Tarkkuussuunnistuspäivä Virroilla ja Seinäjoella

25.5.2015

Lauantaina 23.5. järjestettiin kaksi tarkkuussuunnistustapahtumaa, kun aamupäivällä Virroilla järjestettiin kuntorastit ja iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan am- ja kansallinen tarkkuussuunnistuskilpailu Seinäjoella.

Sää ei tänä vuonna ole tarkkuussuunnistustapahtumia suosinut ja sama tahti jatkui tälläkin kertaa. Virroilla suunnistajat välttivät vesisateen mutta joutuivat silti kovan tuulen armoille. Sen sijaan ratamestarit taisivat kastua aamuisessa sateessa aika lailla. Seinäjoella suunnistajatkin saivat osansa sateesta, joskin sade rauhoittui kilpailun loppua kohden.

Martti Inkinen ja Pentti Jytilä olivat laatineet Virroille Pukkivuoren-Penkkivuoren kuntorataverkostoa kulku-uranaan käyttäneen mukavan 20 rastin radan. Radan tehtävät perustuivat pääasiassa kartanlukuun ja erityisesti käyriä oli osattava tulkita, jos aikoi leiman oikeaan ruutuun saada. 13 suunnistajasta ainoastaan KKV:n Ari Uotila ja Akilleksen Jan-Eric Nyström ratkaisivat kaikki tehtävät oikein. Uotilan ollessa aikarastillakin koko porukan nopein hän nappasi kuntorastien voiton.

Iltapäiväksi siirryttiin Virroilta tunnin ajomatkan päähän Seinäjoelle, jossa tuntui olevan erilaisia urheilutapahtumia ympäri kaupunkia. Tuskin koskaan on tarkkuussuunnistuskilpailussa ollut niin paljon sisätilaa käytössä kuin nyt oli kilpailukeskuksena käytetyssä Seinäjoki Areenassa, jonka Pauli Anttila oli saanut neuvoteltua kilpailun keskipisteeksi. Lähtökynnysalueena toimineessa urheilutalon kahviossa olikin jo enemmän tungosta. Kilpailu käytiin Marttilan alueen puistoissa. 29 rastin rata sisälsi paljon puistoille tyypillisiä tehtäviä ja ratamestarina toiminut Valtteri Anttila oli hienosti hyödyntänyt Seinäjokea tehtäviä suunnitellessaan, sillä joen yli joutui tähystämään monta kertaa. Parhaiten kisassa onnistuivat MuuRan Esko Junttila ja RR:n Martti Inkinen, jotka ratkoivat 26 rastia oikein. Kilpailu ratkesi heidän osaltaan vanhan vesitornin juurella olleella aikarastilla, jossa Junttila oli 6 sekuntia Inkistä nopeampi ja varmisti näin ensimmäisen voittonsa tarkkuussuunnistusurallaan. Jo ennen kilpailua suoritettiin arvontapalkintojen jako, jossa arpa suosi kaikkia osallistujia, sillä kaikille osallitujille riitti jaettavaa. Liekö Junttilan voittoon tarkkuuden lisäksi syynä se, että hänen kohdalle sattui myös pääarvontapalkinto. Aluemestaruusmitaleja ei arvottu, vaan kullan otti YKV:n Arto Puro-Aho ennen SuJu:n Reima Katajamäkeä ja Niko Latvaa.

Kisan jälkeistä erinomaista Areenan buffetia nauttiessa moni kilpailija oli huolissaan osanottajamäärien vähäisyydestä. Tämä lienee yksi syy siihen, että kilpailutapahtumien määrä on myös vähentynyt viime vuosien tasosta.