasta mitattuna) sai oikean vastuksen eli zeron, mutta todellisuudessa B-lippu oli ihan oikeassa kohteessa eli ojan haarassa (ratkaisukarttassa liput väärässä paikassa). Tämä selvisi seuraavien päivien maastokäynneillä. Aika creatiivinen tehtävä. Jos 1.pv 8 rasti näytti väärältä vaikka oli oikein niin tässä oikea paikka näytti kartalta väärältä ja oli väärin - vaikka oli oikein. Mutta mitäs näistä - sananlasku sanoo että Italiassa mikään ei ole järjestyksessä, mutta kaikki järjestyy sensijaan Japanissa kaikki on järjestyksessä mutta mikään ei järjesty. Su osakilpailun lopputuloksissa, 5.rastin hylkäyksen jälkeen, Jari oli siis 6., Ari T 26. , Miia 27. ja Hannu 35.

 

Kokonaistuloksissa Erik Lundqvist voitti, Jari oli 8. (-1p), Hannu 14. (-2p), Miia 18. (-2p) ja Ari T 32. (-4p). Kisojen yllätyksellisyyttä kuvastaa se että la voittaja Viikinki Waaler oli sunnuntaina 45.  ja sunnuntain voittaja Martin Jullum oli la 37.  Stigu oli molempina päivänä n. 20 sijalla. Marit W 38. ja 46.

 

Parhaan lopputuloksen toi ruotsalaistyyppinen ratkaisutekniikka, jos vielä uskalsi tuplata "nollatoleranssin" 5-10 metriin ja aavisti mitä rtm tarkoittaa. Vanhaa kunnon viime vuosikymmenen trailo meininkiä ! PreO (normaalikilpailu) on siitä harmittava tuloslaji, että muutama tulkinnanvarainen rasti määrittää helposti koko tulosluettelon paremmuusjärjestyksen. Jottei kisoista jää väärää kuvaa, niin suurin osa tehtävistä oli ok ja osa tehtävistä oli aivan upeita - kuvittele rasteja avoimella alppiniityllä, jossa luet käyrät ja kohteet ja lopuksi valitset oikean lipun/zeron. Siinä silmä lepäsi ja nyt ei oltu uimarannalla.

 

Summasummarum: kannatti osallistua - hieno fiilis, upeat maisemat, hyvää ruokaa ja loistava edullinen hotelli (43€/henk/pv puolihoidolla). Lennart W (EA WTOC2014) lupasi merkittävän parannuksen tehtäviin ensivuodeksi.

 

Tulossivulle tästä

Kartat  täältä