Uusia nimiä jälleen SM-mitaleilla, finaalissa tuloslaskentadramatiikkaa

23.8.2015

SM-mitaleille preossa nousi finaalin jälkeen Jari Turto (kultaa), Jani Leppäniemi (hopeaa) ja Ari Tertsunen (pronssia).

Sunnuntaina kilpailtiin Kontiolahden Selkiellä Mustavaaran laskettelukeskuksessa tarkkuussuunnistuksen SM-mitaleista. Kilpailuun otti osaa 52 kilpailijaa, joista alkukilpailun jälkeen pääsi finaaliin 15 parasta. Normaalikilpailussa ensimmäistä kertaa tarkkuussuunnistushistoriassa kokeiltua finaalia kiiteltiin niin vaativuudeltaan kuin dramatiikaltaan.

Dramatiikka liittyi tuloslaskentaan, jossa finaalin päätteeksi ehdittiin julistaa voittajiksi tasatuloksilla Marko Määttälä ja Petteri Suominen. Tässä vaiheessa pronssia oli ottamassa Jari Turto. Kilpailijoiden saadessa ratkaisukartat, paljastui nopeasti tuloslaskennan virheellisyys. Tuloslaskennassa oltiin epähuomiossa syötetty kahden finaalitehtävän ratkaisut tulosohjelmistoon väärässä järjestyksessä, joka vääristi lopputuloksia niin paljon, että Määttälä ja Suominen tippuivat ulosmitaleilta ja Turto nousi lopulta voittoon. 

Kilpailussa nähtiin myös kaksi täysin uutta SM-mitalistia, kun hopealle nousi yllättäen Vetelin Urheilijoiden Jani Leppäniemi. Leppäniemellä on toki vahva suunnistustausta, mutta hän on kilpaillut vielä lajissa vähän eikä kärkisijoja ollut tullut tätä ennen, joten odotuksiin nähden hän oli päivän suuri yllättäjä. Ratamestarin ja kilpailijoiden ennakkoarvailuissa yllätysmomentti tosin oli mahdollista, sillä ratojen luvattiin olevan kartanlukua painottavat. Pronssille yltänyt Ari Tertsusta ei puolestaan voida pitää yllätysnimenä, sillä hän on tehnyt tänä kesänä hyviä suorituksia niin Suomessa kuin ulkomailla.

Viikonlopun SM-kilpailut sujuivat hienossa ja lämpimässä säässä. Selkiellä päästiin hellelukemiin ensimmäisiä kertoja tänä kesänä. Keski-iältään nuoria kisajärjestäjiä kiiteltiin hyvin järjestetyistä kisoista ja eräskin kommentti oli, ehkä hieman liioitellen, että "kisat pitäisi järjestää täällä joka toinen vuosi".