Keskustelu

« aihelistaan

Palautetta sprintistä


  • nimimerkki

    JuhaV

    5.8.2023 klo 19:30
    Tänään pidettiin Suomessa ensimmäinen uuden formaatin mukainen sprinttikilpailu.

    Toivomme saavamme palautetta uudesta sprintti formaatista. Esim, miltä tuntuu tasapisteissä sijoituksen ratkaisuun käytettävä kokonaisaika. Millä periaatteella lähdit matkaan (nopeus vs varmuus).

    Toivomme kaikenlaista palautetta liittyen sprinttiin. Laitamme ne tarvittaessa IOF:lle.

    Jos haluat antaa palautteen nimettömänä, niin laita minulle sähköpostilla (trailo at suunnistusliitto.fi). LIsään sen sitten palstalle.

  • nimimerkki

    Juha

    5.8.2023 klo 20:30
    Systeemi ei välttämättä ole tasapuolinen, mutta ehkä paras mahdollinen jos O ja P kisaavat samassa sarjassa.

    Päivän rata oli mielestäni liian helppo, mutta muuten aika hyvä. Pari vaativampaa todella helppojen tilalle niin ei olisi ollut jo riittävän vaativa.

    Itse maltoin ensimmäistä kertaa lähteä rauhallisesti ja näytti kannattaneen. Maltoin jopa hieroa rastia 18 pari minuuttia.

  • nimimerkki

    Martti

    6.8.2023 klo 21:58
    Taisi tulla minulle pieni taktiikkavirhe, kun yritin tehdä melko hyvän ajan tasapisteisiin päätyneiden aikavertailuun. Hosumisen tuloksena leimausvirhe 7:llä ja 18:n vastauksen päätin kohdassa, josta en nähnyt 18:n lippua lainkaan. Sain opetuksen, että pitää muistaa katsoa ratkaisupaalulta, eikä vain kulkureitiltä. Seuraavalla kerralla minun on syytä lähteä varmuus edellä sprinttiin.

    Vielä on vaikea sanoa, onko formaatti toimiva ja tuleeko siitä pysyvä. Voi tullakin.

    Juhan kommentti tuntuu mielestäni jotenkin ristiriitaiselta, kun kertoo lähteneensä rauhallisesti ja parin minuutin "hieronnasta". Kuitenkin oli ylivoimaisesti nopein suoritus ajaltaan.

    Sain ajatuksen järjestää tänä syksynä sprinttiharjoituksen. Ehkä radan suunnittelu antaa uusia näkökulmia tähän formaattiin.



  • nimimerkki

    Esko

    7.8.2023 klo 08:02
    Kirjoittakaa vaan rohkeasti positiiviset ja negatiiviset asiat sekä kehitysehdotukset. IOF:n sprintin ohjeen mukaista formaattia nyt testattiin. Virallista sääntöä ei ole vielä julkaistu.

  • nimimerkki

    AriT

    7.8.2023 klo 09:17
    Mielestäni Esko oli erittäin hyvin toteuttanut IOF:n sprint ehdotuksen sisällön ja sprinttikisa oli onnistunut ja toimiva. Rastit pystyi ratkaisemaan paalulta tarvitsematta huuhailla edes-taas. Missään vaiheessa en kokenut tarvetta kävellä takaisinpäin. Kisa ei mielestäni ollut liian helppo - voittajallehan se aina on liian helppo :). Rastien 12-15 pussinperäänkään ilmeisesti ei kerääntynyt ruuhkaa, koska kilpailijat yrittivät luonnollisesti suoriutua sieltä pois mahdollisimman nopeasti.
    Ainoa asia minkä tekisin ehdottomasti toisin on rastien sijoittaminen kahdelle eri karttapalalle. Ratkaisu ei mielestäni sovi sprinttikisaan missään olosuhteissa.

