Lajiesittely

Tarkkuussuunnistus lyhyesti

 

Tarkkuussuunnistus on laji, jossa kaikki, katsomatta ikää, sukupuolta tai liikuntakykyä, voivat harrastaa ja kilpailla samassa sarjassa. Tämä on mahdollista, sillä tarkkuussuunnistuksessa (eng. Trail Orienteering, TrailO) ei mitata fyysistä suoritusta, vaan laji perustuu päättelytehtäviin. Normaalikilpailun (PreO) rata muodostuu tehtävistä, joissa ratkaistaan, mikä 2-5 rastilipusta vastaa karttaan merkittyä ja määritteillä tarkennettua rastia. Eliittitasolla kilpailtaessa voidaan käyttää myös ns. nollarastia, jolloin yksikään tarjotuista rastilipuista ei ole oikeassa paikassa.

Harjoitus- ja lajiesittelykalenteri

 

Tarkkuussuunnistuksen tehtäväpisteet eli rastit sijoitetaan hyväpohjaisten kulku-urien (polkujen, teiden jne.) varrelle, joten myös liikuntarajoitteiset voivat tasapuolisesti osallistua. Rataa ei merkitä maastoon eli jokaisen on osattava suunnistaa seuraavalle rastille kulku-uria pitkin. Kulku-uran varrelta löytyvät jokaiselle rastille ns. katselutolpat, joiden kohdalta kilpailija nimeää rastiliput kirjaintunnuksin A-E vasemmalta oikealle lukien. Jokaisella rastilla kilpailija leimaa vastauksensa siihen kilpailukortin ruutuun, jota vastaava lippu on hänen arvionsa mukaan oikea. Mikäli kyseessä on ns. nollarasti eli mikään rastilipuista ei ole oikea, leimataan vastaus ruutuun Z.

Kilpailijan tehtävänä on ratkaista annettu tehtävä saamansa informaation perusteella. Hän voi päätellä ratkaisunsa havainnoimalla ja vertaamalla karttaa ja maastoa, rastinmääritteitä sekä käyttämällä kompassia. Kilpailija saa liikkua vapaasti sellaisissa paikoissa, johon pyörätuolilla pääsee eli käytännössä poluilla ja teillä.

Normaalikilpailun radan pituus on noin 1-3 kilometriä, ja kilpailijoille on määrätty maksimiaika, jonka aikana rata tulee kiertää. Tämä aika on usein 1-3 tuntia. Normaalien tehtävärastien lisäksi radalla voi olla aikarasteja. Aikarastilla kilpailijalla on 30 sek aikaa per tehtävä. Hän saa käteensä valmiiksi suunnastetun karttapalan sekä määritteen.

Kilpailussa jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen paitsi ei aikarasteista. Tuloksissa tehtävien pisteet lasketaan yhteen. Tasatilanteessa sijoitukset ratkaisee aikarastien tehtäviin käytetty yhteisaika. Virheestä aikarastilla saa 60 lisäsekuntia.

Tarkkuussuunnistuksen toinen kilpailumuotona sisältää ainoastaan aikarastityyppisiä tehtäviä. Tällaista kilpailumuotoa kutsutaan tempoksi (TempO).

Tarkkuussuunnistuksessa kilpaillaan MM-tasolla normaalikilpailussa kahdessa sarjassa: avoin sarja ja paralympiasarja, johon osallistuvien pitää osoittaa kelpoisuutensa lääkärintodistuksella. Tarkkuussuunnistus onkin saanut alkunsa vammaissuunnistuksena Ruotsissa 1970-luvun alussa. Tempossa kilpaillaan yhdessä sarjassa. Suomeen laji tuli 1990-luvun puolivälissä. Täällä kuitenkin kaikki osallistuvat samaan sarjaan. Tarkkuussuunnistuksen ensimmäiset MM-kisat käytiin syyskuussa 2004 Ruotsissa suunnistuksen MM-kisojen yhteydessä.

Laji soveltuukin yhtä lailla erityisryhmille kuin normaalista suunnistuksesta kiinnostuneille. Tarkkuussuunnistus on myös oiva harjoitusmuoto esimerkiksi kartanlukua vasta harjoitteleville lapsille.

 

Lajiesittely (PDF)

Taitotasojen ja ja kilpailusarjojen esittely