  • nimimerkki

    Esko

    7.8.2023 klo 09:59
    Voisiko rastien numeroiden kokoa pienentää? Eniten oli vaikeuksia sijoitta ja mahduttaa niitä yhden kartan testissä.

  • nimimerkki

    AriT

    7.8.2023 klo 10:00
    Toinen huomio sprintistä.
    Nythän IOF ehdotus sanoo, että lopullisen aikatuloksen laskennassa "manuaalisen pyörätuolin käyttäjille kerrotaan kokonaisaika 0,7:llä, sähköpyörätuolilla ja muilla P-luokan kilpailijoilla
    kerrotaan kokonaisaika 0,85:llä."
    Minulle tulisi mieleen (ei P-statusta omaavana ja täysin asiantuntemattomana), että voisi lukea näin "sähköpyörätuolin käyttäjille kerrotaan kokonaisaika 0,85:llä, manuaalisella pyörätuolilla kilpailevilla ja muilla P-luokan kilpailijoilla kerrotaan kokonaisaika 0,7:llä."
    P-sarjalaiset kommentoikaapa näitä kertoimia.

  • nimimerkki

    AriT

    7.8.2023 klo 10:46
    Esko, Sinulla on sprinttikartassa 5 mm korkeat numerot.
    Standardissa se on 4 mm.
    Oletan, että muistit skaalata (4000 -> 3000) ympyrät, mutta ei numeroita.

  • nimimerkki

    Esko

    7.8.2023 klo 12:12
    Näin on.

  • nimimerkki

    Esko

    7.8.2023 klo 12:17
    Testailin noita numeroita ja ympyröitä etukäteen ja takakäteen. Lopullisessa 1:3000 kartassa numerot taisivat jäädä virheellisesti 5 mm korkuisiksi. Tilaahan oli. Ja päädyin kahteen vierekkäiseen karttaan

    Yhdellä kartalla näyttivät aika sotkuisilta.

    Mutta, jos kartta olisi mittakaavassa 1:4000 tilanne muuttuisi vielä hankalammaksi.

    Katselkaa testejä täältä.
    https://www.dropbox.com/scl/fo/4j85ua7vokejpfe3nikri/h?rlkey=ynrzxntl3eeo7frcz91ko1qqb&dl=0

    Voitte myös itse kokeilla eri tapoja. Esim. viiteviivaa.

    A-radalla oli yksi numero pienenetty.

    Lisää kommentteja ...

  • nimimerkki

    Eero

    15.8.2023 klo 14:54
    Muuramen sprinttikisa oli mielenkiintoinen, rastit selkeitä AZ-tehtäviä. Rastien jakaminen kahdelle eri kartalle ei ollut hyvä ratkaisu - seuraavan rastin etsimiseen jommalta kummalta kartalta oli hankalaa. Reitti oli hyvä, kulki lähes tasaisella ulkoilutietä pitkin, rasteja ei tarvinnut katsella kaltevassa rinteessä, mikä olisi hankalaa pyörätuolia käyttäville.

    Valitettavasti sprintissä ei toteudu tarkkuussuunnistuksen perusajatus. jonka mukaan kilpailijat pitää olla tasavertaisessa asemassa liikuntarajoitteista huolimatta.

    IOF teknisten ohjeiden mukaan TraiO on:
    Developed from the core discipline of foot orienteering, it is a form of the sport
    in which physical performance has been eliminated to allow participation by competitors
    with mobility impairments, including those requiring the use of wheelchairs. Trail
    orienteering competition at all levels demands skills of map reading, terrain interpretation,
    problem solving and decision making.
    ...
    TrailO competitions are open to all-comers, irrespective of age, gender, or physical ability,
    in which those mobility-challenged can compete with the able-bodied on equal terms.

    En ymmärrä, miksi sprintin spesifikaation mukaan tasapisteissä paremmuus ratkaistaan kokonaisajalla, vaikka tiedetään, ettei se ole tasapuolista. P-sarjalaisten aikahyvityskertoimet tuntuvat keinotekoisilta ja tuulesta temmatuilta. Sen lisäksi järjestäjien pitäisi ottaa P-sarjalaisten kertoimet etukäteen selville ja huomioida tulostenlaskennassa.

    Mielestäni tarkkuussuunnistusta pitäisi kehittää alkuperäisen perusajatuksen mukaisesti siten, että kaikki osallistujat ovat tasavertaisessa asemassa fyysistä rajoitteista huolimatta. Toivoisin, ettei sprintissä eriytettäisi open- ja P-sarjoja erilleen, vaan kehitettäisi spesifikaatio, jossa tasavertaisuuden periaate toteutuisi paremmin.

    Ehdottaisin muuten samanlaista sprinttiä, mutta tasapisteissä kokonaisaika olisi korvattu aikarastilla, jonka pisteet laskettaisiin tuloksiin mukaan ja tasapisteissä ratkaisisi aikarastin aika, johon on lisätty 60s / virheellinen vastaus.

  • nimimerkki

    Janne S

    17.8.2023 klo 02:34
    Voitte lähettää IOF:n suuntaan huhun, että Janne on ehdottanut, että kaikkien maiden parasarjalaiset kootaan yhteen paikkaan, jossa heidän peräänsä laitetaan juoksemaan 300 metrin ajaksi nälkäinen leijona, italian mafia ja suomalainen verotarkastaja. Tämä tutkimus toistetaan vuosittain ja saatujen tulosten perusteella määritetään karkuun päässeille kertoimet 0,5-0,99.

    Tähän asti järjestäjän on tarvinnut tietää, kenellä on parasertifikaatti - mitä tietoa ei saa mistään - mutta jatkossahan järjestäjän pitäisi tietää, minkälaisella mersulla kukin on ilmoittanut ajavansa. Lisäksi pitää osata määritellä, milloin kyse on sähkötuolista.

    Ymmärrän, että kisa pitää olla helppo järjestää ja nopeasti suoritettavissa, mutta eiköhän se speed section kuitenkin ole kivempi kuin kerroin. Mun puolesta se voi olla suoritettavissa myös omalla puhelimella ja ANTilla.

  • nimimerkki

    PekkaS

    21.8.2023 klo 17:54
    Eero kirjoittaa täyttä asiaa.

    Valitettavasti on jo muutaman vuoden tuntunut siltä, että juuri tuo Trailo:n perusajatus mahdollisimman tasapuolisesta lajista liikuntakykyyn katsomatta on osalle harrastajista vastenmielinen asia. Täälläkin on tullut esiin, että ihan perus preokisassa pitäisi tiukentaa radan kiertämiseen käytettävissä olevaa enimmäisaikaa, eikä ymmärretä sitä kuinka tärkeää tuo aika on hitaasti liikkuvalle.
    Nykyisin järjestetään kisoja (nimenomaan arvokisoja), joissa kuljettava reitti on kapea, mäkinen ja pohja täynnä kiviä ja juurakoita, muutaman sadan metrin pätkälle viritetään kolme - neljäkymmentä rastia joita ratkoo samaan aikaan sata kilpailijaa. Pyörätuolilla ei mahdu kunnolla kääntymään, juoksevat kilpailijat törmäilevät päin ja valtaavat katselupaalut ja ne selkeimmät ratkaisukohdat niin, ettei matalalta näe mitään. Itse radoista tehdään lyhyitä ja ruuhkaisia, mutta kokonaismatkat kaikkine siirtymisineen ovat tolkuttoman pitkiä.

    Olen ennenkin tuonut esiin sen, että sprintti lajina on täysin tarkkuussuunnistuksen hengen vastainen laji tällä nykyisellä menetelmällä, eikä sitä saisi siksi sekoittaa tarkkuussuunnistukseen.
    Todellinen älynväläys on ollut laittaa P-sarjaan kaksi erilaista maksimiajan korjauskerrointa. Preossa aikanaan annettiin osalle P-sarjalaisista lisäaikaa sen perusteella kulkiko kilpailija kävellen vai pyörätuolilla, ja jo kymmenen vuotta sitten todettiin, että näin ei voi tehdä, vaan P-sarjan kilpailijoita pitää kohdella samalla tavalla.
    Tämä nyt käyttöön otettu käytäntö muistuttaa esim. yleisurheilun paraympialajeja joissa joikainen kilpailija luokitellaan vammatason ja liikuntakyvyn mukaan. Tähänkö halutaan mennä?

    Reilu kymmenen vuotta sitten, kun kehitettiin Tempoa, piti sen olla juuri eräänlainen sprinttimuoto. Saatiin järjestäjän kannalta hankala kilpailumuoto (hidas ja paljon toimitsijoita vaativa). Tältä pohjalta ymmärrän tarpeen kehittää jokin paremmin järjestettävissä oleva kilpailumuoto. Näillä säännöillä herää kyllä ihmetys, että mihin tarkkuussuunnistuksen sprinttiä oikein tarvitaan. Ne, joille se nykysäännöillä soveltuu voivat aivan hyvin kilpailla normi suunnistuksen sprinttikisoissa.

    Sen tämä lajin "kehittäminen" saa aikaan, että pian ei tarvitse murehtia P-sarjalaisten aikahyvityksistä ym. kun ei ole P sarjalaisia.

  • nimimerkki

    AriT

    22.8.2023 klo 15:12
    Eero, Pekka ja muut asianomaiset,
    olisiko mahdollista, että laatisitte asiasta "Kirjelmän" IOF:n suuntaan englanniksi.
    Siellä kaivataan kipeästi edellä esittämiänne mielipiteitä.
    Pidän huolta siitä, että kaikki komission jäsenet lukevat sen.

  • nimimerkki

    PekkaS

    24.8.2023 klo 10:07
    Jatkan vielä edelliseen valitusvirteeni liittyen asiasta, joka tuntuu unohtuvan ja joka unohtui minultakin vaikka alunperin siksi ryhdyin kirjoittamaan.
    Nimittäin se, että nyt kiinnitetään liian paljon huomiota vain yleisen ja P-sarjan kilpailijoiden tasapuoliseen kohteluun. Valitettavasti unohdetaan se, että lajin parissa on myös henkilöitä, joiden liikuntakyky on selvästi alentunut (sairauden, vamman, iän tms. vuoksi), mutta joilla ei kuitenkaan ole P-sertifikaattia. Sertifikaatin hakemiseen ei ehkä ole halua, eikä liikuntakyvyn aleneminen välttämättä aivan riitä sertifikaattiin. Eihän tuo virallinen P-sarjan status ole edes tarpeellinen, ellei henkilö aio osallistua kansainvälisiin arvokisoihin. Nämä henkilöt harrastavat tarkkuussuunnistusta, jossa tasapuolinen harrastaminen rajoitteista huolimatta pitäisi olla se tärkein asia. Nykykäytännöllä he jäävät eräänlaisiksi väliinputoajiksi.
    Tarkkuussuunnistusrataa suunniteltaessa tärkein tehtävä ei ole löytää riittävän haastavia kartanlukukohteita, vaan löytää rataa varten kaikentasoisille liikkujille tasapuolinen kulkureitti. Jokainen lisäminuutti P-sarjalaisen kilpailuaikaan kertoo mielestäni ratamestarin epäonnistumisesta.

  • nimimerkki

    Janne S

    25.8.2023 klo 05:52
    Pekan pohjalta täydennän esitystäni IOF:lle. Otetaan siis mukaan vuotuiseen henkiinjäämisjuoksuun kaikki osallistujat.

    Lisäksi voitaisiin standardoida haluttu katselukorkeus. En nyt ole Tuhkimo-sadun sisarten kaltaisella logiikalla vielä varma siitä, miten tämä käytännössä toteutettaisiin.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Palautetta sprintistä